De Jeugddienst houdt de vinger aan de pols van het Gentse jeugdwerk, en bevroeg rechtstreeks en via stadsondersteuners de impact van de Corona-maatregelen op de erkende jeugdwerkinitiatieven. Voor enkele verenigingen bleek deze impact zeer zwaar te zijn, ondermeer door het doorlopen van huurverplichtingen terwijl inkomsten tijdelijk wegvielen. Binnen de Gentse context beschikken we in principe over een reglement m.n. 'het subsidiereglement voor huursubsidies aan eerstelijns plaatselijke jeugdwerkinitiatieven in geval van overmacht' teneinde tegemoet te komen aan dergelijke situaties. Gezien dit subsidiereglement echter omwille van de specifieke context niet kan toegepast worden, dient een andere oplossing uitgewerkt te worden voor jeugdverenigingen die geconfronteerd worden met financiële problemen in het kader van de huur- en afbetalingsverplichtingen tengevolge de impact van de Corona-crisis. Dit subsidiereglement voorziet dat er in geval van situaties van overmacht voor een periode van maximaal 12 maanden een huursubsidie kan toegekend worden van maximaal 500 euro. Deze principes zullen ook in dit kader worden toegepast.
De subsidie dient aangewend te worden voor de financiering van de huur- en afbetalingskosten van bovengenoemde verenigingen.
Overeenkomstig de Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen, dient een subsidie gebruikt te worden voor het doel waarvoor ze wordt toegekend en dient het gebruik ervan gerechtvaardigd, zo niet dient de subsidie terugbetaald te worden.
De vier jeugdverenigingen hebben volgende verantwoordingsstukken overgemaakt aan de Stad Gent: :
De stukken werden in orde bevonden.
De betrokken jeugdverenigingen zijn vrijgesteld van de verplichting tot het bijbrengen van hun balans en rekeningen alsook van het verslag inzake beheer en financiële toestand.
Voormelde wet geeft de Stad Gent tevens het recht om ter plaatse de aanwending van de subsidie te doen controleren. Bij verzet tegen de uitoefening van de controle, dient de subsidie terugbetaald te worden.
De uitbetaling van de subsidie zal gebeuren na de goedkeuring van de gemeenteraad door overschrijving op onderstaande rekeningnummers:
- BE02 0018 2336 1540 van vzw Fluweel, Fluweelstraat 22 te 9000 Gent.
- BE93 7350 1595 4767 van vzw Muzaïek, Brugsevaart 136, 9030 Mariakerke.
- BE77 3631 8367 9442 van vzw Al Istiqama, Boomstraat 138A, 9000 Gent.
- BE40 0016 5601 9463 van vzw Ergenekon, Maria Theresiastraat 67A, 9000 Gent.
De begunstigde van de subsidie dient elke wijziging van het rekeningnummer schriftelijk mee te delen aan het stadsbestuur.
Dienst |
Jeugddienst |
budgetplaats |
3406300JW |
budgetpositie |
6491000 |
categorie |
Werkingssubsidie |
subsidiecode |
NIET_RELEVANT |
2020 |
5.653,5 |
Totaal |
5.653,5 |
Keurt goed de toekenning van een eenmalige subsidie ten bedrage van 1.243,5 euro, die noch nominatief in de meerjarenplanning is opgenomen, noch door een reglement of overeenkomst geregeld, aan Vzw Fluweel met als doel financiële ondersteuning te bieden aan vzw Together We Stand voor de huurkosten tijdens de Corona-crisis.
Keurt goed de toekenning van een eenmalige subsidie ten bedrage van 1.500 euro, die noch nominatief in de meerjarenplanning is opgenomen, noch door een reglement of overeenkomst geregeld, aan Vzw Muzaïek met als doel financiële ondersteuning te bieden voor de huurkosten tijdens de Corona-crisis.
Keurt goed de toekenning van een eenmalige subsidie ten bedrage van 1.500 euro, die noch nominatief in de meerjarenplanning is opgenomen, noch door een reglement of overeenkomst geregeld, aan Vzw Al Istiqama met als doel financiële ondersteuning te bieden voor de huurkosten tijdens de Corona-crisis.
Keurt goed de toekenning van een eenmalige subsidie ten bedrage van 1.410 euro, die noch nominatief in de meerjarenplanning is opgenomen, noch door een reglement of overeenkomst geregeld, aan Vzw Ergenekon met als doel financiële ondersteuning te bieden voor de afbetalingskosten van een hypothekaire lening tijdens de Corona-crisis.