Wed 15/06/2022 - 19:00 Hybride vergadering
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de toekenning van een in het meerjarenplan 2020-2025 (budget 2022), aangepast in zitting van de gemeenteraad van 22 juni 2021, nominatief opgenomen subsidie ten belope van 5.284,30 euro aan de de Adviesraad etnisch-culturele diversiteit (AD REM), Woodrow Wilsonplein 5, 9000 Gent, voor zijn werking.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomst Wijkbudget; ondersteuning wijkdialoog in de wijk Rabot met focus op handelaars en vrouwen, voor werkingsjaren 2022-2023 met vzw Burgerplicht, Maurice Maeterlinckstraat 12, 9000 Gent, waarbij een subsidie wordt toegekend van 25.000 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het addendum bij de subsidieovereenkomst voor emancipatorische werking in de wijken Watersportbaan, Ledeberg, Rabot en Muide-Meulestede-Afrikalaan - Werkingsjaar 2022-2025, met SAAMO Gent vzw, Blaisantvest 70, 9000 Gent, waarbij een subsidie wordt toegekend van 20.000 euro.
Dit addendum voegt bijkomende prestaties toe aan de basisovereenkomst in het kader van ondersteuning van kwetsbare groepen i.h.k.v. het Wijkbudget in Ledeberg - werkingsjaren 2022-2023.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het addendum bij de subsidieovereenkomst voor het project Campus Atelier Nieuw Gent voor de periode 1 juli 2020 - 31 december 2023 met vzw Aan de Kant/Campus Atelier, Rerum-Novarumplein 10 te 9000 Gent, voor de verdere inrichting van de WijkWerkPlaats Nieuw Gent, waarbij een subsidie wordt toegekend van 17.500 euro voor het werkingsjaar 2022.
In opvolging van eerdere besluitvorming waarbij de sociale voordelen en de bijhorende modaliteiten werden vastgesteld m.b.t. toezicht, wordt de gemeenteraad in kennis gesteld van de keuze die de andere, niet-stedelijke, schoolbesturen maakten m.b.t. de uitvoeringsmodaliteiten rond de uitbetaling van het sociaal voordeel m.b.t. toezicht. De andere schoolbesturen wensen aanspraak te maken op het sociaal voordeel toezicht via een uitbetaling volgens het reglement buitenschoolse opvang tot 2026. Vanaf dan is er het voornemen van het Agentschap Opgroeien om via het Decreet voor Buitenschoolse Opvang en Activiteiten extra middelen te voorzien.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst voor structurele ondersteuning beleidsvoerend vermogen kinderopvang baby’s en peuters en kleuteropvang tussen Mentes vzw, Hallepoortlaan 27, 1060 Sint-Gillis, en de ondersteuningsorganisatie goed te keuren, alsmede het model van samenwerkingsovereenkomst voor trajectmatige ondersteuning en de volmacht tussen Mentes vzw en de ondersteuningsorganisatie. Tevens wordt gevraagd de delegatie van bevoegdheid aan het college van burgemeester en schepenen goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomst met vzw Lokalenbeheer Scouts en Gidsen Ten Berg, Bosstraat 20, 9270 Laarne, waarbij een subsidie wordt toegekend van 83.631,69 euro voor de aankoop van een perceel in de Serafijnstraat te Sint-Amandsberg in functie van de werking van het erkend en gesubsidieerd jeugdwerkinitiatief Scouts en Gidsen Ten Berg.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de toetreding als stichtend lid tot het internationaal netwerk 'Network of European Youth Capitals', NGO naar Roemeens recht, te Cluj-Napoc, Roemenië
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomst voor het creëren van organisatie- en podiumkansen voor jongeren en jonge collectieven tijdens Boomtown 2022 met vzw Oude Beestenmarkt, Burggravenlaan 62, 9000 Gent, waarbij een subsidie wordt toegekend van 7.500 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de toekenning van een structurele subsidie van 7.588,26 euro - die nominatief in de meerjarenplanning 2020 -2025, goedgekeurd in zitting van de raad van 17 december 2019, is opgenomen aan de Stedelijke Jeugdraad Gent, Kammerstraat 10, 9000 Gent met als doel het ondersteunen van de Stedelijke Jeugdraad Gent.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomst voor het organiseren van zomerkampen in 2022 met Vzw Habbekrats, E. Anseeleplein 3 te 9000 Gent, waarbij een subsidie wordt toegekend van 20.000 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het afsprakenkader te bekrachtigen met de Gentse onderwijspartners betreffende de organisatie van noodopvang binnen de krijtlijnen bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering d.d. 10 december 2021 'tot toekenning van een projectsubsidie ter compensatie van de kosten voor noodopvang van schoolkinderen' en zijn goedkeuring te verlenen aan de compensatieaanvraag bij de Vlaamse overheid per 31 mei 2022, alsmede aan de doorstorting van een deel van de compensatie aan die scholen die binnen het stedelijke afsprakenkader noodopvang organiseerden, een ontvankelijke aanvraag richtten aan de Stad gent en aan de voorwaarden voldoen.
Door de vigerende coronamaatregelen dienden de scholen tijdens de week voor kerst 2021 de activiteiten op te schorten. Aan de ouders werd gevraagd hun kinderen zoveel mogelijk thuis op te vangen. Voor kinderen voor wie dit niet mogelijk of wenselijk was, werd noodopvang georganiseerd door het Onderwijscentrum Gent (i.s.m. de Sportdienst) op vier buurtlocaties. Daarnaast voorzagen de Dienst Kinderopvang en enkele scholen in een noodopvangaanbod.
De noodopvang, georganiseerd tijdens deze periode, valt binnen de bepalingen van het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2021 'tot toekenning van een projectsubsidie ter compensatie van de kosten voor noodopvang van schoolkinderen'. Dit besluit regelt compensatie voor alle noodopvang, die aan bepaalde voorwaarden voldoet: gratis, binnen een lokaal afsprakenkader, enkel voor kinderen basisonderwijs, en georganiseerd tijdens de periode 13 december 2021 tot en met 15 april 2022.
Dat die periode pas afliep op 15 april 2022 is meteen de reden waarom dit dossier nu pas aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de overname van CVO Panta Rhei door het centrumbestuur Stad Gent gevolgd door fusie door opslorping van CVO Panta Rhei, Schoonmeersstraat 26 te 9000 Gent door CVO Gent, Martelaarslaan 13 te 9000 Gent met ingang van 1 september 2022.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Academiereglement van de academie voor Podiumkunsten Gent' te wijzigen met ingang van 1 september 2022.
Deze wijzigingen zijn noodzakelijk in het kader van het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs en ingevolge gewijzigde regelgevingen en/of praktische bezwaren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Academiereglement van de Academie de Kunstbrug Gent' te wijzigen met ingang van 1 september 2022.
Deze wijzigingen zijn noodzakelijk in het kader van het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs en ingevolge gewijzigde regelgevingen en/of praktische bezwaren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Academiereglement van de Academie voor Beeldende Kunst Gent' te wijzigen met ingang van 1 september 2022.
Deze wijzigingen zijn noodzakelijk in het kader van het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs en ingevolge gewijzigde regelgevingen en/of praktische bezwaren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Schoolreglement voor het basisonderwijs' te wijzigen met ingang van 1 september 2022.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Centrumreglement voor het Centrum voor Volwassenenonderwijs Gent' te wijzigen met ingang van 1 september 2022.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Centrumreglement voor het Centrum voor Leren en Werken Gent' te wijzigen met ingang van 1 september 2022. Ook de titel van het centrumreglement wordt gewijzigd naar 'Centrumreglement voor DuO²- Gent'.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Algemeen schoolreglement voor het buitengewoon secundair onderwijs' te wijzigen met ingang van 1 september 2022.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Algemeen schoolreglement voor het secundair onderwijs' te wijzigen met ingang van 1 september 2022.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het addendum bij de reeds goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst goed te keuren met Eerstelijnszone Gent vzw, Kliniekstraat 29, 9050 Gentbrugge, en met de Huisartsenvereniging Gent vzw, Groot Begijnhof 14, 9040 Sint-Amandsberg, met betrekking tot de COVID-19-vaccinatie voor de periode van 1 mei 2022 tot en met 31 december 2022.
·Dit addendum regelt het financiële kader van de operationele werking voor de Huisartsenvereniging Gent in twee concrete bijlages.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren met het Universitair Ziekenhuis Gent, Corneel Heymanslaan 10, 9000 Gent, en met de Huisartsenvereniging Gent vzw, Groot Begijnhof 14, 9040 Sint-Amandsberg, met betrekking tot de ter beschikking stelling van de infrastructuur voor het vaccinatiepunt voor de COVID-19-vaccinatie voor de periode van 1 mei 2022 tot en met 31 december 2022.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomsten in kader van het project Lekker(s) op School met
waarbij subsidies worden toegekend van in totaal 175.157,16 euro.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomsten in kader van het project Lekker(s) op School met
waarbij subsidies worden toegekend van in totaal 31.657,2 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomsten in kader van het project Lekker(s) op School met
waarbij subsidies worden toegekend van in totaal 31.657,2 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomsten in kader van het project Lekker(s) op School met
waarbij subsidies worden toegekend van in totaal 175.157,16 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds vanaf 1 september 2017' te wijzigen, met ingang van 1 september 2022.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het 'Subsidiereglement voor het Sociaal Steunfonds vanaf 1 september 2017' te wijzigen, met ingang van 1 september 2022.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de jaarrekening voor het dienstjaar 2021 vast te stellen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de jaarrekening voor het dienstjaar 2021 vast te stellen.
Gent start met het afsluiten van een gebruikersovereenkomst met de gebruikers van de kleinschalige collectieve opvang voor vluchtelingen van de oorlog in Oekraïne. De opvangkost wordt gezet op 30% van het leefloonbedrag.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de overeenkomst met Fedasil, Kartuizersstraat 12, 1000 Brussel, te bekrachtigen voor de uitvoering van het project 'Opvang en Oriëntatie' – doelgroep mensen zonder wettig verblijf, gesubsidieerd door Fedasil - Programma Vrijwillige Terugkeer, met inwerkingtreding op 1 maart 2022 en waarbij een subsidie van 140.000 euro wordt toegekend.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de subsidieovereenkomst voor telefonische permanentie i.k.v. oorlog in Oekraïne - periode 01/06/2022 tot en met 13/03/2023 met CAW Oost-Vlaanderen vzw, Visserij 153 te 9000 Gent, waarbij een subsidie wordt toegekend van 24.502,94 euro.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst 'adviesbevoegdheid betreffende indicering in het kader van het decreet collectief maatwerk en het decreet lokale diensteneconomie' met VDAB goed te keuren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan zeven overeenkomsten, die worden afgesloten in het kader van de 'Gentse Zomerkampen en Zomerscholen 2022'. Dat is een regieverband, opgezet door het Onderwijscentrum Gent, dat de organisatoren van een pedagogisch-didactisch aanbod faciliteert en ondersteunt. Doel van dat aanbod is vanuit een brede visie op leren en met aandacht voor welbevinden en ontspanning aan vooral kinderen en jongeren in kwetsbare omstandigheden of met specifieke leernoden tijdens de zomer rijke leerervaringen te bieden op vlak van taal, STEM en/of leren leren, en aldus de verdere opbouw van leerachterstand te helpen voorkomen, eens het schooljaar opnieuw start.
Het aanbod is divers en opgebouwd vanuit het specifieke organisatie-DNA van de diverse organisatoren. Het is vanuit het standpunt van de leerlingen, hun ouders en hun scholen gratis en vrijblijvend, en omvat een 'voltijds' aanbod van 10 dagen, opgebouwd uit een mix van (breed) lerende en ontspannende activiteiten, aangeboden door de organisatoren zelf, of door derden in het kader van het zogenaamde 'verrijkingsaanbod'.
Deze tiendaagse aanbodverplichting geldt voor alle zomerscholen, behalve voor de zomerkampen, die het Onderwijscentrum zelf organiseert i.s.m.Roeland vzw, in het kader van brede school. Inhoudelijk zijn deze als zomerscholen 1 (Tiptaptaal), 2 (Taalkannibaal) en 7 (Straffe Taal) geïntegreerd in het globale aanbod, maar, om financieel-technische redenen, nog niet organisatorisch. Concreet betekent dit dat we deze zomerkampen NIET hoeven in te dienen in het kader van de Vlaamse oproep zomerscholen, en dat ze naar duurtijd dus kunnen afwijken van wat in de Vlaamse besluitvorming inzake zomerscholen is bepaald.
De andere zomerscholen worden binnen het regieverband, en dus met ondersteuning van het Onderwijscentrum Gent, wel gedurende 10 volle dagen in juli en/of augustus georganiseerd door respectievelijk Odisee vzw (Odisee Hogeschool, onder de noemer 'De Wereld van STEM'), Kamo vzw (Amadeo Kollectif, een artistiek-educatieve organisatie, onder de noemer 'Op Ontdekkingsreis naar de Verbeelding' en in samenwerking met De Centrale vzw), Sportaround vzw (i.s.m. Muziek is de Max vzw, onder de noemer 'MuSpoK'), Standaard Muide vzw (een studie-ondersteunend initiatief, onder de noemer 'BuitenSpel'), JES vzw (twee zomerscholen, 'Summer Skills' en 'OKAN zomert', respectievelijk in samenwerking met aPart vzw en Groep Intro vzw) en Universiteit Gent (Hub Diversiteit in Ontwikkeling, onder de noemer 'De Toekomst is van Ons').
Op die manier bieden we tijdens de zomer rijke leerervaringen aan maximaal 640 leerlingen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden, of anderszins leernoden hebben waaraan zinvol via de zomerkampen of de zomerscholen kan worden gewerkt. De Gentse scholen staan in voor de toeleiding van de leerlingen, binnen het ruimere leerproces waarvan zij de regisseur zijn. Het aanbod is bedoeld voor leerlingen die in Gent wonen, of in Gent school lopen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het regelement 'Retributie voor prestaties geleverd door de Dienst Kinderopvang en het Stedelijk Onderwijs Gent' te wijzigen, met ingang van 1 september 2022. De wijzigingen betreffen het verdwijnen van het onderscheid van de systemen voor buitenschoolse kinderopvang, enkele noodzakelijke tariefaanpassingen ingevolge gestegen kosten en enkele tekstuele verduidelijkingen.