In de commissie van september vroeg ik u naar maatregelen om het aantal ongevallen met fietsers aan tramsporen naar omlaag te krijgen. U somde een reeks zaken op die de stad zelf kan doen:
Systematisch ontvlechten van fietsassen en tramsporen
Gents fietsknopennetwerk dat veilige routes aangeeft
Het mobiliteitsbedrijf doet een systematische screening van obstakels langs de tramsporen
Hoe staat het met deze initiatieven?
Welke routes zijn er (verder) ontvlecht?
Wanneer wordt het Gentse fietsknopennetwerk ingevoerd?
Wat is het resultaat van de screening uitgevoerd door het mobiliteitsbedrijf? Hoeveel paaltje of andere obstakels werden er al verplaatst of verwijderd?
Laat ik beginnen met te zeggen dat de antiparkeerpaaltjes op het Lippensplein die het dichtst bij de tramsporen staan al werden weggenomen.
De systematische screening van obstakels langs de tramsporen wordt de komende maanden verder uitgevoerd door een studiebureau.
Cijfers over het aantal ongevallen ten gevolge van paaltjes hebben we niet, we hebben enkel de algemene cijfers over het aantal ongevallen met fietsers. Hiervan weten we dat ze een onderschating zijn, gezien enkel ongevallen geregistreerd worden waar de politie of de verzekering weet van heeft. Mensen die zich bezeren door een paaltje zullen dat niet altijd melden.
De screening op de correcte plaatsing van paaltjes is halverwege.
Het uitgangspunt van de screening is om zo weinig mogelijk paaltjes te gebruiken. Palen worden enkel gebruikt indien gemotoriseerd verkeer er geweerd moet worden om onveilige situaties te voorkomen. Ik vind het overigens wel straf dat dit nodig is en nodig blijft. Wij moeten op veel plekken palen zetten die gevaarlijk of vervelend zijn voor fietsers om ervoor te zorgen dat chauffeurs niet op fietspaden of fietsbruggen gaan rijden. Terwijl dat toch overduidelijk niet mag. Ik vind het ongeloofelijk hoeveel chauffeurs nog altijd denken dat als hun auto ergens fysiek tussen past, ze erdoor mogen. Los van alle verkeersregels of borden. Moesten chauffeurs zo’n gevaarlijke dingen niet doen, dan hadden we nergens paaltjes nodig.
Maar dus: als er een paaltje gebruikt moet worden op een fietspad, worden de flexpalen gebruikt die zacht zijn, en dus minder letsels kunnen veroorzaken. Als het paaltje centraal op het fietspad staat wordt een reflecterend type gebruikt. Bij elke paal op een fietspad wordt een toeleidende markering aangebracht met ribbelmarkering. Idealiter 10m voor en 10m na het paaltje, en rekening houdend met de natuurlijke rijlijn van de fietsers.
De screening op paaltjes wordt in 3 delen uitgevoerd:
Op het Westerringspoor worden:
-33 paaltjes en 1 omega verwijderd
-18 paaltjes nieuw geplaatst, maar op een veilige en comfortabele plek
-49 paaltjes worden vervangen door een beter exemplaar - flexibel en indien centraal op het fietspad ook reflecterend
-27 bijkomende paaltjes krijgen een nieuwe positie en worden vervangen door een beter exemplaar.
- Op de locaties waar er geen of onvoldoende toeleidende markering is, zal dit worden toegevoegd
Het Stadsregionaal Fietsnetwerk werd in november 2018 goedgekeurd. In dit netwerk werden fietsassen zoveel mogelijk losgekoppeld van tramassen. Een klassiek voorbeeld hiervan is de fietsstraat Baertsoenkaai - Bijlokekaai die parallel ligt aan de tramas Kortrijksepoortstraat - Nederkouter.
Met het bewegwijzeren op het terrein van veilige fietsroutes op het stadsregionaal fietsroutenetwerk wordt in januari gestart. Volgens de huidige planning zouden alle knooppuntborden in april volgend jaar geplaatst moeten zijn.
wo 08/12/2021 - 16:22