Gent en Garde is de voedselstrategie van de Stad Gent. De Voedselraad van Gent en Garde is een groep stakeholders die de strategie mee uitbouwt en realiseert. De Voedselraad van Gent en Garde is een overlegplatform met vaste leden (vertegenwoordigers van organisaties en instellingen) en tekent mee het stedelijk beleid rond voeding uit. De Voedselraad startte in 2014 en kreeg in 2018 voor het eerst de bevoegdheid om innovatieve projecten voor subsidiëring voor te dragen. Deze bevoegdheid werd toegekend door de Dienst Milieu en Klimaat in samenspraak met de bevoegde schepen.
De Voedselraad deed in juni 2021 voor de vierde keer een oproep tot toekomstgerichte projecten. Het werd een dubbele oproep: voor het budget van 2021 (60.000 euro) én voor het budget van 2022 (60.000 euro).
De projecten in het kader van de oproep innovatieve projecten moesten aan volgende uitsluitende voorwaarden voldoen:
- De organisatie heeft een werking op het grondgebied van Gent.
- Het project moet bijdragen tot minstens één doelstelling van Gent en Garde.
- Het project zet in op verduurzaming van het Gentse voedselsysteem.
- Het project is een samenwerking tussen meerdere partners.
- Het project heeft een maximale looptijd van één jaar.
Er werden 32 projectideeën ingediend. De Voedselraad jureerde deze op donderdag 7 oktober 2021. De Voedselraad droeg uiteindelijk 6 projecten voor die alle in aanmerking komen voor financiering.
Met 6 organisaties werd een subsidieovereenkomst opgemaakt waarbij een subsidie wordt toegekend voor de werking van hun innovatieve projecten rond voeding. De geselecteerde projecten zijn de volgende:
Een van de geselecteerde projecten is dus het project Aroma's koken met oma's en opa's (2021-2022) van de feitelijke vereniging Aroma’s met als vertegenwoordiger Jan Muysoms, Pontstraat 2, 9800 Deinze. Het toe te kennen subsidiebedrag bedraagt 7.820 euro.
Dit project draagt bij aan de doelstellingen van Gent en Garde. Het project zet met name in op korte keten, wegwerken van voedseloverschotten en het creëren van sociale meerwaarde via voeding.
Om eenzaamheid bij oudere mensen en studenten structureel te bestrijden, brengt Aroma's studenten in contact met oudere mensen door het organiseren van informele kookmomenten. Voor de kookmomenten gebruikt Aroma's enkel lokale groenten en andere voedingswaren hoofdzakelijk bestaande uit voedseloverschotten. Hierbij zal de focus liggen op voedseloverschotten van lokale kruideniers en lokale supermarkten (met op termijn mogelijke samenwerkingen met organisaties zoals Foodsavers, Kookploeg Gent solidair en Rabot op je bord). Ouderen en studenten krijgen de kans om gezellig samen een maaltijd te bereiden en om een leuk gesprek te hebben met elkaar. Naast het sociale aspect is het ook een kans voor de jongeren om te leren van de kookvaardigheden van de ervaren oudere generatie. Dit is namelijk ook een relevant topic aangezien veel jonge studenten richting ongezonde maaltijden neigen door een gebrek aan kookkennis.
De kookmomenten eindigen met een gezellige maaltijd waarbij de ouderen en de studenten gezamenlijk kunnen genieten van hun kooktalenten. De diverse achtergronden van de bevolking van Gent geeft ons verder ook de unieke mogelijkheid om de studenten traditionele gerechten van verschillende culturen te leren kennen.
Het concept heeft drie hoofddoelen: eenzaamheid bij ouderen en studenten verminderen door sociale contacten tijdens het bereiden en nuttigen van de maaltijden, vermindering van voedselverspilling door het gebruik maken van lokale voedseloverschotten en het verbeteren van de kookvaardigheden van de Gentse studenten.
De subsidieovereenkomst m.b.t. de overige geselecteerde projecten wordt in afzonderlijke besluitvorming opgenomen.
Dienst* | Milieu en Klimaat | ||
Budgetplaats | 354830000 | ||
Categorie* | E subs. | ||
Subsidiecode | Niet_Relevant | ||
2020 | |||
2021 | 7.038 | ||
2022 | 782 | ||
2023 | |||
2024 | |||
2025 | |||
Later | |||
Totaal | 7.820 |
Dienst* | |||
Budgetplaats | |||
Categorie* | |||
Subsidiecode | |||
2020 | |||
2021 | |||
2022 | |||
2023 | |||
2024 | |||
2025 | |||
Later | |||
Totaal |
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor innovatieve projecten van Gent en Garde 2021, nl. voor het project "Aroma's koken met oma's en opa's" voor de werkingsjaren 2021-2022 met de feitelijke vereniging Aroma’s met als vertegenwoordiger Jan Muysoms, Pontstraat 2, 9800 Deinze, zoals toegevoegd in bijlage.