Terug
Gepubliceerd op 25/02/2021

2021_MV_00079 - Mondelinge vraag van raadslid Ronny Rysermans: Ivago – veiligheid medewerkers – oproep tot voorzichtig rijgedrag in buurt van vuilniswagens

commissie milieu, personeel en FM (MPF)
di 23/02/2021 - 19:00 Digitale zitting
Datum beslissing: di 23/02/2021 - 20:37
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Sven Taeldeman; Mehmet Sadik Karanfil; Stephanie D'Hose; Jef Van Pee; Gert Robert; Anne Schiettekatte; Cengiz Cetinkaya; Evita Willaert; Adeline Blancquaert; Patricia De Beule; Mattias De Vuyst; Bert Misplon; Sonja Welvaert; Tine De Moor; Hafsa El -Bazioui; Ronny Rysermans; Tine Heyse; Bram Van Braeckevelt; Nicolas Vanden Eynden; Tom Van Dyck

Afwezig

Gabi De Boever; Karin Temmerman; Karlijn Deene; Sara Matthieu; Carl De Decker; Tom De Meester; Stijn De Roo; Yüksel Kalaz; Caroline Persyn; Anneleen Van Bossuyt; Joris Vandenbroucke; Fourat Ben Chikha; Annelies Storms; Alana Herman; Mieke Bouve; Yeliz Güner; Christophe Peeters; Zeneb Bensafia; Anita De Winter; Johan Deckmyn; Manuel Mugica Gonzalez; Karla Persyn; Elke Sleurs; Christiaan Van Bignoot; Sandra Van Renterghem; Veli Yüksel; Bart De Muynck; Emmanuelle Mussche; Anneleen Schelstraete; André Rubbens; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman

Secretaris

Tom Van Dyck
2021_MV_00079 - Mondelinge vraag van raadslid Ronny Rysermans: Ivago – veiligheid medewerkers – oproep tot voorzichtig rijgedrag in buurt van vuilniswagens 2021_MV_00079 - Mondelinge vraag van raadslid Ronny Rysermans: Ivago – veiligheid medewerkers – oproep tot voorzichtig rijgedrag in buurt van vuilniswagens

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Volgens intercommunale IGEAN krijgen hun werknemers die met de vuilniswagen het afval ophalen steeds vaker te maken met agressief rijgedrag. Ongeduldige chauffeurs steken de vuilniswagen voorbij en brengen de afvalophalers zo in gevaar. Soms worden medewerkers aangereden en lopen zware verwondingen op..

De intercommunale gaat daarom een campagne starten om iedereen op te roepen tot hoffelijk en voorzichtig rijgedrag in de buurt van de vuilniswagen.

 zie; https://atv.be/nieuws/afvalophalers-willen-komaf-maken-met-agressief-gedrag-automobilisten-112110 

Indiener(s)

Ronny Rysermans

Gericht aan

Bram Van Braeckevelt

Tijdstip van indienen

vr 29/01/2021 - 14:25

Toelichting

Stellen de werknemers van IVAGO ook een groeiende onverdraagzaamheid in het verkeer vast?

Hoeveel ongevallen gebeurden er de voorbije drie jaar waarbij Ivago medewerkers aangereden werden terwijl ze op ronde waren? Hoe vaak werden medewerkers hierdoor arbeidsongeschikt?

Zou het in Gent een preventieve actie zoals de campagne van IGEAN ook nuttig zijn? Graag uw visie hierop.

Bespreking

Antwoord

Helaas ontsnapt ook IVAGO niet aan agressie, zowel op de recyclageparken als in het verkeer. 

Vandaag de dag zijn er bij IVAGO gelukkig weinig signalen over verkeersagressie. Sinds 2016 zijn er in totaal 5 aanrijdingen met milieuwerkers geweest. Om u een kort overzicht te geven: 

2016: 0 aanrijdingen

2017: 1 aanrijding

2018: 2 aanrijdingen 

2019: Geen aanrijdingen met milieuwerkers, wel een verkeersongeval

2020: 2 ongevallen met milieuwerkers en 1 verkeersongeval met containertruck

Agressie en verkeersagressie blijft een aandachtspunt waar IVAGO de nodige aandacht voor heeft. Sinds 2017 heeft IVAGO een protocol met de Politie Gent met betrekking tot agressie ten aanzien van hun medewerkers. Zo kunnen bijvoorbeeld preventieve patrouilles gevraagd worden en gebeurde dat ook bij de heropening van de recyclageparken in april vorig jaar. We wisten dat er dan wat file zou zijn en we konden dankzij dat protocol een beroep doen op de politie.

IVAGO heeft in het verleden al campagnes over agressie gevoerd. Er is ook de jaarlijkse Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter waar dit thema ook aan bod kan komen. Op concreet te antwoorden op uw vraag: vandaag staat een preventieve herhalende campagne hierover niet op de planning, gelukkig tonen de cijfers daar niet de grote noodzaak van aan maar moest het nodig zijn zullen we niet aarzelen om opnieuw aandacht voor de veiligheid van de IVAGO-medewerkers te vragen. 

wo 24/02/2021 - 10:27