Terug
Gepubliceerd op 27/04/2021

2021_MV_00207 - Mondelinge vraag van raadslid Anne Schiettekatte: Buttons voor dove en slechthorende Gentenaars

commissie onderwijs, welzijn en participatie (OWP)
wo 14/04/2021 - 19:00 Digitale zitting
Datum beslissing: wo 14/04/2021 - 20:28
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Karin Temmerman; Elke Sleurs; Zeneb Bensafia; Sandra Van Renterghem; Jef Van Pee; Anne Schiettekatte; Mieke Bouve; Carl De Decker; Karla Persyn; Evita Willaert; Mattias De Vuyst; Anita De Winter; Yeliz Güner; Bert Misplon; Caroline Persyn; Tine De Moor; Elke Decruynaere; Rudy Coddens; Astrid De Bruycker; Alana Herman; Johan Deckmyn; Emmanuelle Mussche

Afwezig

Gabi De Boever; Sven Taeldeman; Mehmet Sadik Karanfil; Adeline Blancquaert; Patricia De Beule; Tom De Meester; Stijn De Roo; Yüksel Kalaz; Joris Vandenbroucke; Sonja Welvaert; Fourat Ben Chikha; Ronny Rysermans; Els Roegiers; Anneleen Van Bossuyt; Nicolas Vanden Eynden; Cengiz Cetinkaya; Stephanie D'Hose; Hafsa El -Bazioui; Manuel Mugica Gonzalez; Christophe Peeters; Gert Robert; Christiaan Van Bignoot; Veli Yüksel; Tom Van Dyck; Bart De Muynck; Anneleen Schelstraete; André Rubbens; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman

Secretaris

Emmanuelle Mussche
2021_MV_00207 - Mondelinge vraag van raadslid Anne Schiettekatte: Buttons voor dove en slechthorende Gentenaars 2021_MV_00207 - Mondelinge vraag van raadslid Anne Schiettekatte: Buttons voor dove en slechthorende Gentenaars

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Eind januari verdeelde de stad buttons voor dove en slechthorende Gentenaars. 

De buttons maken mensen met een mondmasker duidelijk dat doven en slechthorenden afhankelijk zijn van liplezen en mimiek. De buttons werden verdeeld o.m. ook als aanvulling op de eerde verdeelde mondmaskers met vensters.

Indiener(s)

Anne Schiettekatte

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

di 06/04/2021 - 10:46

Toelichting

  • Heeft u er zicht op of deze buttons gebruikt worden en hoeveel er reeds werden afgehaald? 

Bespreking

Antwoord

om te gebruiken in het vaccinatiecentrum. Deze liggen ter beschikking aan de inkom. De buttons worden voornamelijk door de oudere bevolking, die nu eerst aan de beurt is, duidelijk zeer gretig meegenomen en gebruikt. Sommigen vragen hierbij ook extra uitleg waarvoor het dient. In het filmpje van Stad Gent ‘Vaccinatie in Gent: stap voor stap uitgelegd’: integreerden we ook de beschikbaarheid van de buttons en hoe die gebruikt worden in het onthaal en de werking van het vaccinatiecentrum ( https://youtu.be/KGhbH0nR-iQ?t=94 ). Je vindt dit filmpje op het Youtube kanaal van de stad.

Sommign bezoekers brengen de buttons terug op het eind van hun bezoek aan het vaccinatiecentrum. De meesten houden ze echter bij voor verder en later gebruik elders. We merken dus dat de doelgroep ouderen ook globaal gebaat is met dit initiatief.  

Omdat deze buttons nu zo snel de deur uitgaan, hebben we nog een 2de extra bestelling van 1400 buttons geplaatst. In het totaal zullen we dus al 3500 buttons voorzien hebben.  

We blijven uiteraard verder opvolgen. Ik ben vooral blij dat de buttons gebruikt worden en duidelijk dus ook tegemoet komen aan noden die dove of slechthorende burgers ervaren in onze stad. Nu het gebruik van mondmaskers de norm is geworden, blijkt dat die voor een hele grote groep, zoals doven of slechthorende mensen, echt wel een drempel is. Het is duidelijk dat we soms met kleine ingrepen de toegankelijkheid van onze dienstverlening en onze stad kunnen verhogen. Zeker in combinatie met de mondmaskers met vensters die we eerder voorzagen, kunnen we dus ook hier spreken van een succes.

do 15/04/2021 - 08:19