De motivering van het voorstel van raadsbesluit, ingediend door raadslid Sonja Welvaert is de volgende:
De acties van Gentse burgers om de straatnaam Koning Leopold II laan te veranderen. Het is onaanvaardbaar dat er in Gent nog steeds een straat vernoemd is naar een koloniaal leider. Het Belgisch koloniaal verleden is brutaal. Desondanks is de relatie met dat verleden in ons land nog steeds ambigu. Het is nog niet verplicht om in het onderwijs les te geven over het Belgisch kolonialisme en in het straatbeeld zijn de verwijzingen naar het koloniaal verleden nog legio, vaak zonder uitleg. Een straatnaam ken je toe als je iemand wil in de bloemetjes zetten. Door nog steeds een straat te hebben vernoemd naar Leopold II geven we een slecht signaal.
Rosa Parks was een belangrijk activiste voor de gelijke rechten in de Verenigde Staten en werd een internationaal symbool voor gelijke rechten en de strijd tegen racisme. De Leopold II-laan hernoemen en kiezen voor Rosa Parks zou een sterk signaal zijn.
De straatnaam Koning Leopold II-laan is ongepast gezien de rol van Leopold II in het brutaal Belgisch kolonialisme in Congo.
Het college van burgemeester en schepenen heeft tijdens de gemeenteraadszitting van 24 april 2019 het ingediende voorstel van raadsbesluit als volgt geamendeerd:
Het voorstel van raadslid Welvaert wordt gemotiveerd door verwijzing naar verschillende acties van Gentse burgers die pleiten om de straatnaam te veranderen. De straatnaam wordt als ongepast beschouwd, gezien de rol van Leopold II in het Belgische koloniale verleden in Congo. Gemeenteraadslid Sonja Welvaert stelt voor om de naam te veranderen naar Rosa Parks, een belangrijke activiste voor gelijke rechten in de Verenigde Staten en zo ook een internationaal symbool voor gelijke rechten en de strijd tegen racisme.
Het klopt dat er in het verleden verschillende malen actie is gevoerd om de straatnaam te wijzigen. Deze vraag van Gentse burgers kadert in het bredere maatschappelijke debat over de koloniale geschiedenis en de impact van de koloniale erfenis op de relaties tussen mensen van verschillende afkomst in de huidige samenleving. Ook de VN-werkgroep ‘Experts on People of African Decent’ dringt alleszins aan op meer erkenning van de ware omvang van het geweld en het onrecht van de kolonisatie.
Het stadsbestuur wil een participatief traject opzetten over hoe we omgaan met ons koloniaal verleden. In dit debat kunnen interventies in de publieke ruimte die zichtbaarheid geven aan de blinde vlekken in onze geschiedenis ter sprake komen. In dit traject zal ongetwijfeld ook de discussie gevoerd worden over het al dan niet veranderen van de naam van de Koning Leopold II-laan, gezien de terugkerende vraag en de grote symbolische waarde van deze straatnaamwijziging. Maar het debat mag hier niet toe verengd worden. Naast het voorstel van raadslid Sonja Welvaert, werden namelijk ook reeds andere voorstellen gedaan (o.a. Patrice Lumumba). Als het tot een straatnaamwijziging komt, dan lijkt het logisch dat er gefocust wordt op namen van voorvechters van mensenrechten uit het Globale Zuiden.
Dit participatief traject veronderstelt de betrokkenheid van verschillende actoren waaronder in de eerste plaats de (Afrikaanse) diaspora, adviesraden (o.a.de Adviesraad voor Noord-Zuidsamenwerking, Adviesraad voor ethnisch culturele diversiteit en de Cultuurraad), de organisaties die deel uitmaken van 'Dekoloniseer Gent', middenveldorganisaties, de universiteit en hogescholen, verschillende stadsdiensten en andere belanghebbenden.
Artikel 1 van het voorstel van raadsbesluit van raadslid Sonja Welvaert betreffende de naamsverandering Koning Leopold II-laan luidde als volgt:
"De straatnaam Koning Leopold II-laan wordt vervangen door Rosa Parkslaan."
Het college van burgemeester en schepenen heeft dit artikel vervangen door hiernavolgend artikel en ter stemming voorgelegd tijdens de gemeenteraadszitting van 24 april 2019:
"Geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een participatief traject op te zetten over hoe we omgaan met ons koloniaal verleden. Dat participatief traject kan leiden tot aanbevelingen o.a. over eventuele straatnaamwijzigingen"
Geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een participatief traject op te zetten over hoe we omgaan met ons koloniaal verleden. Dat participatief traject kan leiden tot aanbevelingen o.a. over eventuele straatnaamwijzigingen