-
In de commissie MEO stelde ik een vraag over de verkeersveiligheid rond de school aan de Oude Bareel.
De schepen van mobiliteit gaf o.m. het volgende antwoord: “Bij klachten geeft de consulent kinder- en jongerenmobiliteit de klacht door aan het aanspreekpunt scholen bij de politie om dringende interventie te vragen. Op dit moment is handhaving de beste optie en wordt deze schoolomgeving doorgegeven aan de politie om te controleren. Systematische en pro-actieve handhaving op gevaarlijk parkeren en andere gevaarlijke manoeuvres door chauffeurs tijdens de schoolspits en op schoolroutes zie ik persoonlijk zeker als mogelijke oplossing. [zie bv. ook hoe men dit in Brussel aanpakt]. Of en wanneer er op deze specifieke plek effectief handhaving en controle door de politie zal gebeuren, is een vraag die u best aan de burgemeester stelt.”
Vandaar mijn vragen:
De PZ Gent stelt dat het aspect “politioneel toezicht op de aanrijroutes van scholen” een vast agendapunt is op het periodiek overleg tussen de Verkeersdienst van de PZ Gent en het kabinet van schepen Watteeuw.
De korpsleiding geeft aan dat ervan uit zowat alle Gentse scholen vraag is naar schooltoezicht tijdens ochtend- en namiddagspits. Gezien het grote aantal scholen op het Gentse grondgebied stelt de korpschef dat het onmogelijk is om dit voor alle scholen permanent te doen. Dit neemt niet weg dat de Verkeerdienst en de Wijkwerking steeds aandacht heeft voor locaties die als problematisch worden aangeduid.
Verder duidt de korpsleiding dat de Verkeersdienst tijdens het Strategisch Overleg Verkeer de punten uit het overleg met schepen Watteeuw terugkoppelt naar de diverse Wijkzorgteams. De verschillende commissariaten hebben dus in hun dagelijkse werking aandacht voor schoolomgevingen (bv. parkeerhinder, toezicht bij gevaarlijke situaties, etc.), zonder dat dit daarom specifiek benoemd wordt als “schooltoezicht”.
Verder merkt de korpsleiding op dat de situatie aan en in de omgeving van de schoolpoort verbetert wanneer en zolang er blauw in de buurt is, maar zodra het toezicht stopt, krijgt het verkeersonveilig gedrag opnieuw de bovenhand.
De korpschef benadrukt dat de capaciteit om alle aanrijroutes en alle scholen permanent in de gaten te houden niet voorhanden is maar het toezicht aan schoolomgevingen wel een sterk aandachtspunt is van de Wijkcommissariaten en de Verkeersdienst en zoveel als mogelijk wordt ingezet op de verkeersveiligheid rond scholen.
De politie benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor veilig schoolverkeer tijdens de piekmomenten ook bij de ouders ligt, die zelf deelnemen aan het verkeer rond de school én de scholen zelf. Ook de scholen kunnen een sensibiliserende rol op zich nemen en beroep doen op gemachtigde opzichters.
De Verkeersdienst volgt de melding over de verkeersonveilige situatie ter hoogte van Oude Bareel in overleg met het wijkzorgteam van het wijkcommissariaat op.
Wat uw vraag met betrekking tot het Aanspreekpunt voor Scholen betreft, meldt PZ Gent dat het Bureau Aanspreekpunt Scholen een scharnierfunctie tussen de Gentse scholen en de politie vervult. Het Aanspreekpunt heeft tot doel mee in te staan voor een veilige schoolomgeving. Door te voorzien in een dienst waarbij een telefonische bereikbaarheid tijdens de scholenuren gegarandeerd wordt, wil het aanspreekpunt op een laagdrempelige manier de vragen van de scholen beantwoorden. Hiervoor onderhoudt ze contact met interne/externe partners en nemen zij een coördinerende rol op.
Verder benadrukt de korpsleiding dat de Wijkpolitie zoals elk jaar bij de start van het nieuwe schooljaar verkeerstoezicht hield. Na de start van het nieuwe schooljaar gaat dit verkeerstoezicht op in de reguliere werking van de wijkpolitie waarbij leden van het wijkzorgteam werken rond verkeer. Zo wordt de omgeving van de school Oude Bareel ook opgenomen in deze verkeerscontroles, net zoals andere scholen en plaatsen waar er meldingen komen van verkeersonveiligheid.
Over de parkeerproblematiek aan het St. Janscollege Oude Bareel is het Aanspreekpunt voor scholen op de hoogte van de betrokkenheid van de consulenten van de kinder- en jongerenmobiliteit van het Mobiliteitsbedrijf. Het Aanspreekpunt stelde het Wijkcommissariaat Sint-Amandsberg in kennis van de bezorgdheden en het Commissariaat nam deze melding op.
Verder kan ik u meegeven dat deze maand er op 17, 22 en 28 februari verkeersacties ingepland zijn. Tijdens deze dagen zal er ook aandacht worden gegeven aan de scholen en hun omgeving. wo 16/02/2022 - 09:32