Terug
Gepubliceerd op 03/06/2021

2021_MV_00300 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Plaatsen van regenboogbanken

commissie onderwijs, welzijn en participatie (OWP)
wo 12/05/2021 - 19:00 Digitale zitting
Datum beslissing: wo 12/05/2021 - 22:39
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Elke Sleurs; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Anne Schiettekatte; Mieke Bouve; Carl De Decker; Karla Persyn; Evita Willaert; Mattias De Vuyst; Anita De Winter; Yeliz Güner; Yüksel Kalaz; Bert Misplon; Caroline Persyn; Fourat Ben Chikha; Ronny Rysermans; Elke Decruynaere; Rudy Coddens; Astrid De Bruycker; Alana Herman; Stephanie D'Hose; Emmanuelle Mussche

Afwezig

Gabi De Boever; Karin Temmerman; Mehmet Sadik Karanfil; Zeneb Bensafia; Sandra Van Renterghem; Adeline Blancquaert; Patricia De Beule; Tom De Meester; Stijn De Roo; Joris Vandenbroucke; Sonja Welvaert; Tine De Moor; Els Roegiers; Anneleen Van Bossuyt; Nicolas Vanden Eynden; Cengiz Cetinkaya; Johan Deckmyn; Hafsa El -Bazioui; Manuel Mugica Gonzalez; Christophe Peeters; Gert Robert; Christiaan Van Bignoot; Veli Yüksel; Tom Van Dyck; Bart De Muynck; Anneleen Schelstraete; André Rubbens; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman

Secretaris

Emmanuelle Mussche
2021_MV_00300 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Plaatsen van regenboogbanken 2021_MV_00300 - Mondelinge vraag van raadslid Stephanie D'Hose: Plaatsen van regenboogbanken

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Holibifobie en Transfobie.

De realiteit is dat er nog steeds veel holebi- en transfobie in de wereld bestaat. Veel mensen krijgen met de harde werkelijkheid van discriminatie te maken omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Als erkenning van deze discriminatie en achterstelling hijst men op verschillende plaatsen in de wereld de regenboogvlag Dat is het symbool voor de holebigemeenschap, diversiteit en verdraagzaamheid.

In Mechelen werden drie regenboogbanken geplaatst. Mechelaars worden uitgedaagd om op de bank een liefdevolle selfie te nemen en deze te posten met de hashtag #2800 love.

 

Indiener(s)

Stephanie D'Hose

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

vr 07/05/2021 - 11:52

Toelichting

Kan er overwogen worden om ook in Gent  regenboogbanken  te plaatsen ?

Bespreking

Antwoord

Bedankt voor uw vraag. Ik ben het voorstel zeer genegen, en een eerste navraag via de groendienst, leert me dat het zeker kan in een park. Ze zullen me een aantal plekken voorstellen waar geschikte banken met latjes zijn.

Als schepen van gelijke kansen zweer ik echter ook wel bij de uitspraak “nothing about us, without us.”  Ik heb daarom gebeld met de coördinator van Casa Rosa om na te gaan wat ze van dit idee vinden. Er werd me meegegeven dat ze open staan voor het idee om de regenboogkleuren nog zichtbaarder te maken in ons stadsbeeld aan de hand van een bank. Maar ze streven ernaar om aan symbolische acties altijd een inhoudelijk luik te koppelen. Dat is, zoals u kan begrijpen, op deze zeer korte termijn nu niet gelukt. Maar ik zal de dienst lokaal sociaal beleid contact laten opnemen met de voorzitter van Casa Rosa en de groendienst om dit samen verder uit te werken.

Ikv IDAHOT dit jaar is namelijk al een hele resem acties voorbereid, waarbij we symbolische acties combineren met inhoudelijke. Zo verspreidden we in samenwerking met Casa Rosa “Zonder LGBTI-haat straat” affiches en stickers die burgers en organisaties kunnen ophangen. Ook zal een deel van ons stadspersoneel aan loketten regenboogmondmaskers dragen op 17 mei en hijsen we traditioneel op een aantal plekken de regenboogvlag. Het inhoudelijk luik, omwille van corona maximaal digitaal, houdt een chatsessie over haatmisdrijven met de politie in en een digitaal feest van 24u lang livestreaming in samenwerking met Genderspectrum.

Samengevat: een regenboogbank plaatsen kan dus, maar de verdere uitwerking doen we samen met Casa Rosa en betrokken diensten zodat we het vanuit verschillende hoeken doordacht kunnen plaatsen om tot een mooi en duurzaam resultaat te komen.

ma 17/05/2021 - 10:28