Terug
Gepubliceerd op 03/11/2021

2021_MV_00457 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Havenrondvaarten opnieuw voor rolstoelgebruikers?

vragenuurtje
ma 25/10/2021 - 18:00 gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 25/10/2021 - 19:00
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Zeneb Bensafia, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Elke Decruynaere, schepen; Tine Heyse, schepen; Isabelle Heyndrickx, schepen; Rudy Coddens, schepen; Christophe Peeters; Karin Temmerman; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Joris Vandenbroucke; Yüksel Kalaz; Stijn De Roo; Sonja Welvaert; Caroline Persyn; Els Roegiers

Voorzitter

Zeneb Bensafia, voorzitter
2021_MV_00457 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Havenrondvaarten opnieuw voor rolstoelgebruikers? 2021_MV_00457 - Mondelinge vraag van raadslid Jef Van Pee: Havenrondvaarten opnieuw voor rolstoelgebruikers?

Motivering

Gekoppelde initiatiefrechten

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Geachte schepen

Vanaf 9 oktober gingen de gratis rondvaarten in de Gentse haven opnieuw van start.

In 2019 konden rolstoelgebruikers voor het eerst kennis maken met deze rondvaart via een aangepaste boot.

Corona heeft ondertussen meer dan een jaar alles stil gelegd. Bij mijn vorige vraag, in juni 2020, antwoordde u dat u bij de versoepelingen van de Corona-maatregelen deze mogelijkheid opnieuw zou bespreken met North Sea Port.

Met de recente reeks versoepelingen lijken deze speciale rondvaarten opnieuw mogelijk te zijn.

Vandaar mijn vragen:

Indiener(s)

Jef Van Pee

Gericht aan

Sofie Bracke

Tijdstip van indienen

do 23/09/2021 - 09:05

Toelichting

  • Bent u bereid om dit opnieuw op de agenda te plaatsen bij de besprekingen met North Sea Port?
  • Op welke termijn zou het haalbaar zijn om opnieuw speciale rondvaarten te laten plaatsvinden, en met welke frequentie zou dat dan zijn?

Bespreking

Antwoord

Op 17 september werd op de website van North Sea Port meegedeeld dat de rondvaarten opnieuw van start gaan vanaf 9 oktober. Zie https://www.northseaport.com/gratis-rondvaarten-in-north-sea-port-opnieuw-van-start-vanaf-zaterdag-9-oktober Wie van Gent naar Terneuzen wil varen, gaat aan de Rigakaai om 13.30 uur aan boord en komt om 16 uur in Terneuzen aan. Bij aankomst brengt een bus de passagiers terug naar de opstapplaats. Bij elke rondvaart is ook een gids aan boord.

Ik ga deze website nu niet helemaal citeren, maar ik kan je alvast geruststellen dat alle rondvaarten rolstoeltoegankelijk zullen zijn vanaf nu. Want voor alle rondvaarten wordt het schip Denick 2 van de gelijkaardige rederij ingezet. Dit biedt plaats aan 200 passagiers. Het schip is direct toegankelijk voor rolstoelgebruikers en voor mensen die moeilijk te been zijn.

De Jacob Van Artevelde zal tijdens de Gentse feesten wel nog dienst doen voor dagelijkse rondvaarten.

North Sea Port kijkt er naar uit om opnieuw bezoekers op de rondvaarten te verwelkomen. Tot 2020 bezochten jaarlijks tot 10.000 mensen op het water het havengebied.

wo 27/10/2021 - 16:59