Op 26 februari jl. werden de modaliteiten voor uitvoering van het Vlaams Stimulusprogramma ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering. Het Stimulusprogramma werd eerder principieel goedgekeurd en voorziet in een ondersteuning van 30 miljoen euro voor de toeristische sector. Met dit zgn. levenslijninitiatief kunnen uitbaters van logiesondernemingen of toeristische attracties steun aanvragen voor investeringen die nodig zijn om na de Coronacrisis herop te starten. Provincies en kunststeden krijgen de mogelijkheid om mee deel te nemen aan dit programma. De eenmalige oproep naar toeristische ondernemingen werd op 1 maart ll. gelanceerd.
Sinds 1 maart wordt naar de sector een éénmalige oproep gedaan. Steun kan worden aangevraagd voor gezondheidsmaatregelen, ecologische duurzaamheid, digitalisering en professionalisering. De begunstigden krijgen financiële ondersteuning tussen 5.000 euro en 200.000 euro, deels in de vorm van een subsidie deels in de vorm van een renteloze lening die binnen de 5 jaar dient te worden terugbetaald. Aanvragen zullen worden beoordeeld op: de mate waarin de acties aansluiten op één van de themalijnen, de meerwaarde van het voorstel voor de organisatie in kwestie, de meerwaarde van het voorstel voor de toeristische sector als geheel, de plek en de bewoners; de financiële draagkracht en terugbetalingscapaciteit van de aanvragers; het maximaliseren van de impact van deze maatregel op de sector als geheel.
Het Besluit Vlaamse Regering in het kader van het Stimulusprogramma voorziet in artikel 27 de mogelijkheid aan andere overheden om op vrijwillige basis aan de steunmaatregel deel te nemen door, na uitputting van het steunbudget van de Vlaamse Regering, bijkomende middelen toe te kennen voor investeringsprojecten die geen Vlaamse steun ontvingen. Hiertoe dient een overeenkomst met Toerisme Vlaanderen te worden afgesloten. Overheden die zelf middelen inbrengen beoordelen mee alle aanvragen op hun grondgebied volgens dezelfde criteria zoals die zijn opgenomen in het Vlaams Stimulusprogramma.
We stellen voor om aanvullend op de Vlaamse en provinciale middelen vanuit de stad een bedrag van 125.000 euro subsidie ter beschikking te stellen. Deze steunmaatregel is specifiek gericht op kamergebonden logies tot en met 50 kamers en op toeristische ondernemingen die projecten hebben ingediend op de themalijn ecologische duurzaamheid en voldoen aan volgende voorwaarden:
- gelegen zijn op het grondgebied van de stad Gent
- voldoen aan de exploitatievoorwaarden van het Vlaams logiesdecreet van 5 februari 2016 of het decreet Toerisme voor Allen van 18 juli 2003 (categorie A, B, C).
- een ontvankelijke aanvraag hebben ingediend en gunstige beoordeling hebben gekregen in het kader van het Vlaams Stimulusprogramma zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering van 26 februari 2021.
- gelet op hun rangschikking geen beroep kunnen doen op steun vanuit het Vlaams Stimulusprogramma omdat deze zijn uitgeput.
Aangezien de communicatie van Toerisme Vlaanderen naar de toeristische ondernemers reeds op 1 maart is gestart, is een principiële goedkeuring voor het partnerschap hoogdringend.
Dienst* | Dienst Toerisme |
Budgetplaats | 3446700PO |
Categorie* | I sub. |
Subsidiecode | Niet Relevant |
Totaal | 125.000 EUR |
Keurt goed de samenwerkingsovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen en de Stad Gent