Sinds afgelopen najaar bekend raakte dat de ‘naakte reus’ langs de E17 in Waregem zou geveild worden is er ook in onze stad weer animo rond de ‘Cycloop’, intussen 22 jaar geleden één van de blikvangers van ‘Over The Edges’. Eerst was er de oproep van oud-collega Guy Reynebeau om de Cycloop terug naar Gent te halen: “Hij is voor deze stad gemaakt, hier hoort hij thuis. Geef hem een plaats op het Museumplein”, klonk het. U gaf daarop aan dat het S.M.A.K. geen vragende partij was, en dus niet geneigd was om het kunstwerk te kopen. Inmiddels werd de naakte reus gekocht door een ondernemer uit Eeklo en ontstond het idee om de reus tijdelijk, als afscheidsmoment, naar Gent te halen.
Als ik de pers van de afgelopen jaren er op nalees heeft het 7 meter hoge werk van de Italiaanse kunstenaar Marco Boggio Sella al een bewogen bestaan gekend: van blikvanger, over veredelde tuinkabouter en bouwovertreding tot slachtoffer van brandstichting, …
De reus vandaag heeft nog nauwelijks een link met het originele werk dat destijds in onze stad te zien was, de nieuwe reus lijkt zelfs niet op de Cycloop. Er wordt gesproken over een replica, maar zelfs dat is twijfelachtig aangezien de reus naar verluidt tot stand kwam zonder toestemming van de kunstenaar.
De meningen over het tijdelijk naar Gent halen van de reus zijn dan ook verdeeld.
Hoe staat u tegenover het tijdelijk naar Gent halen van de reus?
Zal die desgevallend een plek krijgen in onze stad? Zo ja, zijn er al ideeën waar?
Het klopt dat dit werk van Marco Boggio Sella een bewogen geschiedenis kent. Ik ga hier even in detail op in.
De kunstenaar had het plan een hyperrealistische reus of cycloop te maken die bijna levensecht zou lijken in het historische decor van onze stad, namelijk aan de Sint-Michielshelling. De in kunststof gemaakte sculptuur werd gerealiseerd door Marien Markov, een beeldhouwer uit Sofia. De sculptuur is tien dagen voor de opening van de tentoonstelling in situ geïnstalleerd, en ter plekke volledig geschilderd.
De intentie om een levensechte huidskleur te hebben is door technische omstandigheden mislukt, wat ervoor gezorgd heeft dat de sculptuur er meer oranje en geel uitzag dan zachtroze.
Het gerealiseerde beeld stond dus ver van de in aanvang uitgesproken intentie van de kunstenaar om een levensecht beeld te maken. De oorzaak ervan was het geringe budget en de korte productietijd.
Na de tentoonstelling is de sculptuur in Gent achtergebleven. Het originele beeld is op een bepaald moment in een brand verloren gegaan. Het vandaag voor bijna 30.000 euro verkochte beeld is, volgens mijn info, een niet-geautoriseerde kopie van de cycloop uit de tentoonstelling ‘Over the Edges’.
Op de raad van bestuur van het AGB Kunsten en Design van 31 januari, waartoe het SMAK behoort, werd de mogelijke stop van de reus in Gent uitgebreid besproken. Dit is uiteraard het orgaan met de adequate expertise die nodig is om hier een standpunt over te kunnen innemen.
Ik citeer de directeur van het S.M.A.K in de samenvatting van dit gesprek:
Einde citaat.
Collega D’Hose, met deze argumentering in het achterhoofd, is het niet verdedigbaar om de reus een tijdelijke plek te geven in de openbare ruimte van onze stad, laat staan op het museumplein. Dit is dan ook het unaniem standpunt van de Raad van Bestuur, waarin alle politieke partijen zijn vertegenwoordigd, en waarvan ikzelf voorzitter ben.
Tot zover mijn antwoord.
wo 09/02/2022 - 09:03