Het meerjarenplan verwoordt het beleid dat sogent wil voeren om de vooropgestelde missie en doelstellingen voor deze legislatuur te bereiken. Het betreft een integraal plan opgebouwd volgens de bepalingen vervat in het Besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus. In 2022 van de legislatuur 2020-2025 maakt sogent terug een aanpassing van het meerjarenplan op basis van de vorderingen van de onderliggende projecten. Voor het meerjarenplan dat hier voorligt zijn de cijfers geüpdatet voor de periode 2022-2025.
Sogent is een autonoom gemeentebedrijf en moet alle indicatoren van financieel evenwicht berekenen en tonen in de beleidsrapporten, cfr. de regelgeving. Alleen is de normering beperkter dan voor stad/OCMW. Zo is de evenwichtsvoorwaarde van de autofinancieringsmarge niet van toepassing. Door de aard van de activiteiten van sogent kunnen de exploitatie uitgaven meer pieken en dalen vertonen dan bij de stad, waarbij niet kan worden uitgesloten dat er zich net een piek voordoet in het laatste jaar van de periode van het meerjarenplan. Daarom is de autofinancieringsmarge voor sogent geen verplichte norm, maar alleen een indicator.
Sogent financiert haar projecten, die haar exploitatie uitmaken, via bankleningen op korte termijn (straight loans). De BBC-regelgeving houdt met deze straight loans geen rekening in haar wettelijke budgettaire rapporten, met uitzondering van het item gecumuleerd budgettaire resultaat vorig boekjaar in het rapport “Staat van het financieel evenwicht” en het item financiële schulden op korte termijn in het rapport “Evolutie van de financiële schulden”. Door het financieren van de projecten van sogent op korte termijn is het beschikbare budgettair resultaat in 2020 t.e.m. 2024 in het rapport “Staat van het financieel evenwicht” negatief. De financiering van de investeringen gebeurt door langetermijnleningen, eigen middelen en middelen uit desinvesteringen van de voorgaande jaren. Voor 2025 is het beschikbaar budgettair resultaat overigens wel positief.
Een autonoom gemeentebedrijf waarvan de statutaire activiteit in belangrijke mate vastgoedoperaties betreft, mag een negatief beschikbaar budgettair resultaat per jaar hebben als dit voorzien is in de beheersovereenkomst met de Stad en kan worden verklaard door de beschikbare voorraad en de korte termijnfinanciering. Dit is voor sogent het geval en kan worden aangetoond doordat de vastgoedwaarde van de projecten groter is dan de totale projectschulden.
Het voorontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bij budgetronde budgetopmaak 2022 werd vastgesteld door de raad van bestuur van 24 november 2021. Een voor eensluidend verklaard afschrift van de beslissing van de raad van bestuur van sogent wordt toegevoegd aan dit besluit.
Conform artikel 242 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dient de raad van bestuur het meerjarenplan vast te stellen en ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Na vaststelling dient het meerjarenplan in een digitaal bestand te worden bezorgd aan de Vlaamse Regering (conform artikel 250 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017).
Er is een toelichting bij het meerjarenplan 2020-2025, budgetronde BO2022. Deze toelichting bevat alle informatie over de verrichtingen die in dat document zijn opgenomen en die relevant zijn voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.
Keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bij budgetronde BO2022 van het AGB sogent, zoals opgenomen in bijlage, goed .