Terug
Gepubliceerd op 08/09/2021

2021_GR_00038 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van 'The Big Score 2021' - Goedkeuring

commissie mobiliteit, openbaar domein, economie en werk (MOW)
di 14/09/2021 - 19:00 Gemeenteraadszaal

Samenstelling

Bevoegde schepen

Sofie Bracke
2021_GR_00038 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van 'The Big Score 2021' - Goedkeuring 2021_GR_00038 - Subsidieovereenkomst voor de organisatie van 'The Big Score 2021' - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Op basis van welke regels (rechtsgronden) wordt deze beslissing genomen?

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.

Voorgestelde uitgaven

€ 40.000,00

Regelgeving waaruit blijkt dat het orgaan bevoegd is

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.

Wat gaat aan deze beslissing vooraf?

Scaleups.eu, Clemenceaustraat 177 bus A, 2860 Sint-Katelijne-Waver, is, in het bijzonder na de fusie met startups.be in 2018, uitgegroeid tot het centrale aanspreekpunt voor groeiende technologiebedrijven in België. De organisatie heeft de ambitie om ook een vooraanstaand platform te worden in het Europese digitale ecosysteem. Scaleups.eu was in 2018 mede-organisator van het technologiefestival SuperNova in Antwerpen, waar het onder andere een internationale venture capital conferentie organiseerde. Europese technologiebedrijven werden in contact gebracht met internationale durfkapitaalverstrekkers. In 2019 organiseerde scale-up.eu een nieuw, afzonderlijk concept 'The Big Score'. Stad Gent fungeerde in 2019 als gaststad (gemeenteraad 23 september 2019) en 2020 (digitale editie).

The Big Score mikt op het faciliteren van investeringen in en het aankopen van state-of-the-art producten en services aangeboden door lokale en Europese snelgroeiende tech scale-ups. Hiervoor activeert Scale-Ups.eu haar netwerk om 250 investeerders, corporate buyers, partners en relevante founders te linken via een afwisselend format van presentaties, netwerkmomenten, netwerktool, duidelijke informatie over de aanwezige bedrijven, profielen en aangename zij-evenementen in Gent. De aanwezige bedrijven en profielen worden uitvoerig bekendgemaakt. 

The Big Score 2021 vindt plaats op 30 november, 1 en 2 december 2021. Dit jaar opnieuw in de vorm van een fysieke editie in Gent. Veelbelovende technologische groeibedrijven zullen zich voorstellen aan een doelgroep van beslissingsnemers uit zowel grote bedrijven (zoals TOs (Technology Officers)/CIOs (Chief Information Officers)/aankoopverantwoordelijken) als (internationale) investeringsfondsen, waarbij het de bedoeling is investerings- en samenwerkingsdeals te faciliteren. The Big Score is 100 % "business to business" en op uitnodiging om het juiste doelpubliek te vatten.

Waarom wordt deze beslissing genomen?

Twee van de belangrijkste uitdagingen voor Gentse en Belgische scale-ups om door te groeien zijn: verkoop aan grote klanten en financiering door de juiste partner voor doorgroeikapitaal. Hiervoor concurreren ze vaak met andere Europese groeiers. Zichtbaarheid bij internationale/grote bedrijven en durfkapitaalfondsen maakt het verschil. Toegang tot deze beide doelgroepen faciliteren én hen deals laten sluiten is net de essentie van het event. De Stad kan hiermee de groei van het ecosysteem ondersteunen, zoals voorzien in de Beleidsnota Economie.

Bovendien biedt de aanwezigheid van verschillende Europese scale-ups, bedrijven en investeerders voor de Stad Gent een unieke kans om gerichte, economische stadspromotie te brengen.

The Big Score 2021 valt uiteen in 2 programmadelen:

1. Gesloten deel  op 30 november en 1 december: een door partners-genomineerde groep van 50 snelgroeiende scale-ups pitchen hun oplossingen voor/stellen hun oplossingen voor aan 250 investeerders & corporate sourcing profielen. 

2. Open deel op 2 december: 35 CIO/CTO’s van (inter)nationale bedrijven brengen hun operationele uitdagingen aan een publiek van niche-start-ups (die een toegangsticket kunnen kopen). Daarnaast nemen nog een honderdtal extra CIO/CTO's van andere bedrijven deel die op zoek zijn naar relevante samenwerking

Zoals overeengekomen in de subsidieovereenkomst zorgt Stad Gent er voor dat minstens 5 Gentse scale-ups mogen pitchen op de eerste 2 dagen. Daarnaast wordt er een corporate uitdaging aangeleverd op 2 december. Deze zal in overleg met Stad Gent en District09 opgesteld worden. Verder worden ook tickets voorzien om Gentse start-ups en scale-ups kosteloos te laten deelnemen aan dag 3.

In de communicatie wordt de Stad Gent telkens zichtbaar gemaakt als partner. Dit wil zeggen dat de Stad Gent haar troeven ten opzicht van internationale investeerders en andere bedrijven in de kijker kan zetten.

Overzicht van de uitgaven

Dienst* Economie 
Budgetplaats 343330000 
Categorie* E.subs.
Subsidiecode NIET_RELEVANT 
2021 40.000 
Totaal 40.000 

Verwachte ontvangsten

€ 0,00

Activiteit

AC34333 Uitwerken van een proactieve acquisitiestrategie om toekomstgerichte investeringen aan te trekken

Besluit

Artikel 1

Keurt goed de subsidieovereenkomst met Scale-Ups.eu nv, Clemenceaustraat 177/A, 2860 Sint-Katelijne-Waver, voor de organisatie van The Big Score 2021, zoals gevoegd in bijlage.