Terug
Gepubliceerd op 27/11/2020

2020_MV_00450 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Bezoek Ieperse draak Margriet

vragenuurtje
ma 23/11/2020 - 18:00 Digitale zitting
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Sofie Bracke, Elke Decruynaere, Astrid De Bruycker, Sami Souguir, Rudy Coddens, Christophe Peeters, Gabi De Boever, Zeneb Bensafia, Anne Schiettekatte, Stephanie D'Hose, Sven Taeldeman, Jef Van Pee, Sandra Van Renterghem, Carl De Decker, Anneleen Van Bossuyt, Bert Misplon, Fourat Ben Chikha, Joris Vandenbroucke, Stijn De Roo, Caroline Persyn

Voorzitter

Mathias De Clercq
2020_MV_00450 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Bezoek Ieperse draak Margriet 2020_MV_00450 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Bezoek Ieperse draak Margriet

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De belforttoren van de Ieperse Lakenhallen krijgt momenteel een grondige opknapbeurt. De hoogste bewoonster, Margriet de draak, wordt daarvoor tijdelijk van haar staak gehaald en krijgt onderdak in het Yper Museum. Behalve een tentoonstelling, organiseert de stad Ieper nog heel wat andere activiteiten rond de draak.
Voor één daarvan kwam er een vraag gericht aan de stad Gent: kan Margriet tijdens haar reis een bezoek brengen aan Gent? Dat is een uitgelezen moment om de historische banden tussen beide steden aan te halen.    

Indiener(s)

Stephanie D'Hose

Gericht aan

Sami Souguir

Tijdstip van indienen

do 19/11/2020 - 13:16

Toelichting

Is de Ieperse draak Margriet tijdens haar reis begin 2021 welkom in Gent?

Bespreking

Antwoord

Alvast dank voor uw vraag. Tussen september 2020 en januari 2022 wordt inderdaad gewerkt aan de belforttoren van de Ieperse Lakenhalle. 

Net zoals op ons Belfort, staat ook op het Ieperse Belfort een draak. Het Yper Museum, het regionaal erkend museum dat naast het “In Flanders Fields Museum” in de Lakenhallen huist, zal tijdens het restauratiejaar onderdak verlenen aan de Ieperse Draak en er een jaarprogramma voor uitwerken. 

Om het publiek wat meer te betrekken bij deze tijdelijke verhuis, werd de draak omgedoopt tot Margriet, een symbolische naam voor Ieper. Margaretha van Constantinopel gaf de Ieperlingen hun bijnaam ‘de Ieperse kindjes’ en de Margriet was het symbool voor de Belgen tijdens WOI. 

Draak Margriet is absoluut welkom in Gent! De mensen van Historische Huizen zijn momenteel in overleg met de Ieperse diensten om Margriet op een bijzondere, warme en vooral coronaveilige manier te verwelkomen in onze stad. Het bezoek staat gepland voor begin 2021 maar de exacte datum blijft nog even een verrassing. 

‚Äč vr 27/11/2020 - 11:27