Situering
Naar aanleiding van de rioleringswerken en wegeniswerken in de cluster Serafijnstraat-Spitaalpoortstraat (omgeving Dampoort, omgeving Rietgracht met instabiele oude veenondergrond) zijn er heel wat panden die schade ondervonden door de werken. De buurt is blij met de heraanleg, appreciëert de inspanningen die door stad en aannemer(s) gebeuren, maar de gedupeerde buurtbewoners zijn bezorgd over de afhandeling van de schadedossiers. In november stelde ik hierover een schriftelijke vraag. Dit leidt voor toekomstige rioleringswerken (met wegeniswerken) tot enkele beleidsmatige suggesties, zie de vragen onderaan.
Uit het antwoord op de schriftelijke vraag kwam o.a. het volgende : “Het is niet gangbaar om bij wegen- en rioleringswerken plaatsbeschrijvingen op te maken. Benadeelden die schade ondervinden aan hun pand, moeten hun brandverzekering contacteren. Zij stellen dan een expert aan die contact opneemt met de verzekering van de aannemer. De aannemer verzekert zich hiervoor. Ook die verzekering stelt een expert aan. Beide experts onderzoeken dan wat de oorzaak van de schade is. Indien buurtbewoners vooraf toch een plaatsbeschrijving wensen op te maken, vragen ze best eerst advies aan hun verzekering. Wanneer de Stad een dergelijke plaatsbeschrijving ontvangt, dan wordt enkel de ontvangst ervan bevestigd, hetgeen geen inhoudelijk nazicht of goedkeuring betekent.”
Vragen
Daarom enkele voorstellen voor de aanpak van rioleringswerken-wegeniswerken in de toekomst in Gent, met als doel om de bewoners bij risicovolle werken te ontzorgen :
Tot slot, mbt de case Serafijnstraat-Spitaalpoortstraat-Spijkstraat
Wij begrijpen uw bezorgdheid en die van burgers, die hiervan hinder ondervinden.
Momenteel komen wij als stad niet actief tussen bij de opmaak van een plaatsbeschrijving. Benadeelden die schade ondervinden aan hun pand, kunnen best hun brandverzekering contacteren. Zij stellen dan een expert aan die contact opneemt met de verzekering van de aannemer.
De aannemer verzekert zich hiervoor. Ook die verzekering stelt een expert aan. Beide experts onderzoeken dan wat de oorzaak van de schade is. Het gaat hier om een tegensprekelijke expertise of plaatsbeschrijving om de aansprakelijkheid aan te tonen. Uiteraard verlenen de opdrachtgevers (Farys, Stad Gent) in voorkomend geval hun volledige medewerking. Deze werkwijze is niet uitzonderlijk, dit is ook zo bij een brandverzekering of bij een ongeval.
Eventuele schadeclaims worden bijna altijd behandeld tussen de betrokken verzekeringen. We vertrouwen op de expertise van de betrokken verzekeringsmaatschappijen (vaak meerdere, van de aannemer, studiebureau, …) en onze juridische dienst.
Als stad mee instaan voor deze plaatsbeschrijvingen zou organisatorisch, juridisch en budgettair een moeilijk haalbare kaart zijn. Bovendien is de meerwaarde om dit door de stad te organiseren eerder klein. Het is de bedoeling dat de werken zorgvuldig worden uitgevoerd zonder schade aan de woningen. In heel veel dossiers treden er – gelukkig maar – geen problemen op.
De aanpak die u voorstelt zou zeer veel middelen kosten, zowel in budget als in personeel om al deze plaatsbeschrijvingen te controleren en op te volgen. Ook vanuit het Department Financiën wordt tegenwoordig gewaakt over een dergelijke bijkomende bugettaire impact.
Op informatievergaderingen deel ik wel vaak mee dat het raadzaam is dat buurtbewoners zelf foto’s maken om de bestaande toestand voor de werken te documenteren. Als buurtbewoners vooraf toch een plaatsbeschrijving wensen op te maken, vragen ze best eerst advies aan hun verzekering. Wanneer de Stad een dergelijke plaatsbeschrijving ontvangt, dan wordt enkel de ontvangst ervan bevestigd, hetgeen geen inhoudelijk nazicht of goedkeuring betekent.
We geven nog even mee dat de controleurs op de werven die hier door aangelanden worden over aangesproken, hen ook de correcte informatie bezorgen over wat te doen bij schade.
Wat betreft uw preventieve maatregelen om hinder te voorkomen. Sinds 2019 maakt de stad voor de meeste projecten met riolering een bemalingsstudie op. Hierbij worden de omgevingsfactoren zoals het risico in zettingsgevoelig gebied mee bekeken.
Mbt de case Serafijnstraat-Spitaalpoortstraat-Spijkstraat
Ik geef het hier nog even mee: De rioleringswerken zijn in de Spitaalpoortstraat uitgevoerd voor twee delen tussen: