Het Decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid, artikel 17, tweede en derde lid en artikel 25.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 21 maart 2014 tot toekenning van taken en kerntaken aan een lokaal bestuur als vermeld in artikel 25, §1, eerste lid, 1°, van het Decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie en inburgeringsbeleid, artikel 2 en artikel 3.
Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, art. 42, §1 en 245, §2.
Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, art. 57, §1 en 245, §2.
Op 7 juni 2013 werd het Decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid goedgekeurd.
Dit decreet beoogt de volledige hervorming van de integratie- en inburgeringssector.
Uitgangspunt is dat de beleidsuitvoering met betrekking tot inburgering en integratie zal gebeuren door middel van een Vlaams extern verzelfstandigd agentschap (EVA) in de vorm van een private stichting, waarin de bestaande inburgerings - en integratiesector zal inkantelen. Op 22 november 2013 heeft de Vlaamse regering ingestemd met de oprichting van het EVA “Agentschap Integratie en Inburgering”.
In afwijking van het beginsel om de beleidsuitvoering toe te vertrouwen aan dit Vlaams EVA, kan de Vlaamse regering beslissen om de dienstverlening in het kader van voornoemd decreet door andere entiteiten te laten uitvoeren, dit omwille van specifieke redenen of lokale omstandigheden. Overeenkomstig artikel 25 van het Decreet van 7 juni 2013 kan dit ook een lokaal bestuur zijn.
In uitvoering van dit artikel 25 werd bij besluit van de Vlaamse regering van 21 maart 2014 tot toekenning van taken en kerntaken aan een lokaal bestuur beslist om, onder bepaalde voorwaarden, de opdracht om de integratie te ondersteunen, te stimuleren en te begeleiden, zoals vermeld in artikel 17, 1° lid van het Decreet van 7 juni 2013, toe te wijzen aan de steden Gent en Antwerpen, onder meer omdat beide steden over voldoende bestuurskracht beschikken om zelf het Vlaamse integratiebeleid op hun grondgebied uit te voeren.
Op 27 maart 2014 besliste het college van burgemeester en schepenen principieel om over te gaan tot de oprichting van een EVA integratie- en inburgeringsbeleid. In dezelfde beslissing werden ook een aantal engagementen onderschreven.
Aangezien in Gent een aantal van hoger bedoelde kerntaken door, of in nauwe samenwerking met externe actoren wordt opgenomen, met name het Intercultureel Netwerk Gent vzw, het Centrum voor Anderstalige Nieuwkomers Kom-Pas vzw en de Tolk- en Vertaalservice Gent vzw, is het noodzakelijk dat de Stad Gent deze samenwerking structureel verankert binnen een extern verzelfstandigd agentschap in de vorm van een privaatrechtelijke vereniging.
Voor stedelijke taken en opdrachten waar een betrokkenheid van de actoren uit de sector van groot belang is voor de goede uitvoering, wordt bij voorkeur geopteerd voor de rechtsvorm van een vzw, gelet op het structureel medezeggenschap dat kan worden ingebouwd.
Deze structuur laat organisatorisch en juridisch perfect toe voor betrokken verenigingen te voorzien in een transitieproces om een vlotte inkanteling van de bestaande werkingen en personeelsleden te garanderen, zoals voorzien in artikel 3 van het Besluit van de Vlaamse regering van 21 maart 2014 tot toekenning van taken en kerntaken aan een lokaal bestuur.
De participatie van deze actoren uit het middenveld is heel belangrijk voor een gedegen en breed gedragen beheer. Deze betrokkenheid is dan ook het doorslaggevend argument bij de keuze tot oprichting van een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm.
De stedelijke vzw’s zijn immers een middel om welbepaalde doelstellingen beter én efficiënter te kunnen realiseren. De vzw is bovendien de beheersvorm die door de betrokken maatschappelijke actoren vanuit participatief oogmerk als goed functionerend wordt ervaren. Bij deze actoren heeft de rechtsvorm van een vzw onmiskenbaar een connotatie van een grotere dynamiek en betrokkenheid.
Het autonoom positioneren van het uitvoeren van het beleid inzake integratie/inburgering kan een meerwaarde bieden voor de werking van het agentschap.
In principe dient er conform artikel 245 § 2 van het Gemeentedecreet gemotiveerd te worden waarom niet wordt overgegaan tot interne verzelfstandiging of tot de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf. De mogelijkheid tot oprichting van een extern verzelfstandigd agentschap wordt evenwel voor bedoelde opdrachten in voornoemd besluit van de Vlaamse regering van 21 maart 2014 uitdrukkelijk voorzien en vormt aldus een rechtsbasis an sich.
Niettemin wordt hierna kort ingegaan op de keuze van een privaatrechtelijke vereniging als verzelfstandigingsvorm voor het opnemen van de decretaal bepaalde (kern)taken.
Keurt goed, de oprichting van de vzw Integratie en Inburgering Gent als een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm.
Keurt goed de bij dit besluit gevoegde en er integraal deel van uitmakende ontwerpstatuten van vzw Integratie en Inburgering Gent.