-
Op donderdag 20 januari stuurde de Stad Gent een persbericht uit over PFAS-vervuiling op drie Gentse locaties: de brandweerschool in Mendonk, de brandweerpost Heinakker in Wondelgem, en wijkpark De Porre (de voormalige brandweerpost Oost). Dit is het resultaat van een eerste inventarisopdracht waarbij sites werden onderzocht waar fluorhoudend blusschuin werd gebruikt.
Bewoners op 500m rond deze locaties wordt aangeraden om grondwater alleen nog te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet of het schrobben van het terras. Bewoners op 100m rond deze locaties wordt aangeraden geen groenten en fruit uit de tuin of eieren van eigen kippen te eten.
De onderzoeksresultaten van de locaties die in een tweede, ruimere inventarisopdracht werden opgenomen zijn nog niet bekend. Dat geldt ook voor de Brandweerpost Zuid aan de Hélène Dutrieulaan.
Vandaar mijn vragen:
1. Op hoeveel bewoners heeft deze PFAS-vervuiling een impact? Naar hoeveel bewoners werd een brief verstuurd? Hoeveel vragen heeft de stad (schriftelijk, telefonisch) ontvangen over de vastgestelde PFAS-vervuiling?
2. Is er een gezondheidsrisico voor de spelende kinderen in het wijkpark De Porre? Heeft het stadsbestuur een bodemonderzoek gedaan bij de aanleg van het betrokken wijkpark (2014)?
3. Wat is de ernst van de vervuiling? In welke mate overschrijden de vastgestelde waarden de (nieuwe) normen?
4. Hoe verklaart de schepen dat de vervuiling op deze sites tot nog toe onder de radar is gebleven?
5. Wat zijn nu de verdere stappen om de vastgestelde vervuiling aan te pakken? Wat is de stand van zaken van de in het kader van de tweede inventarisatie doorgegeven locaties? Verwacht de schepen dat er nog meer sites zullen zijn waar PFAS-vervuiling vastgesteld wordt?