Terug
Gepubliceerd op 10/05/2022

2022_MV_00314 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onder invloed achter het stuur

commissie algemene zaken, financiƫn en burgerzaken (AFB)
ma 16/05/2022 - 19:00 Hybride vergadering
2022_MV_00314 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onder invloed achter het stuur 2022_MV_00314 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onder invloed achter het stuur

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Uit een onderzoek van verkeersinstituut Vias van begin dit jaar blijkt dat jonge bestuurders (18 tot 34 jaar) almaar vaker onder invloed van drugs en lachgas achter het stuur kruipen. In twee jaar tijd is het percentage jonge bestuurders dat toegeeft maandelijks te rijden na druggebruik gestegen van 11 naar 19 procent.  Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat in twee op de drie gevallen drugs wordt gecombineerd met alcohol, wat het risico op een ongeval exponentieel vergroot.

Rijden onder invloed eist nog steeds teveel levens in het verkeer. Zowel alcohol als drugs zijn hier belangrijke boosdoeners die niet thuishoren achter het stuur.

Ik had van de burgemeester graag een antwoord gekregen op volgende vragen.

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

ma 09/05/2022 - 12:44

Toelichting

1)           Bijna 1 op de 5 jonge bestuurders geeft toe maandelijks onder invloed van drugs achter het stuur te kruipen. Hoe verhoudt dit percentage zich met Gentse jonge bestuurders? 

2)           Welke specifieke aandacht voorziet de politie inzake de aanpak van alcohol en drugs in het verkeer?

3)           Welke initiatieven zal onze stad de komende maanden ondernemen om alcohol en drugs in het verkeer te vermijden?

4)           Welke acties onderneemt of zal onze stad ondernemen om jongeren te sensibiliseren over de gevaren van lachgas?