Terug
Gepubliceerd op 27/11/2020

2020_MV_00453 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Live uitzending gemeenteraad

vragenuurtje
ma 23/11/2020 - 18:00 Digitale zitting
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Mathias De Clercq, Filip Watteeuw, Sofie Bracke, Elke Decruynaere, Astrid De Bruycker, Sami Souguir, Rudy Coddens, Christophe Peeters, Gabi De Boever, Zeneb Bensafia, Anne Schiettekatte, Stephanie D'Hose, Sven Taeldeman, Jef Van Pee, Sandra Van Renterghem, Carl De Decker, Anneleen Van Bossuyt, Bert Misplon, Fourat Ben Chikha, Joris Vandenbroucke, Stijn De Roo, Caroline Persyn

Voorzitter

Mathias De Clercq
2020_MV_00453 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Live uitzending gemeenteraad 2020_MV_00453 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Live uitzending gemeenteraad

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding


In antwoord op een vraag van collega De Roo gaf u in juni een overzicht van de streamingcijfers van de gemeenteraden en gemeenteraadscommissies. We moeten daar eerlijk in zijn: die zijn niet spectaculair.

 

Dat het Gentse politieke debat betrekkelijk weinig online kijkers lokt heeft ongetwijfeld diverse oorzaken.

 

Eén ervan lijkt me het opgezette systeem. Om kijkers aan te trekken moet de online omgeving intuïtief aanvoelen. Als potentieel geïnteresseerden eerst een aantal webpagina’s moeten doorploegen alvorens uiteindelijk in het beste geval op de bestemming te geraken, dan zijn er ongetwijfeld al mensen afgehaakt. En dat is jammer want het is een uitstekende manier om de burger te betrekken bij de politieke besluitvorming en een uitgelezen kans om de transparantie en openbaarheid van bestuur, 2 zaken die dit stadsbestuur hoog in het vaandel draagt, te vergroten.

 

Als ik de vergelijking maak met de webomgeving van het Vlaams Parlement: daar volstaat het om tijdens de zitting van de bijvoorbeeld de plenaire vergadering op de homepagina van  het parlement om een live knop te drukken om zo de uitzending te kunnen meevolgen. In een intuïtieve setting waarbij het gebruiksgemak vooropstaat.

 


Indiener(s)

Stephanie D'Hose

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

do 19/11/2020 - 14:43

Toelichting


 

Ziet u verbeteringen mogelijk aan de webomgeving inzake live en uitgesteld bekijken van gemeenteraden en gemeenteraadscommissies in onze stad?

 

Bespreking

Antwoord

Beste raadslid,

Bedankt voor uw vraag. Stad Gent draagt transparantie en openbaarheid van bestuur inderdaad hoog in het vaandel. Daarom vinden wij het ook belangrijk dat de uitzendingen van de gemeente- en OCMW-raad gemakkelijk live te volgen zijn. Zeker in deze digitale corona-tijden zijn de live uitzendingen extra belangrijk, aangezien geïnteresseerden de vergaderingen helaas niet kunnen fysiek bijwonen in de gemeenteraadszaal. 

Stad Gent heeft er van in het begin op ingezet dat burgers en pers ook de digitale zittingen live kunnen volgen. Dit kan via dezelfde website als waar de ‘fysieke’ vergaderingen werden gestreamd. 

Die website, de raadpleegomgeving (zie: https://ebesluitvorming.gent.be/), is onlangs nog, op 13 november, vernieuwd.  Dankzij deze update, staat de meest recente vergadering steeds duidelijk op de homepage. En worden de eerstvolgende vergaderingen daar aangekondigd. Ook de live-uitzendingen zijn voortaan via die homepagina te volgen.

Stad Gent verwijst waar mogelijk naar die raadpleegomgeving, om geïnteresseerden zo snel mogelijk naar de juiste omgeving te leiden. Deze omgeving is ook intuïtiever vormgegeven om het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo vindt men daar niet alleen de uitzendingen, maar ook de agenda’s en (openbare) besluiten terug. Uiteraard kan men de vergaderingen via de ‘kalender’ ook herbekijken.

De live-uitzending van de gemeenteraad kondigen we op verschillende manieren aan:

Om heel concreet te antwoorden op uw suggestie: als je naar stad.gent gaan zie je in de eerste oogopslag bij meest bezochte onderwerpen nu ‘bekijk de OCMW- en gemeenteraad live’. Als je daarop doorklikt zal je sneller dan voorheen toegeleid worden naar de meest recente vergadering en/ of de vergadering die op dat moment bezig is. Met 2 klikken zit je live bij de gemeenteraad.

Op dit moment is het niet mogelijk om de informatie op deze raadpleegomgeving op een andere manier te integreren op de website van de Stad Gent zelf. 

Daarover loopt op dit moment het PROBE (pro-actieve openbaarheid van bestuur)-project. Waarbij onderzocht wordt hoe we, door middel van open data en natural language processing (NLP), de beschikbare besluitvormingsinformatie gemakkelijker kunnen ontsluiten en doorzoekbaar maken.
 Dit City of Things-project ging van start in mei 2020, en heeft als beoogde implementatiedatum voorjaar 2022.

De gemeenteraad keurde op 22 juni 2020 hierrond een bijzondere overeenkomst met Digipolis goed. 

Beste raadslid,

Net zoals u vind ik het belangrijk dat de Gentenaars op een vlotte en toegankelijke manier de raadszittingen en besluitvorming kunnen volgen. We hebben hier in het verleden al heel wat stappen in gezet, en zullen ook in de toekomst dat blijven doen.

‚Äč vr 27/11/2020 - 11:32