De medewerker (m/v/x) van de (onder)voorzitter van de gemeenteraad vervult een uiteenlopend takenpakket, bestaande uit zowel inhoudelijke als administratieve ondersteuning van de voorzitter en ondervoorzitter van de raad.
De verantwoordelijkheden van de medewerker strekken zich verder uit dan het louter voorzien van een goede voorbereiding en efficiënt verloop van de gemeenteraadszittingen. Zo heeft de medewerker op inhoudelijk vlak de afgelopen maanden op korte tijd veel werk verzet met o.a. de uitwerking van de nota ‘Politieke besluitvorming dichter bij de Gentenaar’, het herschrijven van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, de coördinatie en voorbereiding van hybride raadszittingen enz.
De medewerker neemt verder ook andere inhoudelijke taken op, zoals het adviseren van de (onder)voorzitter bij de beoordeling van de prerogatieven van de raadsleden en overleg met de fractievoorzitters hierover, ondersteuning van de commissievoorzitters, dagdagelijks overleg en samenwerking met de diensten betrokken bij de werking van de gemeenteraad enz. Ook in de toekomst zal de medewerker inhoudelijke taken blijven opnemen met o.a. de coördinatie van de uitvoering van de acties uit de nota burgerbetrokkenheid, de opstart van de commissie politieke vernieuwing, een congres met de gemeenteraadsvoorzitters van de andere centrumsteden enz.
Daarnaast wordt van de medewerker van de (onder)voorzitter een grote flexibiliteit verwacht, met wekelijks avondwerk en ook regelmatig weekendwerk. Net zoals bij de toelage voor de kabinets-en fractiemedewerkers kan deze inzet buiten de reguliere uren gehonoreerd worden via de toelage. Aan de rol van medewerker bij de (onder)voorzitter van de raad wordt momenteel echter geen toelage toegekend voor het uitoefenen van de voorziene taken.
Het gevarieerde en uitdagende takenpakket, in combinatie met de gevraagde grote flexibiliteit kan worden gelijkgesteld met de verantwoordelijkheden die de fractiesecretarissen opnemen en rechtvaardigt een gelijkwaardige behandeling.
Gelet op de gelijkwaardige taakbelasting, zou aan de medewerker bij de (onder)voorzitter van de gemeenteraad een gelijke toelage kunnen worden toegekend als voor de kabinetssecretarissen, kabinetschefs, kabinetsattachés en fractiesecretarissen. Daarom wordt voorgesteld om het Reglement betreffende de tewerkstelling van het kabinets- en fractiepersoneel te wijzigen, zodat de betrokken medewerker ook kan genieten van de bedoelde toelage.
De toelage zou met ingang van 1 januari 2022 kunnen worden toegekend, aangezien de toelage budgettair vanaf die datum zou worden voorzien.
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd het ontwerp van de wijzigingen aan het Reglement betreffende de tewerkstelling van het kabinets- en fractiepersoneel voor onderhandeling voor te leggen aan de vakbonden.
Wijzigt het Reglement betreffende de tewerkstelling van het kabinets- en fractiepersoneel, zoals ingevoerd bij raadsbesluit van 23 april 2007 en latere aanpassingen met ingang van 1 januari 2022 als volgt:
4.299 euro |
voor de kabinetsmedewerk(st)ers, de fractiemedewerk(st)ers |
6.778 euro |
voor de kabinetssecretarissen, kabinetschefs, kabinetsattachés, fractiesecretarissen en medewerk(st)er tewerkgesteld bij de (onder)voorzitter van de gemeenteraad |
9.257 euro |
voor de kabinetschef algemeen beleid |
De toelage vervalt op het moment dat overeenkomstig Hoofdstuk V de tewerkstelling op een kabinet of een fractiesecretariaat eindigt. Na een periode van ononderbroken afwezigheid van 30 of meer kalenderdagen en behoudens de opname van vakantieverlof, verliezen de personeelsleden vanaf de 31ste dag het recht op de toelage."
Neemt kennis van de gecoördineerde versie van het Reglement betreffende de tewerkstelling van het kabinets- en fractiepersoneel, zoals gevoegd in bijlage.