In het verleden werd al vaak gedebatteerd omtrent het dragen van opvallende religieuze, levensbeschouwelijke of ideologische symbolen door stadsambtenaren. In het Algemeen Personeelsreglement van de Stad Gent, meer bepaald in artikel 6, §1 en in de Leidraad voor Deontologisch Gedrag voor het personeel van de Stad Gent zit de verplichting tot neutraliteit van de personeelsleden van de Stad Gent reeds vervat.
Het Grondwettelijk Hof heeft in het verleden al belangrijke uitspraken gedaan over o.a. het hoofddoekenverbod naar aanleiding van een decreet van de Franse Gemeenschap dat voor de scholen van het officieel onderwijs de mogelijkheid creëerde om een dergelijk verbod in te voeren. Er is duidelijk een evolutie in de richting van het niet dragen van hoofddoeken in loket- en gezagsfuncties.
Recentelijk heeft PS-voorzitter Paul Magnette een standpunt ingenomen over het dragen van de hoofddoek. Dat is genuanceerd en niet meer voor honderd procent puur laïcistisch. Voor de PS, niet bepaald een rechtse partij, kunnen hoofddoeken wel voor overheidsfuncties, maar niet voor loket- en gezagsfuncties.
De burgemeester en de schepenen zijn duidelijk personen die zich in een gezagsfunctie bevinden. Bovendien vertegenwoordigen ze alle Gentenaars.
Het Vlaams Belang vindt dan ook dat er bij burgemeester en schepenen – in tegenstelling tot gemeenteraadsleden - geen ruimte is voor het dragen van opvallende religieuze, levensbeschouwelijke of ideologische symbolen. Ze horen op dat vlak neutraal te zijn.
Het Vlaams Belang is van oordeel dat er bij burgemeester en schepenen – in tegenstelling tot gemeenteraadsleden - geen ruimte is voor het dragen van opvallende religieuze, levensbeschouwelijke of ideologische symbolen. Ze horen op dat vlak neutraal te zijn.
Artikel 1
Enig artikel.- De gemeenteraad beslist:
Het algemene principe goed te keuren waarbij het dragen van uiterlijke kentekenen van religieuze, levensbeschouwelijke, filosofische, ideologische of politieke aard door leden van het college van burgemeester en schepenen niet toegelaten is.