Bij gemeenteraadsbeslissing van 26 mei 2003 werd de oprichting van het autonoom stadsontwikkelingsbedrijf AGSOB (sogent), goedgekeurd.
Vervolgens werd bij gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2003 de goedkeuring gegeven aan de de inbreng van een aantal onroerende goederen door de Stad in sogent.
Zo werden bij deze beslissing ook de goederen gelegen rond het projectgebied "Lourdeshoek" ingebracht in sogent.
De authentieke akte voor deze inbreng werd verleden op 3 juni 2004
Door sogent werden nog een aantal bijkomende verwervingen gerealiseerd ingevolge diverse aankopen van particulieren tussen 2004 en 2007 en werd door sogent een ruilovereenkomst gesloten met het OCMW Gent in 2007 waardoor het volledige projectgebied in eigendom van sogent is gekomen.
Concreet betreft deze projectsite op vandaag volgende onroerende goederen:
1. Stad Gent, eerste afdeling: diverse percelen grond met aanhorigheden gelegen te Gent, Meulestedekaai gekend ten kadaster of het geweest zijnde onder Gent 1ste afdeling, sectie A,
2. Stad Gent, 12de afdeling: diverse percelen grond met aanhorigheden gelegen te Gent, New Orleansstraat gekend ten kadaster of het geweest zijn onder of het geweest onder Gent 12de afdeling, , sectie P
Op heden is sogent nog een bijkomende grondtransactie aan het finaliseren met het Vlaams Gewest, namelijk een ruil van een aantal (delen van) percelen op de projectsite Lourdeshoek en dit met het doel de eigendomssituatie tussen het Vlaams Gewest en sogent uit te klaren.
Na deze transactie zal de projectsite "Lourdeshoek" definitief vastgesteld zijn
Met betrekking tot de verdere ontwikkeling van deze projectsite is men echter op heden tot andere inzichten gekomen en zou de ontwikkeling van deze site niet langer meer door sogent dienen te gebeuren maar zal de Stad zelf deze site ontwikkelen
Zo zal een deel van de site voorbehouden worden voor de bouw van nieuwe logistiek huisvesting voor de Stad, zou een deel van de gronden gebruikt worden voor het verleggen van de Zuidelijke Havenring, zou er bijkomend groen worden voorzien en zou een grondtransactie (ruil) met de Haven kunnen gerealiseerd worden.
Voor wat betreft de realisatie van het nieuw logistiek centrum is reeds een overheidsopdracht lopende voor de aanstelling van een ontwerpteam voor dergelijk logistiek depot.
Voorafgaand aan deze gunning is het echter van belang zekerheid te hebben betreffende het principe van verwerving door de Stad.
Sogent is akkoord om deze goederen terug over te dragen naar de Stad Gent en dit tegen de huidige waarde van 2.319.000 € vermeerderd met de kosten.
Alle verdere transacties zouden dan door de Stad kunnen gerealiseerd worden. Het grote voordeel van een overdracht in 1 keer is dat , gezien de overdracht volgens kadaster gebeurd, per projectgebied nog geen grenzen dienen te worden vastgelegd in functie van toekomstige ontwikkeling.
De effectieve ontwerpakte en de modaliteiten van de overdracht zullen op een later tijdstip ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raad van bestuur en de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd zijn principiële goedkeuring te geven aan de overdracht van het geheel van het projectgebied Lourdeshoek van sogent naar de Stad Gent.
1. Stad Gent, eerste afdeling: diverse percelen grond met aanhorigheden gelegen te Gent, Meulestedekaai gekend ten kadaster of het geweest zijnde onder Gent 1ste afdeling, sectie A, perceelnummmers perceelnummer 3571 C2, 3571 V, 3571 W, 3571 Z, 3694 A en 3694 D.
2. Stad Gent, 12de afdeling: diverse percelen grond met aanhorigheden gelegen te Gent, New Orleansstraat gekend ten kadaster of het geweest zijn onder of het geweest onder Gent 12de afdeling, , sectie P, perceelnummers 414 S, 424 B, 425 T, en 426 X