Terug
Gepubliceerd op 18/03/2022

2022_MV_00168 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onderhoud van straatbomen

commissie stedenbouw, stadsontwikkeling, natuur en wonen (SSW)
do 17/03/2022 - 19:00 Hybride vergadering
Datum beslissing: do 17/03/2022 - 20:53
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Karin Temmerman; Sven Taeldeman; Zeneb Bensafia; Karlijn Deene; Gert Robert; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Carl De Decker; Karla Persyn; Patricia De Beule; Stijn De Roo; Anita De Winter; Yüksel Kalaz; Caroline Persyn; Manuel Mugica Gonzalez; Tine Heyse; Sami Souguir; Astrid De Bruycker; Els Roegiers; Filip Watteeuw; Jeroen Van Lysebettens; Bart De Muynck

Afwezig

Christophe Peeters; Gabi De Boever; Jef Van Pee; Tom De Meester; Christiaan Van Bignoot; Sonja Welvaert; Fourat Ben Chikha; Bert Misplon; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Annelies Storms; Emilie Peeters; Sandra Van Renterghem; Veli Yüksel; Adeline Blancquaert; Stephanie D'Hose; Yeliz Güner; Alana Herman; Mehmet Sadik Karanfil; Anneleen Van Bossuyt; Evita Willaert; Emmanuelle Mussche; Tom Van Dyck; Anneleen Schelstraete; André Rubbens; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman

Secretaris

Bart De Muynck
2022_MV_00168 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onderhoud van straatbomen 2022_MV_00168 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Onderhoud van straatbomen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Met haar bomenplan wil de Stad Gent de nodige aandacht geven aan bomen in de publieke ruimte. In de bomeninventaris van de Stad Gent wordt door de Groendienst in kaart gebracht welke bomen individueel onderhouden moeten worden. De straatbomen vormen hierbij de grootste categorie. Het onderhoud van straatbomen vraagt dan ook een bijzondere aandacht. Er moet rekening gehouden worden met de weginfrastructuur, ze moeten ver genoeg van huisgevels en openbare verlichting gesnoeid worden. Ook mogen ze bussen en vrachtwagens niet hinderen op de rijweg.

Naast de voordelen, is niet elke straat onverdeeld enthousiast over de aanwezigheid van dit groen. Sommige straatbomen zijn inmiddels uitgegroeid tot immense bomen, waardoor ze eigenlijk te groot geworden zijn voor de straat waarin ze geplant werden. De bomen zorgen voor veel schaduw, o.a. op zonnepanelen en hun kruinen hinderen de straatverlichting, wat voor onveilige situaties zorgt. Hoge bomen zorgen ook voor ongerustheid bij stormweer. Andere straatbomen zorgen voor heel wat ongewenst “afval” in de tuinen van bewoners, waardoor zij bijvoorbeeld jaarrond hun vijver moeten afdekken of dagelijks moeten vegen. 

In Wondelgem spraken verschillende buurtbewoners uit de Klimoplaan (grootte) en de Bosuilstraat (afval) mij hier al meermaals over aan.

Ik had van de schepen graag een antwoord gekregen op volgende vragen. 

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Astrid De Bruycker

Tijdstip van indienen

vr 11/03/2022 - 10:03

Toelichting

  1. Kan de schepen toelichting geven bij het snoeibeleid van straatbomen? Kunnen burgers ook zelf aan de bevoegde diensten vragen om in hun straat de bomen te komen snoeien?
  2. Is er bij het opmaken van de bomeninventaris ook gekeken naar welke bomen het meest geschikt zijn als straatbomen? 
  3. Zijn er de afgelopen jaren wijzigingen in de keuze voor de soort van de boom? Worden andere bomen gekozen dan vroeger? Graag wat meer uitleg.
  4. Welke oplossing of maatregelen voorziet de schepen voor straatbomen die in het verleden geplant zijn, maar waar veel klachten over zijn en eigenlijk niet geschikt zijn als straatboom? Worden deze soms vervangen door andere exemplaren of ander stedelijk groen?

Bespreking

Antwoord

1.    Kan de schepen toelichting geven bij het snoeibeleid van straatbomen? Kunnen burgers ook zelf aan de bevoegde diensten vragen om in hun straat de bomen te komen snoeien?

Het snoeien van bomen is geen vanzelfsprekende maatregel. Bij het snoeien van bomen wordt de boom telkens opnieuw verwond en is er kans op infecties die de conditie van de boom kunnen aantasten en in het ergste geval de boom doen afsterven. Een boom wordt daarom enkel gesnoeid indien het nodig is. Het snoeien van bomen gebeurt sinds vorig jaar op een planmatige manier. De stad werd opgedeeld in zes zones waarbij de bomen eens om de zes jaar worden bekeken. De bomen in de straat worden dan gesnoeid tenzij duidelijk blijkt dat er de eerstvolgende zes jaar geen problemen te verwachten zijn. Het snoeien van de bomen gebeurt ofwel in eigen beheer of door een firma met gespecialiseerde boomverzorgers. De ingreep gebeurt met respect voor de boomvorm en de gezondheid van de boom. Drastische snoei wordt zoveel mogelijk vermeden. Bij het snoeien wordt vooral ingezet op het verwijderen van dood hout, gevaarlijke takken, takken die zeer dicht bij de gevels groeien, takken die openbare verlichting hinderen of die te laag boven de rijbaan hangen en het verkeer kunnen hinderen. Er wordt niet gesnoeid om bladval of lichtafscherming te vermijden of om de hoogte van de boom in te perken.

Indien er vragen zijn van bewoners om bomen te snoeien dan kan dit bekeken worden. Indien de vraag terecht is zal er gesnoeid worden. Er wordt zoveel mogelijk getracht om de vooropgestelde planning te behouden, maar bij dringende vragen kan afgeweken worden van deze planning.

In verband met de problematiek van de zonnepanelen versus bomen bepaalde het college op 18 december 2008 een genuanceerd standpunt (bijlage):

Bestaande bomen op het openbaar domein blijven steeds behouden. De Groendienst gaat niet in op de vraag van particulieren om bomen te snoeien (laat staan te verwijderen) in functie van de bezonning van zonnepanelen. Maar bij nieuwe  aanplantingen houdt de Groendienst steeds rekening met bestaande, gunstig georiënteerde zonnepanelen. Dat betekent dat zij de inplantingsplaats van grote bomen zo zal kiezen dat er geen zonnepanelen beschaduwd worden.

2.      Is er bij het opmaken van de bomeninventaris ook gekeken naar welke bomen het meest geschikt zijn als straatbomen


De geschikte boomsoort is afhankelijk van standplaats van de boom. Zo is de geschikte boomsoort voor het centrum van de stad een boom die goed tegen bodemverdichting kan en die bestand is tegen zoutschade afkomstig van strooizouten in de winter. In de groene bermen van verkavelingen speelt dit minder een rol. De Groendienst houdt daar bij het bepalen van de boomsoort voor een nieuwe aanplanting allemaal rekening mee.

Sommige bewoners zeggen dat de straatbomen minder geschikt zijn omdat ze te groot worden, anderen vragen dan weer naar grote bomen. Dit zijn dikwijls subjectieve beoordelingen die voor een deel worden meegenomen bij de beoordeling van de gepaste boomsoort. Verkavelingen met vrijstaande bebouwing verdragen uiteraard grotere bomen dan centrumstraten met aaneengesloten lage bebouwing. In het bomenplan wordt aangegeven dat er bij voorkeur gestreefd wordt naar grote bomen van de eerste grootte (> 12 meter), als dit niet mogelijk is dan worden bomen van de tweede grootte (6 tot 12 meter) geplant en in laatste instantie bomen van de derde grootte (< 6m). Bomen van derde grootte zijn eigenlijk niet geschikt om langs wegen te planten omdat de doorrijhoogte boven de rijbaan minsten 4,5 meter moet bedragen en dat dit amper haalbaar is met bomen kleiner dan 6 meter. Het streven naar grote bomen is vooral ingegeven vanuit de klimaatproblematiek. Grote bomen zorgen voor meer afkoeling, een grotere waterretentie en vasthouden van luchtvervuilende stoffen zoals fijn stof, stikstofoxides en CO2. Ze zijn vandaag meer dan ooit nodig in de woonomgeving.

Indien bomen ernstig ziek of zo goed als dood zijn of als ze zorgen voor zeer gevaarlijke toestanden dan kan een omvorming doorgevoerd worden waarbij de straat volledig, gefaseerd of gedeeltelijk wordt omgevormd. Een omvorming is echter een allerlaatste optie, als geen andere oplossingen mogelijk zijn.

vr 18/03/2022 - 09:01