Twee Gentse vrouwen lanceerden onlangs een onlinebevraging naar plaatsen in onze stad waar vrouwen zich op basis van hun persoonlijke ervaringen niet op hun gemak of onveilig voelen. De ervaringen gaan niet zozeer om fysiek seksueel geweld (aanranding, verkrachting), maar veel eer om seksuele intimidatie (‘catcalling’ – seksuele gebaren, ongepast naroepen, enz.). Deze enquête leverde een lijst op van 40 locaties.
Eén van de initiatiefneemsters getuigde dat ze op 10 minuten tijd 3 keer het slachtoffer werd van dergelijke intimidatie. De beide vrouwen koppelden hun bevraging ondertussen aan een straatactie met sensibiliserende krijtboodschappen op de plaatsen in kwestie. Het gaat onder meer om het Zuid, de Korenmarkt, de Langemunt, de Overpoortstraat, de Dampoortstraat en de Vlasmarkt.
In deze context is het niet onbelangrijk te verwijzen naar het recente Zonaal Veiligheidsplan 2020-25 waarin wordt vermeld dat er een toename is van het seksueel geweld in de open ruimte en op publiek toegankelijke plaatsen (cijfers voor de jaren 2016-2018). Datzelfde ZVP vermeldt ook de focus van de Gentse politie voor het aanpakken van seksueel geïnspireerd geweld, zedendelicten en ‘gendercrime’, met name in aandachtspunt/prioriteit 48.
Buiten Gent nemen een aantal steden (Antwerpen, Brussel, Charleroi) deel aan het internationale ‘Safer Cities’-project van Plan Inetrnational. Eén onderdeel omvat het in kaart brengen van de problematiek via een platform waarop meisjes/vrouwen hun ervaringen kunnen delen/aanbrengen op een interactieve kaart. Een ander onderdeel focust om workshops met jongeren die dan ‘champions of change’ worden in de strijd tegen seksuele intimidatie.
Mijn vragen hierover:
1. Wat is de reactie van de burgemeester op deze bevraging en actie? Hebben de burgemeester en/of de politie contact eventueel gezocht met de initiatiefnemers?
2. Welke maatregelen nemen stad en politie tegen dit zich uitbreidende kwalijke fenomeen waarvan vrouwen het slachtoffer zijn, zowel op vlak van preventie/sensibilisering als op vlak van handhaving/repressie?
3. Hoe staat de burgemeester tegenover het ‘Safer Cities’-project? Is iets vergelijkbaars in Gent mogelijk? (platform, jongeren weerbaar maken)