Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 2.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 56, § 1.
Via de ‘FSC® Project Awards’ wil FSC België, de Belgische vertegenwoordiger van de internationale Forest Stewardship Council (FSC - een internationale non-profit organisatie die streeft naar duurzaam bosbeheer wereldwijd) en FSC aanspreekpunt voor België, projecten waarin FSC gecertificeerd hout gebruikt werd volop in de kijker zetten. Na de eerste twee edities in 2015 en 2018, worden de 2021-awards binnenkort terug uitgereikt.
Elk project waarin gekozen wordt voor FSC gecertificeerde houtproducten draagt bij aan het behoud van bossen en een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Steeds meer opdrachtgevers, architecten en studiebureaus of bouwbedrijven kiezen dan ook bewust voor gecertificeerd hout in hun projecten.
Via de ‘FSC Project Awards’ wil FSC België voorbeeldprojecten in de kijker zetten in 4 verschillende categorieën: de categorie "buiteninfrastructuur", "projectbouw", "publiek gebouw" en "particulier project". Hiermee willen ze aantonen dat bouwen met FSC hout zeker en vast een dagelijkse realiteit kan zijn, en uiteraard hopen ze hiermee andere actoren ook aan te zetten om ook te kiezen voor FSC gecertificeerd hout.
Per categorie zullen 3 finalisten en één uiteindelijke winnaar door een jury aangeduid worden. De prijzen worden uitgereikt begin 2022. Een precieze datum volgt nog.
De procedure is als volgt:
De Dienst Facility Management Vastgoed, cel erediensten, stelt voor om 'het vernieuwen van de klokkenstoel van de Sint-Niklaaskerk te Gent' in te dienen voor de FSC Project Awards 2021 in de hoop als voorbeeldproject voor het gebruik van FSC gecertificeerd hout uitgelicht te worden.
De klokkenstoel van de Sint-Niklaaskerk bevindt zich op een hoogte van ca. 60 meter en wordt er door het ontbreken van galmberden in de raamopeningen blootgesteld aan de weersomstandigheden, zowel regen als wind. Dat zorgt ervoor dat regenwater via de windscheuren in de kern van het hout terechtkomt. Bij de opbouw van de klokkenstoel in de jaren 60 werd eikenhout gebruikt dat eveneens werd geschilderd. Door de verflaag worden verdamping en uitdroging bemoeilijkt, waardoor er een rottingsproces optreedt. Maar ook zonder de schilderlagen blijven de windscheuren in de massa van het hout langer nat wat zorgt voor aantasting. Houtborende insecten profiteren van deze situatie en tasten het hout aan.
Om deze problematiek te vermijden in de toekomst werd voor het vernieuwen van de klokkenstoel gekozen voor tropisch hardhout Azobé, dat veel toepassingen kent in de waterbouw en daar zijn duurzaamheid al heeft bewezen.
Azobé (Lophira alata) is afkomstig van West-Afrika en wordt FSC gecertificeerd.
Het heeft een sterkteklasse D70 (NEN 6760). De volumieke massa bedraagt 900 kg/m3.
Water en de in Europa gekende houtborende insecten maken hier geen kans.
Door het vernieuwen van de klokkenstoel kunnen de klokken opnieuw luiden.
Keurt goed de indiening bij FSC België van het project "Vernieuwen klokkenstoel van de Sint-Niklaaskerk te Gent" voor de FSC Project Awards 2021.