Gent en Garde is de voedselstrategie van de Stad Gent. De Voedselraad van Gent en Garde is een groep stakeholders die de strategie mee uitbouwt en realiseert. De Voedselraad van Gent en Garde is een overlegplatform met vaste leden (vertegenwoordigers van organisaties en instellingen) en tekent mee het stedelijk beleid rond voeding uit. De Voedselraad startte in 2014 en kreeg in 2018 voor het eerst de bevoegdheid om innovatieve projecten voor subsidiëring voor te dragen. Deze bevoegdheid werd toegekend door de Dienst Milieu en Klimaat in samenspraak met de bevoegde schepen.
De Voedselraad deed in juni 2021 voor de vierde keer een oproep tot toekomstgerichte projecten. Het werd een dubbele oproep: voor het budget van 2021 (60.000 euro) én voor het budget van 2022 (60.000 euro).
De projecten in het kader van de oproep innovatieve projecten moesten aan volgende uitsluitende voorwaarden voldoen:
- De organisatie heeft een werking op het grondgebied van Gent.
- Het project moet bijdragen tot minstens één doelstelling van Gent en Garde.
- Het project zet in op verduurzaming van het Gentse voedselsysteem.
- Het project is een samenwerking tussen meerdere partners.
- Het project heeft een maximale looptijd van één jaar.
Er werden 32 projectideeën ingediend. De Voedselraad jureerde deze op donderdag 7 oktober 2021. De Voedselraad droeg uiteindelijk 6 projecten voor die alle in aanmerking komen voor financiering.
Met 6 organisaties werd een subsidieovereenkomst opgemaakt waarbij een subsidie wordt toegekend voor de werking van hun innovatieve projecten rond voeding. De geselecteerde projecten zijn de volgende:
Een van de geselecteerde projecten is dus het project Generation Food (2022-2023) van Rikolto België vzw, Blijde Inkomststraat 50, 3000 Leuven, vertegenwoordigd door Jan Wyckaert. Het toe te kennen subsidiebedrag bedraagt 20.170 euro.
Dit project draagt bij aan de doelstellingen van Gent en Garde. Generation Food maakt werk van systemische oplossingen in het voedselvraagstuk. Systemische oplossingen worden te vaak in het eigen netwerk gezocht. Generation Food breekt dit open, over de sectoren en doelgroepen heen.
Het project zelf biedt geen letterlijke oplossing voor een bepaald vraagstuk, maar is een tool om ondernemers te helpen die worstelen met vragen.
Voor Gent en Garde organiseert Generation Food minimum 1 netwerkmoment en 2 “Diner Hacks” waarbij ze lokale landbouw en voedings-ondernemers meehelpen aan het oplossen van bepaalde vragen . Zo willen ze ondernemers en burgers dichter bij elkaar brengen en samen laten werken aan mogelijke duurzame oplossingen.
Een Diner hack is een kleinschalige hackathon waar startende ondernemers en burgers samen gezet worden om oplossingen te bedenken rond 1 bepaald probleem terwijl ze samen eten maken. Voor het maken van het eten worden ze ondersteund door een lokale chef.
De probleemstelling zelf wordt door de landbouw- en voedingsondernemer aangebracht tijdens het apero-moment waar de burger ook meer te weten komt over de onderneming.
Een mogelijke verdere begeleiding van de onderneming is mogelijk als vervolgtraject. Indien gewenst kunnen in dat vervolgtraject ook burgers betrokken worden.
De activiteiten spitsen zich toe op (aankomende) ondernemers, maar de communicatie gaat breder. Ook burgers worden betrokken bij de activiteiten en communicatie. Enerzijds om de innovaties af te toetsen bij een breed publiek, als klankbordgroep en co-creator. Anderzijds om het draagvlak voor duurzame voeding te vergroten en tegelijk om ondernemers te ondersteunen bij hun creaties.
Generation Food zet voor dit project tools in die in de pilot-regio Leuven werden uitgetest. In de stuurgroep zitten diverse expertorganisaties (PROEF, Rikolto, Boerenbond, UCLL, KU Leuven, KBC, Stad Leuven, EIT Food).
De subsidieovereenkomst m.b.t. de overige geselecteerde projecten wordt in afzonderlijke besluitvorming opgenomen.
Dienst* | Milieu en Klimaat | ||
Budgetplaats | 354830000 | ||
Categorie* | E subs. | ||
Subsidiecode | Niet_Relevant | ||
2020 | |||
2021 | |||
2022 | 18.153 | ||
2023 | 2.017 | ||
2024 | |||
2025 | |||
Later | |||
Totaal | 20.170 |
Dienst* | |||
Budgetplaats | |||
Categorie* | |||
Subsidiecode | |||
2020 | |||
2021 | |||
2022 | |||
2023 | |||
2024 | |||
2025 | |||
Later | |||
Totaal |
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor innovatieve projecten van Gent en Garde 2022, nl. voor het project "Generation Food" voor de werkingsjaren 2022-2023 met Rikolto België vzw, Blijde Inkomststraat 50, 3000 Leuven, vertegenwoordigd door Jan Wyckaert, zoals toegevoegd in bijlage.