In juni vroeg de PVDA-fractie een lijst op met bushaltes die dreigen geschrapt te worden i.h.k.v. het nieuwe openbaar vervoersplan.
Tijdens de commissie MOW van juni werd geantwoord dat deze lijst nog een werklijst is en niet gepubliceerd kon worden. Na de zomervakantie zou de lijst definitief zijn en gedeeld worden met de gemeenteraad.
Is er ondertussen reeds een lijst met bushaltes in Gent die dreigen te verdwijnen?
Zo ja, kan deze lijst gedeeld worden met de gemeenteraadsleden?
Het budget van de wandelbus (€ 480.000 per jaar) wordt vrijgemaakt omdat deze is afgeschaft. Zal dit budget worden ingezet om haltes te garanderen?
Nieuw OV-net heeft vertraging en dus heeft De Lijn nog wat meer tijd.
De Lijn deelde ons mee dat de definitieve lijst nog niet af is. Men is blijkbaar nog bezig met de input in het planningssysteem en die oefening is nog niet rond.
We willen toch nog eens meegeven dat er voor de meest precaire afgeschafte haltes, dit zijn de haltes die niet meer worden bediend omdat de buslijn zelf wordt afgeschaft, een alternatief zal voorzien worden, meestal al op kosten van de stad Gent. We denken daarbij aan de bediening van het Scheldeoord en het Dienstencentrum aan de Lousbergkaai, de omgeving van het WTC Zuiderlicht in Mariakerke en de omgeving van de Goedlevenstraat in St-Amandsberg. De OV-taxi zal eveneens hoe dan ook al een alternatief zijn voor alle afgeschafte haltes.
Wat er zal precies zal gebeuren met het budget van de wandelbus staat nog niet vast. Dit wordt nog onderzocht, maar de aanwending zal liggen in de lijn van de oorspronkelijke bedoeling van de wandelbus: vervoersmogelijkheden bieden aan mensen die zich minder vlot kunnen verplaatsen om welke reden dan ook.
Opstart nieuw OV-net in januari, zoals eerst voorzien, is niet haalbaar, wellicht half 2022 of zelfs later.
wo 15/09/2021 - 13:56