Terug
Gepubliceerd op 09/02/2022

2022_MV_00089 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: Herbruikbare bekers Zesdaagse

commissie vrije tijd, publiekszaken en pensioenen (VPP)
ma 07/02/2022 - 19:00 Digitale zitting
Datum beslissing: ma 07/02/2022 - 21:26
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Gabi De Boever; Karin Temmerman; Mehmet Sadik Karanfil; Stephanie D'Hose; Karlijn Deene; Jef Van Pee; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Bert Misplon; Manuel Mugica Gonzalez; Fourat Ben Chikha; Ronny Rysermans; Sofie Bracke; Sami Souguir; Annelies Storms; Patricia De Beule; Karla Persyn; Anneleen Schelstraete

Afwezig

Johan Deckmyn; Sven Taeldeman; Anne Schiettekatte; Evita Willaert; Adeline Blancquaert; Tom De Meester; Stijn De Roo; Anita De Winter; Yeliz Güner; Yüksel Kalaz; Sonja Welvaert; Nicolas Vanden Eynden; Anneleen Van Bossuyt; Els Roegiers; Sandra Van Renterghem; Christiaan Van Bignoot; Carl De Decker; Tine De Moor; Mattias De Vuyst; Alana Herman; Caroline Persyn; Gert Robert; Veli Yüksel; Christophe Peeters; Tom Van Dyck; Bart De Muynck; André Rubbens; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman

Secretaris

Anneleen Schelstraete
2022_MV_00089 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: Herbruikbare bekers Zesdaagse 2022_MV_00089 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: Herbruikbare bekers Zesdaagse

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

In 2019 hebben we vanuit de Groene fractie al eens de vraag gesteld naar herbruikbare bekers op de Zesdaagse. Ondertussen zijn we 3 jaar verder, is de markt van herbruikbare bekers geëvolueerd én komt er binnenkort ook een verbod op herbruikbare bekers (vanaf 17/1/2023, cfr. krantenartikel & VVSG). Ook organisator Golazo deed al heel wat ervaring op met herbruikbare bekers, zoals tijdens Marathon van Gent en WK wielrennen. Los van eventuele aanpassingen aan het Kuipke (we zullen hierover ook schepen El-Bazioui bevragen), heb ik volgende vragen:

Indiener(s)

Bert Misplon

Gericht aan

Sofie Bracke

Tijdstip van indienen

wo 02/02/2022 - 12:17

Toelichting

  • Wil u dit opnieuw/verder bespreken met de organisator van de Zesdaagse?
  • Wil u dit ook opnieuw bespreken met de politie? Want als begin 2023 de wetgeving het gebruik van wegwerpbekers verbiedt, zal ook het veiligheidsargument waarschijnlijk niet meer ingeroepen kunnen worden.
  • Bovendien gaat er ook in Dublin een gelijkaardig evenement door op een locatie gelijkaardig aan het Kuipke waar men wél met herbruikbare bekers werkt. Is de schepen hiervan op de hoogte? Kan er eventueel contact worden gelegd om ervaringen uit te wisselen?

Bespreking

Antwoord

De politie heeft het gebruik van herbruikbare bekers destijds negatief geadviseerd omdat het risico op ernstige valpartijen te groot is als een dergelijke beker op de piste terechtkomt. De veiligheid van de renners primeert. En dat lijkt mij een heel terechte keuze.

In aanloop naar de laatste editie van de Gentse Zesdaagse heb ik de vraag opnieuw voorgelegd aan de politie en die was heel formeel: het negatief veiligheidsadvies blijft behouden zolang er niets infrastructureel verandert.

Het is inderdaad zo dat de markt van de herbruikbare bekers de afgelopen jaren een enorme evolutie heeft doorgemaakt. Maar ongeacht het type beker blijft het risico onverminderd als dergelijke bekers op de piste terechtkomen.

Een natte plek op de piste is bij hoge snelheden levensgevaarlijk. Vraag het maar aan Mark Cavendish die tijdens de laatste Zesdaagse zwaar ten val kwam na een uitschuiver op een vochtige plek. Gelukkig voor hem bleven de gevolgen beperkt tot twee gebroken ribben en een klaplong.

De enige veilige oplossing is om de piste helemaal te omzomen met een wand zodat de herbruikbare bekers (al dan niet per ongeluk) niet langer op de piste kunnen terechtkomen.

Zoals u wellicht weet is een dergelijke plexiglazen wand vandaag reeds aangebracht aan de binnenzijde van de piste. Naar analogie met de piste in Lille is het wenselijk om ook de buitenrand van een dergelijke wand te voorzien. Dit zou niet alleen een oplossing betekenen voor de problematiek van de herbruikbare bekers maar zou ook de veiligheid van de renners ten goede komen. Ik hoef u niet te herinneren aan het tragische ongeval in 2006 waarbij Isaac Galvez ongelukkig ten val kwam en daarbij tegen de balustrade werd gekatapulteerd.

Wij hebben die optie vorig jaar besproken met de organisatoren en die hebben zich akkoord verklaard om meteen over te schakelen op herbruikbare bekers van zodra een aangepaste wand geplaatst is.

Vanuit duurzaamheidsstandpunt is organisator Golazo absoluut voorstander van 100% herbruikbare bekers. Zij hebben hier ook al heel wat ervaring mee, op het WK Wielrennen 2021 waren alle officiële fanzones uitsluitend voorzien van herbruikbare bekers.

Maar het mag nooit ten koste gaan van de veiligheid van de renners. De bepalingen van de politie maken het invoeren van herbruikbare bekers daarom op dit moment nog niet mogelijk.

De aanpassing van de balustrade blijkt achteraf iets complexer dan louter plexiglas plaatsen. De werken omvatten het vernieuwen van de boven balustrade van de wielerpiste met bijhorende schilderwerken en andere kleine werken. De reling moet opgebouwd worden met gelaagd veiligheidsglas en hoger zijn dan de huidige.

De huidige reling biedt ook de mogelijkheid dat bekers geplaatst worden op de betonnen rand, met het gevaar dat ze omgestoten worden en de inhoud op de piste terechtkomt. Met de nieuwe reling die er komt, zou er ook een schuin vlak komen zodat er geen bekers kunnen geplaatst worden.

Naar ik begrepen heb van collega schepen van FM Hafsa El-Bazioui, zijn de diensten van Facility Management dit momenteel verder aan het onderzoeken. Uit de gesprekken tussen de Sportdienst en FM, onthield ik ook dat de werken zouden ingepland kunnen worden in de zomer van 2023.

De kosten om deze balustrade te vervangen zijn echter nog niet geraamd of voorzien, omdat dit bij de opmaak van de meerjarenbegroting nog niet op tafel lag. Bij de volgende budgetbesprekingen zal het voorstel moeten besproken worden.

We hopen dus dat schepen El-Bazioui dit samen met haar diensten alsnog kan budgetteren, zodat de werken kunnen uitgevoerd worden tegen de editie van 2023.

In dat geval zouden we in 2023 eindelijk kunnen overschakelen naar herbruikbare bekers. Een realisatie waar ik de schepen dankbaar voor zou zijn, want het is inderdaad hoog tijd dat we ook dit evenement op die manier verder verduurzamen.

U verwijst naar een gelijkaardig evenement in Dublin. Ik heb dit door de Sportdienst laten nagaan.

In Ierland zouden er geen indoorpistes zijn. De velodromen in Dublin en Belfast zijn outdoor pistes en niet te vergelijken met het Kuipke. Recent nog heeft Cycling Ireland executive Matt McKerrow aangekondigd dat er een purpose-built indoor track zou komen in Abbotstown en dit voor de Olympische Spelen van 2024. Maar die indoor velodroom is er vooralsnog niet.

Ook de directeur Topsport van Cycling Vlaanderen liet weten dat hij geen weet heeft van voorbeelden van vergelijkbare wedstrijden of locaties met herbruikbare bekers.

Het zou mij dus enorm plezieren als je me meer gegevens kan bezorgen over het event waarnaar je verwijst zodat ik daar even mijn oor te luisteren kan leggen.

Sowieso kijken we uit naar een editie met herbruikbare bekers in 2023.

di 08/02/2022 - 10:19