Terug
Gepubliceerd op 10/06/2021

2021_MV_00373 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Geluidsoverlast na 22u

commissie algemene zaken, financiƫn en burgerzaken (AFB)
ma 14/06/2021 - 19:00 Digitale zitting
2021_MV_00373 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Geluidsoverlast na 22u 2021_MV_00373 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Geluidsoverlast na 22u

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Met het mooie weer en de lange avonden worden we gecontacteerd door buurtbewoners over geluidsoverlast na 22.00 uur. Bijvoorbeeld: op het basketbalpleintje in Wondelgem (Spechtstraat/Roodborstjesstraat) wordt nog vaak laat op de avond verder gespeeld, op het Maaseikplein in Gent worden de trampolines tot 's nachts gebruikt door passanten, geflankeerd door enthousiast lawaai, enz.

Een evenwicht vinden tussen buurtbewoners en een (be)leefbare stad is een constante zoektocht. Een goede nachtrust voor buurtbewoners is daarin een belangrijke voorwaarde.

Buurtbewoners die overlast ondervinden zijn meestal niet (meer) geneigd om de politie te contacteren. Voor de politie zijn dergelijke oproepen vaak niet de hoogste prioriteit, waardoor zij soms te laat ter plaatse komen. Buurtbewoners zijn er daarnaast ook niet op uit om boetes te laten uitschrijven, maar vragen wel om respect voor hun nachtrust.

Ik had van de burgemeester graag een antwoord gekregen op volgende vragen.  

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

wo 09/06/2021 - 17:57

Toelichting

  1. Op welke manier kijkt de politie naar de preventie en de handhaving van nachtlawaai in de komende zomerperiode? Hoe plant zij hierrond op te treden?
  2. Ziet de burgemeester mogelijkheden om in te zetten op positieve communicatie of een sensibiliseringscampagne hierover? Zo ja, wat is de voorziene timing?
  3. Kan het stadsbestuur (extra) signalisatie aanbrengen op plekken die gevoelig zijn voor laat avondlijke of nachtelijke geluidsoverlast?