In Gent is een terrasbelasting van kracht via het ‘Belastingreglement op de inname van de openbare weg’. Het tarief van deze belasting per m² varieert op basis van een aantal criteria, onder meer de locatie van het terras en het al dan niet aanwezig zijn van een terrasverwarmer.
In een recente studie over de gemeentelijke fiscaliteit voor ondernemingen (‘Gemeentelijke fiscaliteit Ondernemersbelastingen in de 13 Vlaamse centrumsteden en de stad Brussel’, februari 2018) stelt Unizo onder meer het volgende vast: “Zoals uit bovenstaande studie blijkt, en in lijn met de bevindingen van het vorige onderzoek, zijn het vaak de terrasbelasting, de belasting op reclamedrukwerk of de oppervlaktebelasting of op drijfkracht die een zeer zware invloed hebben op de totale belastingdruk van ondernemers in de verschillende gemeenten.”
Uit diezelfde studie blijkt dat het tarief van de Gentse terrasbelasting op dat moment niet bij de hoogste, maar zeker ook niet bij de laagste was. De Gentse horecasector betreurde dan ook de verhoging van de terrasbelasting in 2013.
In december 2019 verhoogde het stadsbestuur de lokale terrasbelasting opnieuw. De jaarrekening 2019 geeft aan dat de inkomsten uit de belasting ‘terrassen, tafels en stoelen’ in dat jaar 607.461 euro bedroegen. Het in december goedgekeurde meerjarenplan 2020-25 voorziet voor het lopende jaar 2020 873.901 euro aan inkomsten uit diezelfde belasting. Dat betekent een verhoging met ruim 43%.
Ondertussen heeft de coronacrisis plaatsgevonden. De horeca is één van de zwaarst getroffen economische sectoren. Uit een analyse door Graydon blijkt dat 47% van de 1824 geanalyseerde Gentse horecazaken in ernstige financiële moeilijkheden zitten ten gevolge van deze crisis.
De Vlaamse en federale overheden hebben diverse maatregelen genomen om de horecasector te ondersteunen. Ook de Stad Gent heeft een aantal maatregelen genomen die specifiek de horeca ten goede komen, o.a. het kwijtschelden van de terrasbelasting tijdens de crisismaanden en het kwijtschelden van de huur voor uitbaters die bij de stad huren.
De komende weken en maanden zullen ondanks de heropening op 8 juni – die onderworpen is aan een reeks voorwaarden in het kader van de volksgezondheid – nog altijd een moeilijke periode blijven voor onze Gentse horeca. In die zin is het belangrijk dat we ook als lokale overheid een ondersteunende rol blijven spelen.
Eén zinvolle maatregel in dit kader is het opheffen van de hoger vermelde, in december 2019 door de Gentse meerderheid doorgevoerde verhoging van de terrasbelasting. Dit was toen al een onnodige extra belasting voor de horecasector en op dit moment is het meer dan ooit niet verantwoord om aan de horeca nog te vragen om een extra duit in de Gentse stadskas te doen.
De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepen opdracht om de in december 2019 doorgevoerde verhoging van de terrasbelasting terug ongedaan te maken om de Gentse horecasector zuurstof te geven.