Gent en Garde is de voedselstrategie van de Stad Gent. De Voedselraad van Gent en Garde is een groep stakeholders die de strategie mee uitbouwt en realiseert. De Voedselraad van Gent en Garde is een overlegplatform met vaste leden (vertegenwoordigers van organisaties en instellingen) en tekent mee het stedelijk beleid rond voeding uit. De Voedselraad startte in 2014 en kreeg in 2018 voor het eerst de bevoegdheid om innovatieve projecten voor subsidiëring voor te dragen. Deze bevoegdheid werd toegekend door de Dienst Milieu en Klimaat in samenspraak met de bevoegde schepen.
De Voedselraad deed in juni 2021 voor de vierde keer een oproep tot toekomstgerichte projecten. Het werd een dubbele oproep: voor het budget van 2021 (60.000 euro) én voor het budget van 2022 (60.000 euro).
De projecten in het kader van de oproep innovatieve projecten moesten aan volgende uitsluitende voorwaarden voldoen:
- De organisatie heeft een werking op het grondgebied van Gent.
- Het project moet bijdragen tot minstens één doelstelling van Gent en Garde.
- Het project zet in op verduurzaming van het Gentse voedselsysteem.
- Het project is een samenwerking tussen meerdere partners.
- Het project heeft een maximale looptijd van één jaar.
Er werden 32 projectideeën ingediend. De Voedselraad jureerde deze op donderdag 7 oktober 2021. De Voedselraad droeg uiteindelijk 6 projecten voor die alle in aanmerking komen voor financiering.
Met 6 organisaties werd een subsidieovereenkomst opgemaakt waarbij een subsidie wordt toegekend voor de werking van hun innovatieve projecten rond voeding. De geselecteerde projecten zijn de volgende:
Dit project draagt bij aan de doelstellingen van Gent en Garde. Het project zet met name in een kortere meer transparante voedselketen, duurzame voedingsconsumptie en creëert een sterke sociale meerwaarde rond voeding.
Karoot wordt een autonoom solidair eethuis waarbij elke klant een warme gezonde maaltijd kan consumeren. Hierbij maken ze geen onderscheid tussen wie wel en wie geen financiële middelen heeft door een systeem gebaseerd op vrije bijdrages toe te passen. Karoot doet gerichte acties om hun cliënteel te bereiken. Daarnaast is Karoot een coöperatieve onderneming die ingebed is in de Brugse Poort.
Deze subsidie dient om het financieel risico te dekken om met vrije bijdrages gezonde duurzame maaltijden te kunnen voorzien voor mensen in een kwetsbare situatie. Het systeem biedt een alternatief voor iedereen die buiten het bestaande aanbod van voeding voor kwetsbare groepen valt. Door de manier van werken zowel op vlak van communicatie, samenwerking met eerstelijnswerkers als het financieel model is Karoot een waardevol experiment voor de stad Gent. Karoot werkt een systeem uit waarbij de klant een vrije bijdrage geeft voor de maaltijd. Ze maken een plan van aanpak om kwetsbare klanten te bereiken, evalueren hun methodes, alsook de menu die ze aanbieden aan vrije bijdrage.
De subsidieovereenkomst m.b.t. de overige geselecteerde projecten wordt in afzonderlijke besluitvorming opgenomen.
Dienst* | Milieu en Klimaat | ||
Budgetplaats | AC35483 | ||
Categorie* | E subs. | ||
Subsidiecode | Niet_Relevant | ||
2020 | |||
2021 | 20.976,30 | ||
2022 | 2.330,70 | ||
2023 | |||
2024 | |||
2025 | |||
Later | |||
Totaal | 23.307,00 |
Dienst* | |||
Budgetplaats | |||
Categorie* | |||
Subsidiecode | |||
2020 | |||
2021 | |||
2022 | |||
2023 | |||
2024 | |||
2025 | |||
Later | |||
Totaal |
Keurt goed de subsidieovereenkomst voor innovatieve projecten van Gent en Garde 2022, nl. voor het project "Eethuis Karoot" voor de werkingsjaren 2021-2022 met Karoot Erkende Coöperatieve Vennootschap, met maatschappelijke zetel Phoenixstraat 77, 9000 Gent, vertegenwoordigd door Wiepke Boogaerts, oprichter en bestuurder , zoals toegevoegd in bijlage.