Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.
Gent en Garde is de voedselstrategie van de Stad Gent. De Voedselraad van Gent en Garde is een groep stakeholders die de strategie mee uitbouwt en realiseert. De Voedselraad van Gent en Garde is een overlegplatform met vaste leden (vertegenwoordigers van organisaties en instellingen) en tekent mee het stedelijk beleid rond voeding uit. De Voedselraad startte in 2014 en kreeg in 2018 voor het eerst de bevoegdheid om innovatieve projecten voor subsidiëring voor te dragen. Deze bevoegdheid werd toegekend door de Dienst Milieu en Klimaat in samenspraak met de bevoegde schepen.
De Voedselraad deed in juni 2021 voor de vierde keer een oproep tot toekomstgerichte projecten. Het werd een dubbele oproep: voor het budget van 2021 (60.000 euro) én voor het budget van 2022 (60.000 euro).
De projecten in het kader van de oproep innovatieve projecten moesten aan volgende uitsluitende voorwaarden voldoen:
- De organisatie heeft een werking op het grondgebied van Gent.
- Het project moet bijdragen tot minstens één doelstelling van Gent en Garde.
- Het project zet in op verduurzaming van het Gentse voedselsysteem.
- Het project is een samenwerking tussen meerdere partners.
- Het project heeft een maximale looptijd van één jaar.
Er werden 32 projectideeën ingediend. De Voedselraad jureerde deze op donderdag 7 oktober 2021. De Voedselraad droeg uiteindelijk 6 projecten voor die alle in aanmerking komen voor financiering.
Met 6 organisaties werd een subsidieovereenkomst opgemaakt waarbij een subsidie wordt toegekend voor de werking van hun innovatieve projecten rond voeding. De geselecteerde projecten zijn de volgende:
Een van de geselecteerde projecten is het project "Voeding en Arbeid" (2021-2022) van VZW De Creeser Spijkstraat 149, 9040 Gent), vertegenwoordigd door, Elias Vlerick. Het toe te kennen subsidiebedrag bedraagt 4000 euro.
Dit project draagt bij aan de doelstellingen van Gent en Garde. Het project zet met name in op toegankelijk maken van duurzame voeding en een kortere en meer transparante voedselketen.
Vzw De Creeser baat het boer’n buurthuis uit en organiseert de wekelijkse boerenmarkt ‘de toekomst’ in Sint-Amandsberg. Met het project “Voeding en Arbeid” starten ze een boerenmarkt op, op de site van Volvo Cars in Oostakker. 2 landbouwbedrijven uit de buurt engageren zich voor een wekelijkse markt op de parking, waarbij werknemers van Volvo Cars vooraf bestellen en hun producten kunnen ophalen. Hiervoor ontwikkelt vzw de Creeser een laagdrempel bestel- en betaalsysteem, op maat van de aangeboden producten. Om het project bekend te maken ontwikkelt men online en offline communicatiemateriaal. Men streeft naar 100 à 150 wekelijkse klanten tegen november 2022.
De subsidieovereenkiomst m.b.t. de overige geselecteerde projecten wordt in afzonderlijke besluitvorming opgenomen.
Dienst* | Milieu en Klimaat | ||
Budgetplaats | AC35483 | ||
Categorie* | E subs. | ||
Subsidiecode | Niet_Relevant | ||
2020 | |||
2021 | 3.600,00 | ||
2022 | 400,00 | ||
2023 | |||
2024 | |||
2025 | |||
Later | |||
Totaal | 4.000 |
Dienst* | |||
Budgetplaats | |||
Categorie* | |||
Subsidiecode | |||
2020 | |||
2021 | |||
2022 | |||
2023 | |||
2024 | |||
2025 | |||
Later | |||
Totaal |
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor innovatieve projecten van Gent en Garde 2021, nl. voor het project "Voeding en Arbeid" voor werkingsjaren 2021- 2022 met VZW De Creeser Spijkstraat 149, 9040 Gent), vertegenwoordigd door, Elias Vlerick, zoals toegevoegd in bijlage.