Via het traject middenveld willen Stad en OCMW Gent de samenwerking met het sociale middenveld versterken. Het financieel versterken van het sociale middenveld is een eerste van
de zes werven die werden vastgelegd op basis van de aanbevelingen van het participatief onderzoek ‘Het Gentse sociale middenveld en middenveldbeleid: een ecosysteem in beweging’.
De keuzes over welke doelstellingen en organisaties hierbij prioritair extra ondersteuning krijgen, is gebaseerd op een inspraakmoment met de Gentse organisaties dat plaats vond op 8
en 9 mei. Daarnaast werden de actuele noden uit het middenveld, via de signalenbundel en de coronasignalen én de beleidslijnen in de beleidsnota’s van betrokken schepenen mee in
rekening genomen. Op basis van deze informatie werd een keuze gemaakt welke organisaties een verdere financiële duw in de rug kunnen krijgen. Alle informatie over het traject is terug te vinden op stad.gent/trajectmiddenveld.
De nood aan materiële hulpverlening en voedselondersteuning blijft hoog in Gent. Het departement Sociale Dienstverlening werkt een kader uit rond materiële ondersteuning en wenst dit in samenwerking met het middenveld verder uit te bouwen. Sociale Kruideniers Gent vzw zal binnen dit kader een rol opnemen naast Sivi vzw bij het uitrollen ervan en in het experiment met een mobiele kruidenier.
Hierbij wordt ingezet op twee luiken: een experiment met een mobiel sociaal voedselpunt en opvolging/expertisedeling. Het mobiel sociaal voedselpunt zal ingezet worden in wijken en randgebieden die de vaste voedselpunten niet (voldoende) bereiken. De Sociale Kruideniers hebben daarnaast ook nog een specifieke opdracht in kader van het stadsvernieuwingsproject (Bruggen naar Rabot), nl. de actie 'Rabot op je bord'
‘Rabot op je bord’ is ontstaan als experiment in juni 2013 vanuit de samenwerking met het stadslandbouwproject op De Site. Wekelijks vervaardigen de 15 vrijwilligers van ‘Rabot op je bord’ een gamma aan gezonde, vegetarische producten die verkocht worden aan een sociale en solidaire prijs. ‘Rabot op je bord’ staat voor korte keten, reduceren van voedseloverschotten, gezonde en vegetarische voeding toegankelijk maken voor iedereen en solidariteit. Het winnen van de allereerste ‘Food waste award’ toont aan dat het project veel milieuwinsten creëert en veel potentieel heeft om te groeien.
De verhuis van de Sociale Kruideniers, Rabot op je bord en de 2ehandskledingwinkel naar het buurtcentrum Rabot schept de mogelijkheid om de deelwerkingen van de Sociale Kruideniers Gent vzw, Blaisantvest 70, Gent, verder te laten groeien op wijkniveau. Dit willen ze doen door de buurtbewoners van Rabot te betrekken in de deelwerkingen in het Buurtcentrum Rabot en op termijn het heft in eigen handen nemen.
Sociale Kruideniers Gent heeft de voorbije 3 jaar lokale experimenten opgezet i.k.v. buurtbeheer om duurzame en participatieve initiatieven verder uit te bouwen met specifieke aandacht voor de meest kwetsbare groepen. De Sociale Kruideniers Gent willen als zelfstandige vereniging op deze weg verder gaan. Hiervoor wordt een overeenkomst gesloten met de Sociale Kruideniers Gent vzw waarbij een subsidie van 20.000 euro wordt toegekend voor het werkingsjaar 2022. Het is de bedoeling om deze overeenkomst ook na 2022 te verlengen en te integreren in de nieuwe basisovereenkomst (2023) met de Sociale Kruideniers Gent vzw.
Sociale Kruideniers Gent vzw, Jozef II-straat 104 te 9000 Gent
Dienst* | Staf Beleidsondersteuning/Dienst Beleidsparticipatie |
Budgetplaats | 3454000GW |
Categorie* | E |
Subsidiecode | niet relevant |
2022 | 18.000,00 Euro |
2023 | 2.000,00 Euro |
Totaal | 20.000,00 Euro |