De raad gaat online door (via de digitale vergadertoepassing van Microsoft Teams). Dit in het kader van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.
De voorzitter deelt mee dat de vergadering live wordt uitgezonden, niet alleen geluid maar ook beeld.
De voorzitter herinnert de raadsleden om de afspraken (zoals vermeld in de leidraad) in acht te nemen.
Via het traject middenveld willen Stad en OCMW Gent de samenwerking met het sociale middenveld versterken. Het financieel versterken van het sociale middenveld is een eerste van de zes werven die werden vastgelegd op basis van de aanbevelingen van het participatief onderzoek ‘Het Gentse sociale middenveld en middenveldbeleid: een ecosysteem in beweging’.
De keuzes over welke doelstellingen en organisaties hierbij prioritair extra ondersteuning krijgen, is gebaseerd op een inspraakmoment met de Gentse organisaties dat plaats vond op 7 en 8 mei. Daarnaast werden de actuele noden uit het middenveld, via de signalenbundel en de coronasignalen én de beleidslijnen in de beleidsnota’s van betrokken schepenen mee in rekening genomen. Op basis van deze informatie werd een keuze gemaakt welke organisaties een verdere financiële duw in de rug kunnen krijgen. Alle informatie over het traject is terug te vinden op stad.gent/trajectmiddenveld.
De Standaertgroep is reeds vele jaren actief in Ledeberg. Zij startten een tijdelijke invulling op in de voormalige handelzaak 'Standaert'. Deze tijdelijke invulling groeide uit tot een vaste waarde in Ledeberg. De Stad investeerde in nieuwe infrastructuur. De standaertgroep maakt van de Standaertsite een kloppend hart voor en door de buurt.
Daartoe creëert die ruimte voor Ledebergenaren en organisaties die zich inzetten voor Ledeberg en haar bewoners om op een flexibele, vlotte manier activiteiten met sociale, culturele, educatieve, artistieke of economische meerwaarde te organiseren. De uitvoerder wil dit alles realiseren in samenspraak met de inwoners en relevante actoren.
Bij het realiseren van deze doeleinden betrekt de uitvoerder de Ledebergenaren en organisaties die zich inzetten voor Ledeberg en haar bewoners actief om zo een positieve bijdrage te leveren aan het leven in Ledeberg. Via deze overeenkomst krijgt de Standaertgroep de nodige financiële middelen om deze doelstellingen te kunnen realiseren.
De subsidieovereenkomst voor project 'De Broederij' met Standaertgroep, vzw, Standaertsite 1, 9050 Gent, gaat in op 01 januari 2022 en eindigt op 31 december 2025.
Dienst* | Dienst Beleidsparticipatie |
Budgetplaats | 3454000GW |
Categorie* | E |
Subsidiecode | niet relevant |
2022 | 27.000 euro |
2023 | 30.230 euro |
2024 | 30.487 euro |
2025 | 30.745 euro |
2026 |
3.077 euro |
Totaal | 121.539 euro |
Via het traject middenveld willen Stad en OCMW Gent de samenwerking met het sociale middenveld versterken. Het financieel versterken van het sociale middenveld is een eerste van
de zes werven die werden vastgelegd op basis van de aanbevelingen van het participatief onderzoek ‘Het Gentse sociale middenveld en middenveldbeleid: een ecosysteem in beweging’.
De keuzes over welke doelstellingen en organisaties hierbij prioritair extra ondersteuning krijgen, is gebaseerd op een inspraakmoment met de Gentse organisaties dat plaats vond op 8
en 9 mei. Daarnaast werden de actuele noden uit het middenveld, via de signalenbundel en de coronasignalen én de beleidslijnen in de beleidsnota’s van betrokken schepenen mee in
rekening genomen. Op basis van deze informatie werd een keuze gemaakt welke organisaties een verdere financiële duw in de rug kunnen krijgen. Alle informatie over het traject is terug te vinden op stad.gent/trajectmiddenveld.
De nood aan materiële hulpverlening en voedselondersteuning blijft hoog in Gent. Het departement Sociale Dienstverlening werkt een kader uit rond materiële ondersteuning en wenst dit in samenwerking met het middenveld verder uit te bouwen. Sociale Kruideniers Gent vzw zal binnen dit kader een rol opnemen naast Sivi vzw bij het uitrollen ervan en in het experiment met een mobiele kruidenier.
Hierbij wordt ingezet op twee luiken: een experiment met een mobiel sociaal voedselpunt en opvolging/expertisedeling. Het mobiel sociaal voedselpunt zal ingezet worden in wijken en randgebieden die de vaste voedselpunten niet (voldoende) bereiken. De Sociale Kruideniers hebben daarnaast ook nog een specifieke opdracht in kader van het stadsvernieuwingsproject (Bruggen naar Rabot), nl. de actie 'Rabot op je bord'
‘Rabot op je bord’ is ontstaan als experiment in juni 2013 vanuit de samenwerking met het stadslandbouwproject op De Site. Wekelijks vervaardigen de 15 vrijwilligers van ‘Rabot op je bord’ een gamma aan gezonde, vegetarische producten die verkocht worden aan een sociale en solidaire prijs. ‘Rabot op je bord’ staat voor korte keten, reduceren van voedseloverschotten, gezonde en vegetarische voeding toegankelijk maken voor iedereen en solidariteit. Het winnen van de allereerste ‘Food waste award’ toont aan dat het project veel milieuwinsten creëert en veel potentieel heeft om te groeien.
De verhuis van de Sociale Kruideniers, Rabot op je bord en de 2ehandskledingwinkel naar het buurtcentrum Rabot schept de mogelijkheid om de deelwerkingen van de Sociale Kruideniers Gent vzw, Blaisantvest 70, Gent, verder te laten groeien op wijkniveau. Dit willen ze doen door de buurtbewoners van Rabot te betrekken in de deelwerkingen in het Buurtcentrum Rabot en op termijn het heft in eigen handen nemen.
Sociale Kruideniers Gent heeft de voorbije 3 jaar lokale experimenten opgezet i.k.v. buurtbeheer om duurzame en participatieve initiatieven verder uit te bouwen met specifieke aandacht voor de meest kwetsbare groepen. De Sociale Kruideniers Gent willen als zelfstandige vereniging op deze weg verder gaan. Hiervoor wordt een overeenkomst gesloten met de Sociale Kruideniers Gent vzw waarbij een subsidie van 20.000 euro wordt toegekend voor het werkingsjaar 2022. Het is de bedoeling om deze overeenkomst ook na 2022 te verlengen en te integreren in de nieuwe basisovereenkomst (2023) met de Sociale Kruideniers Gent vzw.
Sociale Kruideniers Gent vzw, Jozef II-straat 104 te 9000 Gent
Dienst* | Staf Beleidsondersteuning/Dienst Beleidsparticipatie |
Budgetplaats | 3454000GW |
Categorie* | E |
Subsidiecode | niet relevant |
2022 | 18.000,00 Euro |
2023 | 2.000,00 Euro |
Totaal | 20.000,00 Euro |
Op 24 november 2020 sloten de Vlaamse regering, de vakbonden en de werkgeversfederaties een voorakkoord over een opwaardering van een aantal sectoren waaronder de zorgvoorzieningen. Het voorakkoord van het zesde intersectoraal akkoord (VIA6) moet leiden tot een betere verloning, meer mensen op de werkvloer en meer werkbaar werk. Het luik middelen koopkracht werd verder opgenomen in het deelakkoord tussen de sociale partners van de publieke sector van 21 december 2020 en uiteindelijk gefinaliseerd in het zesde vlaams intersectoraal akkoord van 30 maart 2021.
Een van de belangrijkste elementen wat het luik koopkracht betreft is de implementatie van een voor de publieke sector aangepast IFIC-model, meer bepaald een verloningsmodel wat meer taakgericht verlonen mogelijk maakt. Dit eveneens met de insteek om in de eerste plaats voor de zorgsectoren een zo gelijk mogelijk verloningsbeleid te creëren. In het akkoord werd opgenomen dat dit nieuwe model eerst bij de geregionaliseerde sectoren ouderenzorg zou geïmplementeerd worden, binnen OCMW Gent zijn dit de woonzorgcentra (WZC's).
In de daaropvolgende protocols die afgesloten werden tussen de sociale partners van de publieke sector m.b.t. de invoering van de IFIC-barema's werden verdere afspraken, timings en procedures vastgelegd. Hierin werd onder meer opgenomen dat:
In principe moet het kader voor dit nieuwe verloningsbeleid eerst worden uitgeschreven in een Vlaams Rechtspositiebesluit, waarop de lokale rechtspositieregeling vervolgens moet aangepast worden.
Gelet op de akkoorden en protocols die afgesloten werden tussen de sociale partners en de daarin voorziene data van inwerkingtreding is het niet langer mogelijk om te wachten op dit besluit zonder de afspraken uit deze akkoorden te schenden. De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen heeft in zijn brief van 22 december 2021 daarom laten weten dat van de lokale besturen verwacht wordt dat ze deze afspraken al naleven en implementeren in afwachting van het aangepast rechtspositiebesluit.
Om die redenen is binnen het OCMW Gent reeds werk gemaakt van de implementatie en toewijzing van deze sectorale IFIC-functies. Conform de afspraken in de protocols werd een procesverantwoordelijke aangesteld en een paritair samengestelde begeleidingscommissie opgezet. De voornaamste taak was om de geïmplementeerde IFIC-functies, zoals op sectoraal niveau vastgelegd, aan alle betrokken personeelsleden van de WZC's toe te wijzen, uitgezonderd het administratief personeel en de directie.
Tijdens deze voorbereidingsfase werd een lijst opgemaakt met alle bestaande functies binnen de WZC's, een functioneel organogram opgemaakt en werden alle relevante functiebeschrijvingen verzameld. Op basis van het advies van de procesverantwoordelijke en de toepassing van de vuistregels van de functieclassificatie (IFIC) werd daarop een voorstel van toewijzing van de sectorale IFIC-functies gedaan. Dit voorstel werd voorgelegd en besproken op de begeleidingscommissie van 20 december 2021.
Aan het vast bureau wordt zowel de goedkeuring van het voorstel tot functietoewijzing gevraagd als de goedkeuring om dit voorstel verder voor te leggen aan het Bijzonder Onderhandelingscomité (BiOC).
Vervolgens zullen de personeelsleden worden geïnformeerd over hun individuele toewijzing. Op basis van deze informatie zullen de personeelsleden die op 31 december 2021 reeds in dienst waren binnen de WZC's in principe uiterlijk op 7 april 2022, de keuze moeten maken tussen dit nieuwe IFIC-barema of het behoud van hun huidige salarisschaal.
In tussentijd moet het Vlaams rechtspositiebesluit OCMW hieraan worden aangepast, zodat ook de rechtspositieregeling Ouderenzorg (RPR OZ) kan worden gewijzigd zodat de implementatie van deze toewijzingen bindend wordt en kan vertaald worden in nieuwe functiebenamingen in de lokale RPR OZ. Deze wijzigingen worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.
Keurt goed dat nieuwe medewerkers die vanaf 1 januari 2022 in dienst treden in de WZC's verloond worden volgens het toepasselijke IFIC-barema.
De notulen zijn te vinden in de interne toepassing eBesluitvorming bij de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 december 2021 onder 'Publicaties' (link: https://ebesluitvorming.gentgrp.gent.be/do/agenda/view?id=9448).
Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de notulen door de algemeen directeur worden opgesteld en dat die notulen in de eerstvolgende vergadering ter goedkeuring moeten worden voorgelegd.
Elk lid van de vergadering heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Keurt de notulen goed van de vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn van 20 december 2021.
Via het traject middenveld willen Stad en OCMW Gent de samenwerking met het sociale middenveld versterken. Het financieel versterken van het sociale middenveld is een eerste van
de zes werven die werden vastgelegd op basis van de aanbevelingen van het participatief onderzoek ‘Het Gentse sociale middenveld en middenveldbeleid: een ecosysteem in beweging’.
De keuzes over welke doelstellingen en organisaties hierbij prioritair extra ondersteuning krijgen, is gebaseerd op een inspraakmoment met de Gentse organisaties dat plaats vond op 8
en 9 mei. Daarnaast werden de actuele noden uit het middenveld, via de signalenbundel en de coronasignalen én de beleidslijnen in de beleidsnota’s van betrokken schepenen mee in
rekening genomen. Op basis van deze informatie werd een keuze gemaakt welke organisaties een verdere financiële duw in de rug kunnen krijgen. Alle informatie over het traject is terug
te vinden op stad.gent/trajectmiddenveld.
Op korte tijd komt een grote groep nieuwe bewoners in de wijk Westveld. De gezinssamenstelling zal heel divers zijn. Er kunnen vooroordelen leven tav van de nieuwe bewoners. Het is belangrijk dat er aandacht is voor het onthaal van deze nieuwe bewoners en het creëren van samenhang. OCUP vzw wil de buurtbewoners verbinden: oud en nieuw, jong en oud.
De uitvoerder wil vooroordelen wegwerken door informatie te geven oa over de diensten en waarvoor men waar terecht kan. Integratie van nieuwe bewoners in de wijk staat centraal.
De subsidieovereenkomst voor project 'Westveld, samenleven in een wijk in verandering' met OCUP, vzw, Uitvangstraat 36, 9032 Gent, gaat in op 01 januari 2022 en eindigt op 31 december 2024.
Dienst* | Dienst Beleidsparticipatie |
Budgetplaats | 3454000GW |
Categorie* | E |
Subsidiecode | niet relevant |
2022 | 27.000 euro |
2023 | 30.678 euro |
2024 | 31.447 euro |
2025 | 3.153 euro |
Later | |
Totaal | 92.278 euro |
De evaluatie van het project integrale aanpak problematiek jongeren met Intra-Europese migratieachtergrond (2016-2019) leert dat de opdracht van specifieke hulpverlening niet bij de lokale overheid ligt. Wel beschikt de Stad over de mogelijkheden om bij te dragen tot stabiliteit in de levensomstandigheden van precaire doelgroepen en tot het creëren van ruimte voor hulpverlening in die leefwerelden. Als Stad realiseren we die verbinding met hulpverlening door het creëren van veilige, warme plekken (“safe spaces”) zowel in de fysieke ruimte (via huur en inrichting van een plek) als in de sociale ruimte (via prestaties voor begeleiding en/of vorming door derden).
Binnen die doelgroep van jongeren in precaire situaties blijken autochtone jongeren in generatiearmoede, levend met een inkomen onder de armoedegrens, vaak dak- en thuisloos en vaak met een instellingsverleden bijzondere aandacht te vragen. Ze krijgen moeilijk aansluiting bij het reguliere vrijetijdsaanbod, een sociaal netwerk en de arbeidsmarkt.
Als rust- en activeringsplek (“safe space”), specifiek gericht op deze autochtone jongeren in generatiearmoede, biedt een actie van Jongerenonthaal een antwoord. De jeugdwelzijnswerker, present in de leefwereld van de jongeren, in het bijzonder op de safe spaces, ondersteunt de jongeren op verschillende levensdomeinen om hen weerbaarder en sterker te maken in hun eigen positie in de maatschappij. De jeugdwelzijnswerker vervult hierbij de vier functies van kwalitatief jeugdwelzijnswerk.
In 2022 continueert Jong Gent in Actie (JGIA), deelwerking van vzw BMLIK, dit jongerenonthaal.
JGIA bereikte met hun Jongerenonthaal, gestart tijdens de eerste lockdown van de coronacrisis in het voorjaar van 2020, een 50-tal jongeren, waarvan een flink aantal in meer precaire leefsituaties. De grootste groep jongeren verblijft wel nog bij ouders of voogd, doch in een context van (door corona) toenemende armoede. Een ander belangrijk deel van hun jongeren zijn dak- en thuisloos of hebben een instellingsverleden. Ook in 2021 bereikte JGIA een grote groep jongeren met hun jongerenonthaal.
Met het Jongerenonthaal realiseert JGIA twee onthaal- en ontmoetingsmomenten per week. Met de gerichte subsidie voor het Jongerenonthaal garanderen we de (logistieke) organisatie van deze ontmoetingsmomenten, de ondersteuning van jongeren door een jeugdwelzijnswerker op die momenten en de samenwerking hierrond met andere partners zoals vzw LEJO, Jeugdstraathoekwerk, Schoolspotters en vzw JONG.
Op 17 februari 2020 keurde de gemeenteraad de subsidieovereenkomst voor uitbouwen dialoog mensen en jongeren in armoede, verbreden doelgroep en deelname aan het praktijkonderzoek traject middenveld - werkingsjaren 2020-2022 - met de Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK), vzw, Nieuwebosstraat 3, 9000 Gent, goed. Het huidige addendum nummer 2 is hier een aanvulling op.
In de omschrijving van de actie en de prestaties zoals vermeld in artikel 2, prestatie 5 (“vrijetijdsaanbod”) van de basisovereenkomst worden extra prestaties voor de realisatie van “safe space” voor precaire jongeren via kwalitatief jeugdwelzijnswerk toegevoegd.
Dit addendum nummer 2 gaat in op 01/01/2022 en eindigt op 31/12/2022.
Dienst | Jeugddienst | Outreachend werken | Totaal |
budgetplaats | 3405400JG | 35013IE00 |
|
budgetpositie | 64910000 | 64910000 |
|
categorie | Werkingssubsidie | E_Subs |
|
subsidiecode | NIET_RELEVANT | NIET_RELEVANT |
|
2022 | 9.000 | 27.000 | 36.000 |
2023 | 1.000 | 3.000 | 4.000 |
Totaal | 10.000 | 30.000 | 40.000 |
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77
OCMW Gent dient een projectvoorstel in op de projectoproep "Integratie 2022 - 2024" van het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF), waarmee we het huidige project "Interactief" willen continueren de komende 3 jaar. Enkel de 5 grootste OCMW's / CPAS'en van België kunnen op deze projectoproep intekenen. Het gaat om een financiering van 75% door het AMIF en 15% door de POD M.I. OCMW Gent voegt hier 10% cofinanciering aan toe.
Voor verdere details verwijzen we naar het gekoppelde besluit waar aan het vast bureau goedkeuring wordt gevraagd voor de indiening van een projectvoorstel.
Naast een eigen aanbod aan derdelanders omvat het projectvoorstel ook een partnerschap met kleinere OCMW's, zijnde Eeklo, Evergem, Merelbeke en Ninove. Doel van het partnerschap is de expertise en know-how van OCMW Gent inzake sociale activering van derdelanders verder verspreiden in kleinere besturen. Dit gebeurt aan de hand van een lerend netwerk en de mogelijkheid om cliënten uit de verschillende gemeenten door te verwijzen naar de modules uit het project. De begeleiding van dit partnerschap gebeurt door één van de projectmedewerkers en wordt gefinancierd dankzij van de subsidie. De partners ontvangen geen subsidie, de meerwaarde voor hen is dat ze kosteloos van dit aanbod gebruik kunnen maken.
Met elke partner gaan we een partnerschapsovereenkomst aan om deze afspraken te formaliseren.
Het projectvoorstel van OCMW Gent in de projectoproep "Integratie 2022 - 2024" van het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie, met als indieningsdeadline 12 januari 2022, met als titel "Interactief", omvat onder meer een partnerschap met OCMW Eeklo, Evergem, Merelbeke en Ninove.
Met elke partner wordt een bilaterale partnerschapsovereenkomst afgesloten.
De subsidieverstrekker verleent uitstel om de ondertekende overeenkomsten pas na goedkeuring door de Raad van Maatschappelijk Welzijn van zowel OCMW Gent als de partners, aan het projectdossier toe te voegen.
Keurt goed de partnerschapsovereenkomst tussen OCMW Gent en OCMW Ninove voor het project "Interactief" van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2024
Keurt goed de partnerschapsovereenkomst tussen OCMW Gent en OCMW Merelbeke voor het project "Interactief" van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2024
Keurt goed de partnerschapsovereenkomst tussen OCMW Gent en OCMW Eeklo voor het project "Interactief" van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2024
Keurt goed de partnerschapsovereenkomst tussen OCMW Gent en OCMW Evergem voor het project "Interactief" van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2024