Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, art 77
Wet betreffende de bepalingen van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de OCMW's die tot de bevoegdheid van de federale overheid blijven behoren. Art 57, paragraaf 1
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, art 2
Decreet Lokaal Sociaal Beleid van 9 februari 2018, hoofdstuk 3, art 7 en 8
In 2020 werd het Armoebeleidsplan opgemaakt in samenspraak met middenveld en mensen in armoede. Het plan dat doelstellingen en acties omschrijft voor de periode 2020 – 2025 werd goedgekeurd door de Gemeenteraad en OCMW-raad. Dit plan vertrekt van de realisatie van de sociale grondrechten. In het kader van het structureel bestrijden van armoede, wordt het versterken van materiële ondersteuning als een belangrijke actie omschreven in het Armoedebeleidsplan 2020 – 2025 om te verzekeren dat mensen kunnen voorzien in hun basisbehoeften en het uitputten van hun belangrijkste rechten. Door de zware gevolgen voor kwetsbare Gentenaars van de COVID-19 crisis werd beslist om het co-creatief proces, om te komen tot een duurzaam toekomstmodel met betrekking tot materiële hulp, versneld op te starten. Op basis van dit traject werd een toekomstmodel en een kwaliteitskader vormgegeven, dat door stad, OCMW en de partners wordt onderschreven.
Een aantal afspraken in het toekomstmodel en kwaliteitskader hebben impact op de werking van Foodsavers, waarbij OCMW Gent voedseloverschotten verzamelt en deze herverdeelt naar organisaties die mensen in armoede bereiken. Daarnaast werken we als OCMW Gent, in samenspraak met de organisaties op het terrein, aan de doorverwijs- en registratietool CARITY om deze afspraken te ondersteunen. Deze tool zal in de loop van 2022 operationeel zijn. Om de GDPR regels correct na te leven bij de implementatie van deze registratietool waren ook een een aantal aanpassingen nodig in het Foodsaversreglement.
Er wordt ernaar gestreefd om alle gebruikers van materiële noodhulp te registreren in een doorverwijs- en registratietool – CARITY. Door beter zicht te krijgen op het aantal personen die noodhulp nodig hebben, kan beter worden ingezet op de link naar hulpverlening (door beter zicht te krijgen op wie al in contact is met hulpverlening en wie niet, maar ook door gericht vindplaatsgericht te werken), kan de draagkracht van organisaties worden bewaakt door het principe van vertrouwensorganisatie te ondersteunen én worden heel wat administratieve handelingen bij de organisaties verminderd.
Registratie van Foodsavers gebruikers die materiële noodhulp aanbieden gebeurt (op termijn) via CARITY – wordt in fases naartoe gewerkt. In een eerste fase zal de tool worden getest in de twee basisvoorzieningen die reeds extra ondersteuning kregen (SIVI en Open Plaats) en de twee werkingen die in een volgende ronde als basisvoorziening ondersteund worden (Rode Lotus en Toontje). Het werken met CARITY impliceert de uitwisseling van gegevens, met OCMW Gent als verwerkingsverantwoordelijke en de organisaties als verwerkers. Anonieme registratie van bezoekers blijft steeds mogelijk.
Om de GDPR regels correct na te leven zal met elke betrokken organisatie een verwerkingsovereenkomst afgesloten worden. Deze worden later voorgelegd.
Van deze aanpassingen wordt ook gebruik gemaakt om het reglement een algemene update te geven, waarbij in het kader van het streven naar meer toegankelijke reglementen een aantal begrippen concreter omschreven worden en in een herkenbare huisstijl worden geplaatst om zo de leesbaarheid van het reglement te verhogen. Gezien de vele kleine aanpassingen in de tekst, wordt ervoor gekozen om het voorgaande reglement op te heffen en een nieuw reglement te laten goedkeuren.
heft het reglement Foodsavers, goedgekeurd door OCMW raad van 10 oktober 2018 op.
keurt het hernieuwde Foodsavers reglement (2022), toegevoegd aan dit besluit, goed.