Voorbije weekend deden de Champions Of Change aanbevelingen aan het stadsbestuur voor een veilig en inclusief Gent. In samenwerking met Plan International deden de jongeren een participatief onderzoek naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGOG) en de aanpak ervan. Net zoals andere steden hebben we weinig concrete gegevens over het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in Gent; met dit rapport komen de jongeren daar voor het eerst aan tegemoet. De cijfers doen schrikken, de aanbevelingen die de jongeren doen (preventie, protectie, participatie en prosecutie) verdienen een duidelijk antwoord van het stadsbestuur.
Wij zijn in eerste instantie dankbaar voor de aanbevelingen. Het rapport brengt de ernstige problematiek van seksueel grensoverschrijdend gedrag mee onder de aandacht en ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk blijft om dat te blijven doen. We hebben ons als stad resoluut geëngageerd om de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te gaan maar het is ook een strijd die we samen als maatschappij moeten voeren.
In 2019 zijn we gestart met een werkgroep rond seksuele intimidatie. Met de duidelijke wil om dit fenomeen aan te pakken werd op vraag van het stadsbestuur het project Safer Cities opgestart. Plan International kreeg de opdracht om data te verzamelen over seksueel grensoverschrijdend gedrag en vanuit de data suggesties te doen voor een aanpak van het probleem. Dit leidde tot concrete aanbevelingen komende vanuit de Gentse jongeren zelf. Wij hebben nu alle informatie in handen om verder werk te maken van de stads brede aanpak die ik eind 2021 al aankondigde met de oprichting van onze Taskforce waarbij verschillende partners en externen worden betrokken en de aanstelling van onze coördinator ter zake.
De aanpak van grensoverschrijdend gedrag is niet nieuw in onze stad. Dit wordt bevestigd door de vaststelling dat we al aan de slag waren met de uitwerking van een groot deel van de geformuleerde aanbevelingen.
Ik verwijs naar het Zorgcentrum Seksueel Geweld, de omstaanderstrainingen, de vormingen van het horecapersoneel en de daaraan gelinkte campagne, het loket tegen haatmisdrijven van de Gentse politie en andere initiatieven die tot doel hebben het taboe rond het probleem te verminderen en het fenomeen ook echt aan te pakken. Zolang er feiten van seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen moeten deze initiatieven blijven bestaan en nieuwe ideeën worden uitgewerkt tot concrete acties.
Enkele ideeën van de Champions of Change zijn onder andere het creëren van een platform waar uitwisseling kan gebeuren tussen jongeren en beleidsmakers, het opstarten van een campagne op het openbaar vervoer, een nachtplan voor het openbaar vervoer, het voorzien van een nachtelijke ‘hub’ in uitgaansbuurten, laagdrempelige dataverzameling, infrastructurele aanpassingen in de straten en opleidingen aan politiepersoneel. Deze aanbevelingen worden verder bekeken in de Taskforce en uitgewerkt in de werkgroepen.
De Taskforce heeft de bedoeling om enerzijds de bestaande werking te versterken en anderzijds nieuwe aanbevelingen te onderzoeken en uit te werken. Het wil een forum bieden aan de verschillende stakeholders om echt samen te werken en tot concrete resultaten te komen. In deze structuur sluiten verschillende partners en organisaties aan uit heel verschillende sectoren uit onze samenleving.
We hebben ervoor geopteerd om de burger zo goed mogelijk te vertegenwoordigen door heel breed te gaan. Zowel burgers, middenveldorganisaties en belanghebbenden worden vertegenwoordigd. Voorbeelden van partners die zich engageren zijn politie en Parket, het onderwijs, het CAW, het Zorgcentrum Seksueel Geweld, Ugent, De Lijn, de NMBS, het Mobiliteitsbedrijf, de wijkgezondheidscentra, de vertegenwoordigers van meldet.org, de Jeugdraad, jeugdverenigingen, vertegenwoordigers van Casa Rosa etc.
Deze partners zullen verschillende rollen opnemen gaande van zetelen in de klankbordgroep of actief deelnemen aan werkgroepen. Op die manier krijgen wij diverse input om acties op korte en lange termijn te bepalen. Om zo concreet mogelijk te kunnen werken hebben we een onderverdeling gemaakt op basis van probleemgebieden en starten we met drie verschillende werkgroepen.
Een eerste werkgroep gaat zich focussen op seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren en meer bepaald in de verschillende ontmoetingsplaatsen voor de jeugd, een tweede werkgroep gaat werken rond openbaar vervoer en taxi’s en een laatste op Nightlife. De drie thema’s werden gekozen o.b.v. de resultaten uit het onderzoek van Plan International. De coördinator zal er over waken dat de transversale aanbevelingen overkoepelend worden besproken en we op relatief korte termijn ook effectief acties kunnen opstarten.
In de loop van februari/maart komen de verschillende werkgroepen voor een eerste keer samen. Het is de bedoeling om bij deze vergadering de verschillende aanbevelingen te overlopen, ze concreet te maken en doelstellingen voorop te stellen.
U hoort, beste collega’s, de aanbevelingen zullen geen dode letter blijven. Dit stadsbestuur wil dit maatschappelijk probleem echt aanpakken en verandering in gang steken. Ondanks dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een heel complex en diepgeworteld maatschappelijk probleem is, ben ik ervan overtuigd dat we met het oprichten van de Taskforce de juiste methodiek aanwenden en heb er vertrouwen in dat we op korte termijn verandering op gang kunnen brengen. De vorderingen die de Taskforce maakt zullen op gezette tijden gerapporteerd worden.
wo 16/02/2022 - 09:29