De stad Gent kampt met een financieel tekort dat inmiddels is opgelopen tot 85 miljoen euro. Dit is het gevolg van o.a. de Oekraïnecrisis, de hoge energieprijzen, de hoge inflatie en de indexoverschrijdingen. Daarnaast wordt de stad Gent nu geconfronteerd met de jarenlange traditie om zonder reserves te werken omdat alle beschikbare financiële middelen volledig geïnvesteerd werden in de stad en in de dienstverlening.
Het stadsbestuur heeft in het kader van de besparingsmaatregelen niet alleen de stadsdiensten maar ook de politieke fracties om hulp gevraagd. Zo zal er o.a. gesnoeid worden in de werking van de gemeenteraad (afschaffen overlegcommissie, beperking aantal bijeenkomsten Uitgebreid Bureau, gevoelig snoeien in de catering voor de commissies, beperken van het aantal raadsleden die de themacommissies bijwonen, meer efficiëntie bij het verloop van de gemeenteraden waardoor het aantal zittingen beperkt wordt, … ).
Toch zijn er nog mogelijkheden om te besparen. Zo telt onze stad naast de burgemeester nog 10 schepenen wat één schepen meer is dan wettelijk vereist (ter vergelijking: de Stad Antwerpen doet het met 8 schepenen). Een schepen verdient € 114.270,82 op jaarbasis (per 1 juni 2022).
Daarnaast zijn er nog 40 VTE politiek personeel om de werking van de kabinetten en de fracties te ondersteunen. Dat is het hoogste aantal van alle Vlaamse steden en gemeenten. Politiek personeel wordt vergoed volgens de salarisschaal verbonden aan hun diploma. Daarnaast ontvangen zij een maandelijkse toelage. Zo kan een kabinetschef tot 100.000 euro op jaarbasis verdienen.
De Stad Gent kan niet anders dan dringend 85 miljoen besparen.
Daarom neemt de raad volgend besluit:
DE GEMEENTERAAD,
Overwegende dat de Stad Gent 85 miljoen euro moet besparen
Overwegende dat de stad Gent heel wat mandatarissen telt
Overwegende dat de Stad Gent ongeveer 40 VTE politiek personeel telt
Gelet op het Gemeentedecreet;
Op voorstel van de Vlaams Belang-gemeenteraadsfractie,
BESLUIT:
Artikel 1.- De gemeenteraad spreekt de intentie uit om volgende legislatuur het College van Burgemeester en Schepenen nog ten hoogste uit één burgemeester en acht schepenen te laten bestaan.
Artikel 2.- De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om te onderzoeken of het niet mogelijk is om het aantal politieke personeelsleden dat aangesteld is in de kabinetten te verminderen.
Artikel 3.- De gemeenteraad geeft het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht om te onderzoeken of het niet mogelijk is om het politiek personeel van de fracties te beperken tot een maximum van twee personeelsleden, met name één fractiesecretaris en één fractiemedewerker.