De Stad Gent wil de komende jaren ‘een burgerbegroting op maat per wijk’ uitrollen, zoals voorzien in het bestuursakkoord 2019-2024. Dit ‘wijkbudget’ vormt de opvolger van het eerdere experiment ‘burgerbudget voor Gent 2016-2018’. Vanuit de ervaringen met het experiment 'burgerbudget voor Gent 2016-2018' werd een ambitieus nieuw project 'wijkbudget voor Gent 2020-2025' opgezet.
Zo zijn er niet alleen heel wat middelen voor handen, wijkbewoners zullen aan de hand van de wijkdialoog ook kunnen bepalen welke initiatieven ze samen met de Stad willen opnemen (cf. co-creatie) én welke prioriteiten belangrijk zijn voor hun wijk (cf. participatieve democratie).
De Stad Gent verleent met het wijkbudget subsidies aan co-creatie projecten van Gentenaars, Gentse verenigingen, Gentse bedrijven en het Gentse middenveld. Deze co-creatie projecten hebben als doel het ‘samen stad maken’, d.w.z. vertrekkend van een omgevingsanalyse gaan de Stad, bewoners, verenigingen, bedrijven en/of middenveld in overleg en werken ze samen om prioriteiten en uitdagingen in de Gentse wijken aan te pakken en de kwaliteit van het (samen)leven in wijken te verhogen.
Het kan hier zowel gaan over investeringen, als over werkingsmiddelen, zodat wijkgerichte co-creatie echt vorm kan krijgen. Het wijkbudget omvat minstens een wijkdialoog waarbij men waakt over de representativiteit en het democratisch gehalte van de groep wijkbewoners. Er wordt vertrokken vanuit een grondige omgevingsanalyse, met voldoende ruimte voor maatwerk en een wijkspecifieke aanpak.
Het wijkbudget zal in twee golven worden uitgerold. In een eerste golf (september 2020 tot december 2023) komen 11 wijken aan bod; in een tweede golf (september 2022 tot december 2025) de overige 14 wijken.
Er is voor het wijkbudget een totaalbedrag van 6,25 miljoen euro beschikbaar voor de wijkprojecten. Iedere wijk krijgt een wezenlijk bedrag op basis van bewonersaantallen en indicatoren van armoede.
Daarnaast voorziet het traject over alle wijken ondersteuning via de Dienst Beleidsparticipatie en stadsdiensten en extra ondersteuning voor de begeleiding kansengroepen. De communicatie en coördinatie gebeuren vanuit de Dienst Beleidsparticipatie.
Om dit project 'het wijkbudget voor Gent 2020-2025' te realiseren, werd een 'Subsidiereglement wijkbudget 2020-2025' opgemaakt.
Dit reglement treedt in werking na bekendmaking en eindigt op 31 december 2025.
De Dienst Beleidsparticipatie is belast met het toezicht op de uitvoering van dit reglement.