Terug
Gepubliceerd op 08/06/2021

2021_MV_00331 - Mondelinge vraag van raadslid Manuel Mugica Gonzalez: Actie van IDAHOT tegen Gentse politie

commissie algemene zaken, financiƫn en burgerzaken (AFB)
ma 14/06/2021 - 19:00 Digitale zitting
2021_MV_00331 - Mondelinge vraag van raadslid Manuel Mugica Gonzalez: Actie van IDAHOT tegen Gentse politie 2021_MV_00331 - Mondelinge vraag van raadslid Manuel Mugica Gonzalez: Actie van IDAHOT tegen Gentse politie

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In de nacht van donderdag 27 mei werd het politiecommissariaat in de Belfortstraat besmeurd met verfbommen. De actie werd opgeëist door de groep IDAHOT (Engelse afkorting voor de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksfobie). Ze beschuldigen de Gentse politie ervan dat ze niet optreden tegen homo- en transfoob geweld, dat ze getuigenissen van homo- en transfoob geweld niet serieus nemen, dat ze transpersonen dagelijks misgenderen. 

Volgens mij heeft deze actiegroep zich niet goed geïnformeerd over de werking van de Gentse politie in deze materie. Het Gentse korps is het eerste in België dat reeds jaren geleden, een apart meldpunt opgericht heeft waar slachtoffers van homofoob geweld meldingen kunnen doen. Ze werken tevens met referentiepersonen binnen het korps die met de gemeenschap in dialoog kunnen gaan. Ze hebben een specifiek diversiteitsbeleid rond dit thema. Slachtoffers van dergelijk geweld en die schroom of schrik hebben om klacht te komen indienen, kunnen vooraf contact opnemen met de maatschappelijke cel van de politie en worden door hen begeleid en ondersteund bij het indienen van hun klacht. Sedert jaren zijn er goede wederzijdse contacten met Casa Rosa en andere organisaties uit de holebi-gemeenschap.

Ik vind dan ook deze actie en beschuldigingen tegenover onze Gentse flikken dan ook totaal ongepast en onterecht. Ik vind het belangrijk dat de burgemeester dit onmiddellijk en duidelijk heeft afgekeurd en het van groot belang vond om dit te doen. 

Indiener(s)

Manuel Mugica Gonzalez

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

za 29/05/2021 - 16:24

Toelichting

Daarom wil ik vragen aan de burgemeester dat hij nogmaals toelicht welke inspanningen het Gentse korps al jaren deed en nog steeds doet. Het is misschien ook aangewezen dat de actievoerders contact opnemen met het Gentse korps en ermee in dialoog gaan of indien ze dit niet zien zitten, zich gaan informeren bij Casa Rosa over de samenwerking met de politie. En als het even kan ook hun verontschuldigingen aanbieden.