Op 5 november 2007 hebben de gemeenteraadsleden en de OCMW-raadsleden gedebatteerd over “het dragen van opvallende religieuze, levensbeschouwelijke of ideologische symbolen door stadsambtenaren”.
In het Algemeen Personeelsreglement van de Stad Gent, meer bepaald in artikel 6, §1 en in de Leidraad voor Deontologisch Gedrag voor het personeel van de Stad Gent zit de verplichting tot neutraliteit van de personeelsleden van de Stad Gent reeds vervat. Deze verplichting dient nader te worden omschreven.
Lokale besturen kunnen in het kader van de lokale autonomie maatregelen nemen die erop gericht zijn het neutrale karakter van de openbare dienst te vrijwaren als dit maatregelen zijn met een algemeen karakter.
Overeenkomstig artikel 11 van de Wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel moeten de administratieve overheden over dergelijke maatregelen voorafgaandelijk overleg plegen met de representatieve vakorganisaties.
In het Algemeen Personeelsreglement van de Stad Gent, meer bepaald in artikel 6, §1 en in de Leidraad voor Deontologisch Gedrag voor het personeel van de Stad Gent zit de verplichting tot neutraliteit van de personeelsleden van de Stad Gent reeds vervat. Deze verplichting dient nader te worden omschreven.
Het Grondwettelijk Hof heeft een belangrijke uitspraak gedaan over het hoofddoekenverbod naar aanleiding van een decreet van de Franse Gemeenschap dat voor de scholen van het officieel onderwijs de mogelijkheid creëerde om een dergelijk verbod in te voeren. Volgens het Vlaams Belang kan nu ook de Vlaamse regering onmogelijk nog de andere kant opkijken. Het gebrek aan wetgevend optreden zorgt er immers al vele jaren voor dat scholen permanent geconfronteerd worden met slopende rechtszaken tegen hoofddoekverboden in schoolreglementen die worden aangespannen door integratie-onwillige moslima’s en hun belangenbehartigers van het gesubsidieerde linkse middenveld.
Het Vlaams Belang is tevreden over het nieuwe arrest van het Grondwettelijk Hof dat bevestigt dat het hoofddoekenverbod in het onderwijs de godsdienstvrijheid niet schendt. Het Vlaams Belang meent dat de Vlaamse regering nu geen enkel excuus meer heeft om geen hoofddoekenverbod in te voeren, wat zelfs opgenomen is in het regeerakkoord. Indien de regering dat echter toch weigert, zal het Vlaams Belang zelf een initiatief nemen in het Vlaams parlement om alle partijen kleur te laten bekennen. Alle steden en gemeenten verdienen immers duidelijkheid.
Nu het debat opnieuw in de actualiteit komt, wil Vlaams Belang in de Gentse gemeenteraad haar eerdere voorstel van raadsbesluit ter stemming voorleggen. Dit voorstel gaat verder dan enkel een hoofddoekenverbod in de scholen.
Uiteraard zal Vlaams Belang alle voorstellen die in dezelfde richting gaan, ondersteunen. We hopen dat ook andere partijen hierin zullen evolueren. Als zelfs sp.a-partijvoorzitter Conner Rousseau al de indruk wekt dat de hoofddoek verboden zou moeten worden voor meisjes onder de 16, is het zeker tijd voor alle partijen om aan te tonen dat ze menen wat ze zeggen.
Artikel 1:
Enig artikel.- De gemeenteraad beslist:
1. 1. het algemene principe goed te keuren waarbij het dragen van uiterlijke kentekenen
van religieuze, levensbeschouwelijke, filosofische, ideologische of politieke aard door
personeelsleden die de Stad vertegenwoordigen ten aanzien van derden niet toegelaten
is. Hiermee worden de personeelsleden bedoeld die in rechtstreeks contact staan met
het publiek, klanten of externe partners, alsook de personeelsleden in uniform.
1. 2. het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven verdere
uitvoering te geven aan het algemene principe zoals bepaald in het eerste punt van deze
beslissing en hiertoe voorafgaandelijk een overleg op te starten met de representatieve
vakorganisaties in toepassing van de Wet van 19 december 1974 tot regeling van de
betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.