Terug
Gepubliceerd op 08/06/2021

2021_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Mogelijke groepsverkrachting of aanranding aan de Westerbegraafplaats en de aanpak van de problemen met jongeren aan het Edmond Van Beverenplein.

commissie algemene zaken, financiƫn en burgerzaken (AFB)
ma 14/06/2021 - 19:00 Digitale zitting
2021_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Mogelijke groepsverkrachting of aanranding aan de Westerbegraafplaats en de aanpak van de problemen met jongeren aan het Edmond Van Beverenplein. 2021_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Johan Deckmyn: Mogelijke groepsverkrachting of aanranding aan de Westerbegraafplaats en de aanpak van de problemen met jongeren aan het Edmond Van Beverenplein.

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

De mogelijke groepsverkrachting en/of aanranding van een 14-jarig meisje aan de “Westerbegraafplaats” deed heel wat stof opwaaien. 

Via de media vernamen we dat het Gentse stadsbestuur zou overwegen om de toegang tot de “Westerbegraafplaats” op een andere manier te regelen. Het grootste probleem blijkt immers de toegangspoort aan de kant van de “Palinghuizen” te zijn. Deze poort sluit 's avonds automatisch, maar wie het systeem kent, kan dit obstakel handig omzeilen. 

Wat er ’s nachts gebeurt op de “Westerbegraafplaats”, is dus niet geweten. Alhoewel. Iemand die deze problematiek goed kent, liet in de krant optekenen dat deze feiten het resultaat zijn van schuldig verzuim van de Stad Gent. De onveiligheid op die locatie werd immers al meermaals gemeld bij o.a. de politie maar er volgden geen specifieke maatregelen. Het stadsbestuur zou nu toch overwegen om camera’s aan de “Westerbegraafplaats” te plaatsen.

De feiten werden gepleegd door de zelfverklaarde ‘Bende van het Van Beverenplein’, een aantal tieners die op sociale media graag uitpakken met wat stoere praat. Helaas bleef het niet bij stoere praat alleen. En alsof de feiten op zich nog niet verschrikkelijk genoeg waren, posten de daders nadien op de sociale media een filmpje van het veertienjarig meisje dat door hen werd aangerand. Met als  gevolg dat de tiener een paar dagen later uit het leven stapte.

Het "Edmond Van Beverenplein" komt hierdoor nog maar eens in een negatief daglicht te staan. Met name als de uitgelezen plek voor bepaalde hangjongeren, een plek waar kleine criminaliteit bijna vanzelfsprekend is. 

Ik stelde in het verleden al diverse vragen over de problemen aan het Edmond Van Beverenplein. Ik verwijs o.m. naar de feiten waarbij een bushokje opgeblazen werd met vuurwerk. 

Indiener(s)

Johan Deckmyn

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

ma 07/06/2021 - 17:50

Toelichting

Welke acties ondernam de stad Gent al naar aanleiding van de groepsverkrachting / aanranding aan de “Westerbegraafplaats”?

Zal de controle op de “Westerbegraafplaats” in de toekomst opgedreven en verstrengd worden?

Welke maatregelen heeft de stad Gent in het verleden ondernomen om de problemen aan het “Edmond Van Beverenplein” concreet en kordaat aan te pakken?