Eens de senioren, het zorgpersoneel en de kwetsbare mensen gevaccineerd zullen zijn, moet Gent klaar staan om massaal de ‘brede bevolking’ in te enten. Daarvoor moet een centraal vaccinatiedorp worden gebouwd. Blijkbaar zijn er verschillende opties die tegen elkaar moeten afgewogen worden.
Welke locaties komen er in aanmerking?
Wat zijn de belangrijkste logistieke uitdagingen?
Zal er voldoende rekening gehouden worden met enerzijds de parkeerproblematiek en anderzijds het openbaar vervoer in de onmiddellijke buurt (bijvoorbeeld UZ Gent en AZ Jan Palfijn versus Flanders Expo)?
Welke overheden zijn betrokken in dit verhaal?
Wie staat er finaal in voor de coördinatie?
Er zijn verschillende locaties verkend in de voorbije weken. Het stadsbestuur kiest ervoor om met Flanders Expo in zee te gaan omdat dit de enige locatie is die voldoet aan de combinatie van volgende criteria:
Flanders expo biedt voldoende parkeermogelijkheden en is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Samen met het mobiliteitsbedrijf van de stad zal de het circulatieplan verder vorm gegeven worden.
Nu de locatie gekend is, worden de volgende stappen gezet m.b.t. de opbouw en inrichting van het vaccinatiecentrum en daarnaast ook de exploitatie.
Daarbij zien we volgende logistieke uitdagingen die allen nauwgezet worden opgevolgd:
Bij het vaccinatiecentrum zijn verschillende overheden betrokken: de Federale overheid, Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, de provincie en Stad Gent.
De planning en aansturing gebeurt bovenlokaal door het Agentschap Zorg en Gezondheid.
De operationele uitwerking gebeurt in samenwerking tussen Stad Gent en de Eerstelijnszone Gent (zorgraad). Daarbij zijn er 3 grote luiken waar voor elk luik zal moeten bepaald worden wie de projectleider is:
Dit wordt allemaal met de hoogste spoed de komende weken uitgewerkt.
do 14/01/2021 - 09:00