Bomen zijn belangrijk, o.a. omdat ze CO2 vasthouden en omdat ze helpen in de context van de klimaatopwarming, in het bijzonder in steden. Uit recent UGent-onderzoek (2021) blijkt dat Gent ongeveer 262.863 bomen telt (van minsten 4m hoog). De Vlaamse regering heeft als doel vooropgezet om tegen 2030 per Vlaming 1 extra boom te planten. Voor Gent zou dat neerkomen op een verdubbeling. UGent-professor Hans Verbeeck noemde zo’n verdubbeling een investering in de toekomst die op termijn wel degelijk een verschil zal maken.
De Stad Gent voert al langer een actief bomen- en bosbeleid, o.a. via het Bomenplan en de Bomeninventaris. Momenteel telt onze stad ruim 58.000 straat-, plein- en parkbomen en 1068 hectare bos, met de voorbije jaren een duidelijke toename o.a. via de aanplant van de welbekende geboortebossen. Onze stad heeft ook het Bomencharter mee ondertekend en hierbij het engagement opgenomen om 150.000 extra bomen te planten.
In het onderzoek ‘Curieuzeneuzen in de Tuin’ van de krant De Standaard werd recent ook een lans gebroken voor het belang van – en potentieel voor – meer bomen in de tuin. Er werd o.a. gewezen op het feit dat niet alleen een koeler microklimaat voor de bewoners zelf wordt gecreëerd, maar door de combinatie van veel koelere microklimaatjes samen ook een effect voor de hele omgeving, gemeente of stad wordt gerealiseerd.
Op de stedelijke website wordt het planten van bomen in de tuin actief gepromoot onder het motto ‘Een boom is goud waard’. De vele voordelen van een boom worden daarbij opgesomd: schaduw/verkoeling, thuis voor vogels/insecten, voedselproductie, geluidsdemping, extra zuurstof, rustgevend gevoel/minder stress.
Om het lokale bomenbestand uit te breiden heeft de gemeente Arendonk recent de beslissing genomen om elke nieuwe inwoner een boom cadeau te doen voor in de eigen tuin of op het terras of balkon. Wevelgem kent een gelijksoortig initiatief waarbij aan trouwers ene boom cadeau wordt gedaan. Ook een aantal Nederlandse steden en gemeenten hebben vergelijkbare actie opgezet. Bijvoorbeeld Den Haag (548.320 inwoners) biedt in de periode 2021-22 alle inwoners een gratis boom aan in samenwerking met de organisatie ‘Duurzaam Den Haag’ en met als resultaat voor het eerste werkingsjaar 1400 aangevraagde bomen.
Een dergelijke actie zou ook in onze stad tot een mooie uitbreiding van het bomenbestand kunnen leiden. Heel wat inwoners beschikken over een tuin(tje): in de jongste Stadsmonitor-enquête beantwoordde 62,3% positief op de vraag of ze over een al dan niet gedeelde tuin beschikten. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen die over een koertje, terras of balkon beschikken. Een voordeel van bomen in/op tuinen en terrassen etc. geen gevolgkosten met zich meebrengen: de stad is niet verantwoordelijk voor het onderhoud en opvolging ervan. Dit bolwerken is immers niet altijd evident voor de groendienst.
Voor de specifieke formule zijn er verschillende opties denkbaar: een aanbod naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid (verhuis, geboorte, huwelijk, …) of een aanbod aan elke Gentenaar gedurende 1 jaar of langer. De stad kan er voor kiezen om dit in eigen beheer te doen of hierover een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met een externe partner die de nodige expertise in huis heeft. Qua type bomen kan ook een gevarieerde selectie aangeboden worden: van relatief kleine fruitbomen tot meer majestueuze exemplaren.
Daarom, op voorstel van de N-VA-fractie,
De gemeenteraad draagt het college van burgemeester en schepenen op om een initiatief op te starten waarbij aan Gentenaars die dit wensen een boom cadeau wordt gedaan, al dan niet naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid zoals een verhuis, huwelijk(sverjaardag) of geboorte.