Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikels 5 en 6.
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56.
Het Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, artikel 15.
Het college van burgemeester en schepenen weigert de aanvraag.
WAT GAAT AAN DEZE BESLISSING VOORAF?
René Galens met als contactadres Damaststraat 72, 9030 Gent heeft een aanvraag (OMV_2021179292) ingediend bij het college van burgemeester en schepenen op 23 november 2021.
De aanvraag omgevingsvergunning met stedenbouwkundige handelingen handelt over:
• Onderwerp: het renoveren van de voorgevel door het verwijderen van de steenstrips, het isoleren en herplaatsen van steenstrips en het wegbreken en plaatsen van twee blauwsteendorpels
• Adres: Damaststraat 72, 9030 Mariakerke
• Kadastrale gegevens: afdeling 29 sectie A nr. 638G13
Het resultaat van het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek werd verzonden op 13 december 2021.
De aanvraag volgde de vereenvoudigde procedure.
Volgend verslag werd uitgebracht door de gemeentelijk omgevingsambtenaar op 19 januari 2022.
OMSCHRIJVING AANVRAAG
1. BESCHRIJVING VAN DE OMGEVING, DE PLAATS EN HET PROJECT
Beschrijving van de plaats en de omgeving
Het perceel van de aanvraag is gelegen in de Damaststraat te Mariakerke. De omgeving wordt voornamelijk gekenmerkt door eengezinswoningen type rijwoning van twee bouwlagen en hellend dak. Het perceel zelf wordt gekenmerkt door een rijwoning van twee bouwlagen met hellend dak.
Beschrijving van de aangevraagde stedenbouwkundige handelingen
De aanvraag betreft het renoveren van de voorgevel door het verwijderen van de steenstrips, het isoleren en herplaatsen van steenstrips en het wegbreken en plaatsen van twee blauwsteendorpels. In totaal komt de isolatie met afwerking tot 7 cm over de rooilijn. Er wordt 4 cm isolatie geplaatst en 3 cm afwerking. Het voetpad blijft na de werken 1,45 m breed.
2. HISTORIEK
Volgende vergunningen, meldingen en/of weigeringen zijn bekend:
Stedenbouwkundige vergunningen
* Op 17/06/1998 werd een vergunning afgeleverd voor plaatsen van een tuinhuis. (1998/41129).
BEOORDELING AANVRAAG
3. EXTERNE ADVIEZEN
Overeenkomstig artikel 35 van het omgevingsvergunningsbesluit zijn er geen externe adviezen vereist.
4. TOETSING AAN WETTELIJKE EN REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN
4.1. Ruimtelijke uitvoeringsplannen – plannen van aanleg
Het project ligt in woongebied volgens het gewestplan 'Gentse en Kanaalzone' (goedgekeurd op 14 september 1977).
De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.
Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving..
Het project ligt in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening grootstedelijk gebied Gent' (definitief vastgesteld door de Vlaamse Regering op 16 december 2005), maar niet in een gebied waarvoor er stedenbouwkundige voorschriften zijn bepaald.
De aanvraag is in overeenstemming met de voorschriften.
4.2. Vergunde verkavelingen
De aanvraag is niet gelegen in een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.
4.3. Verordeningen
Algemeen bouwreglement
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van het algemeen bouwreglement, stedenbouwkundige verordening van de stad Gent, goedgekeurd door de deputatie bij besluit van 16 september 2004 en gewijzigd bij besluiten van de deputatie van 29 mei 2008, 23 oktober 2008, 19 augustus 2010, 4 oktober 2012 en 17 juli 2014, zevende wijziging van kracht op 20 december 2020.
Het ontwerp is in overeenstemming met dit algemeen bouwreglement.
Gewestelijke verordening hemelwater
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (zie waterparagraaf).
Gewestelijke verordening voetgangersverkeer
De aanvraag werd getoetst aan de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
Het ontwerp is in overeenstemming met deze verordening.
4.4. Uitgeruste weg
Het bouwperceel is gelegen aan een voldoende uitgeruste gemeenteweg.
5. WATERPARAGRAAF
De voorliggende aanvraag wijzigt noch de bebouwde noch de verharde oppervlakte. Het terrein ligt niet in een recent overstroomd gebied of een overstromingsgebied. Bijgevolg kan door het uitvoeren van de aangevraagde werken of handelingen geen schadelijk effect voor de waterhuishouding ontstaan.
6. PROJECT-M.E.R.-SCREENING
De aanvraag heeft geen milieueffectrapport of project-MER-screening nodig.
7. BEKENDMAKING
De aanvraag volgt de vereenvoudigde procedure en moest dus niet aan een openbaar onderzoek worden onderworpen.
8. OMGEVINGSTOETS
Beoordeling van de goede ruimtelijke ordening
Het doel van de aanvraag is het isoleren van de voorgevel. Dit is positief en zal een verhoging van het wooncomfort als gevolg hebben. De aanvraag is in de huidige vorm echter niet vergunbaar. Via het plaatsen van de isolatie en de afwerking zal 7 cm van de rooilijn overschreden worden. Dit is 4 cm voor de isolatie en 3 cm voor de afwerking (steenstrips). Een overschrijding van de rooilijn is volgens de huidige regelgeving enkel toegelaten voor hoofdzakelijk isolatie. De dikte van de afwerking moet in verhouding staan tot de dikte van de isolatie. In de huidige aanvraag is de dikte van de afwerking nagenoeg gelijk aan de dikte van de isolatie. Dit kan niet.
Bij een nieuwe aanvraag voor het plaatsen van gevelisolatie mag maximaal 1/3e van de totale uitsprong over de rooilijn ingenomen worden door afwerking. Het overige gedeelte, 2/3e van de totale uitsprong over de rooilijn, moet ingenomen worden door isolatie. Bij het plaatsen van 4 cm isolatie mag de afwerking dus maximaal 1,3 cm dik zijn. Verder wordt ter info meegegeven dat de totale uitsprong over de rooilijn, in functie van het isoleren van de voorgevel, 14 cm mag zijn.
CONCLUSIE
Ongunstig. Door de verhouding tussen de afwerking en de isolatie, kan een afwijking op het overschrijden van de rooilijn in functie van isoleren niet worden toegestaan.
WAAROM WORDT DEZE BESLISSING GENOMEN?
Het college van burgemeester en schepenen moet over de ingediende omgevingsvergunningsaanvraag een beslissing nemen.
Het college van burgemeester en schepenen sluit zich aan bij bovenstaand verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar en neemt het tot haar eigen motivatie.
Het college van burgemeester en schepenen weigert de omgevingsvergunning voor het renoveren van de voorgevel door het verwijderen van de steenstrips, het isoleren en herplaatsen van steenstrips en het wegbreken en plaatsen van twee blauwsteendorpels aan René Galens gelegen te Damaststraat 72, 9030 Mariakerke.