De Stad Gent en de andere leden van de Groep Gent (o.a. het OCMW) besteden jaarlijks een substantieel budget aan subsidies en andere vormen van ondersteuning (vb. patrimonium) die toegekend worden aan een veelheid aan externe organisaties uit diverse hoeken van de samenleving (sociaal, cultuur, onderwijs, sport, jeugd, participatie, …).
Subsidies en andere vormen van ondersteuning kunnen worden toegekend op basis van een subsidiereglement of nominatief, al dan niet op basis van een één- of meerjarige (samenwerkings)overeenkomst. De subsidiebedragen en andere vormen van ondersteuning variëren van relatief bescheiden tot meerdere miljoenen euro’s, naargelang de reikwijdte van de werking of opdracht en naargelang de door het stadsbestuur gemaakte keuzes.
Sinds een aantal jaren neemt de Stad Gent een anti-discriminatieclausule op in (de meeste) subsidie- en samenwerkingsovereenkomsten met derden. Het doel hiervan is om bij de ontvangende en samenwerkende organisaties de geldende anti-discriminatiewetgeving extra onder de aandacht te brengen, kwestie van zo het samenleven in onze diverse stad te bevorderen.
De Stad Antwerpen heeft in oktober vorig jaar een nieuw Kaderbesluit Ondersteuningsbeleid unaniem goedgekeurd. Eén van de elementen hierin is een clausule over het engagement van de organisaties die vanwege de lokale overheid ondersteuning (financieel, logistiek/patrimonium) ontvangen:
Ieder die op enigerlei wijze ondersteuning van de stad/ het district ontvangt, neemt het engagement op zich om:
° op een constructieve manier mee te werken aan de opbouw van een stad waarin burgers zonder
onderscheid, met respect voor elkaar, harmonieus samen leven.
° zich in te schakelen in de waarden en normen van de Verlichting en de mensenrechten.
° het Nederlands te gebruiken als voertaal.
° de A-waarden (diversiteit, integriteit, klantgerichtheid, kostenbewustzijn, samenwerken) mee
uit te dragen in de eigen werking.
° in de eigen communicatie bij te dragen aan de doelstellingen van de stad en de districten.
° vermoedens van strafbare feiten te melden.
Daarbij leidt het aanwenden van de ondersteuning op een wijze die in strijd is met bovenstaand engagement steeds tot sancties zoals het weigeren of terugvorderen van de ondersteuning; het éénzijdig beëindigen van de samenwerking; een huurverbod in alle stedelijke infrastructuur; of weigering logistieke ondersteuning.
Inhoudelijk herneemt de Antwerpse engagementsclausule via een positieve formulering een aantal elementen uit de Gentse anti-discriminatieclausule (diversiteit, zonder onderscheid, respect voor elkaar, harmonieus samen leven).
Tegelijk worden er ook een aantal verbindende elementen aan toegevoegd die evenzeer belangrijk zijn voor een goed samenleven in onze stad, met o.a. de Verlichtingswaarden, de mensenrechten, het Nederlands als voertaal. Omwille van de verbindende factor is het zinvol dat alle Gentse organisaties die ondersteuning vanwege de stad ontvangen die basisprincipes expliciet onderschrijven. Ook andere van de opgenoemde waarden verdienen vanzelfsprekend aanbeveling: integriteit, kostenbewustzijn, samenwerken, klantgerichtheid, melden van vermoedens van strafbare feiten.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie,
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om in het kader van het ondersteuningsbeleid een ‘engagementsclausule’ uit te werken, met o.a. als elementen de Verlichtingswaarden, de mensenrechten, het gebruik van het Nederlands als voertaal, en het melden van vermoedens van strafbare feiten. Deze clausule zal vervolgens opgenomen worden in subsidie- en samenwerkingsovereenkomsten met derden.