Terug
Gepubliceerd op 15/06/2022

2022_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: Mogelijkheden gebruik van de Uitpas bij de toegang tot de Blaarmeersen

commissie vrije tijd, publiekszaken en pensioenen (VPP)
ma 13/06/2022 - 19:00 Hybride vergadering
Datum beslissing: ma 13/06/2022 - 19:45
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Johan Deckmyn; Gabi De Boever; Mehmet Sadik Karanfil; Stephanie D'Hose; Karlijn Deene; Jef Van Pee; Anne Schiettekatte; Mieke Bouve; Cengiz Cetinkaya; Adeline Blancquaert; Tom De Meester; Stijn De Roo; Anita De Winter; Yeliz Güner; Yüksel Kalaz; Bert Misplon; Joris Vandenbroucke; Sonja Welvaert; Manuel Mugica Gonzalez; Fourat Ben Chikha; Ronny Rysermans; Nicolas Vanden Eynden; Sofie Bracke; Sami Souguir; Annelies Storms; Patricia De Beule; Zeneb Bensafia; Karla Persyn; Anneleen Van Bossuyt; Els Roegiers; Emilie Peeters; Veli Yüksel; Anneleen Schelstraete

Afwezig

Christiaan Van Bignoot; Carl De Decker; Mattias De Vuyst; Alana Herman; Caroline Persyn; Gert Robert; Christophe Peeters; Tom Van Dyck; Bart De Muynck; André Rubbens; Emmanuelle Mussche; Bart Tembuyser; Jeroen Paeleman

Secretaris

Anneleen Schelstraete
2022_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: Mogelijkheden gebruik van de Uitpas bij de toegang tot de Blaarmeersen 2022_MV_00366 - Mondelinge vraag van raadslid Bert Misplon: Mogelijkheden gebruik van de Uitpas bij de toegang tot de Blaarmeersen

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Tijdens de commissie VPP, vorige maand kregen we inkijk in de plannen van Farys voor de Blaarmeersen komende zomer. 

Na de commissie moesten nog enkele issues uitgeklaard worden. 

Tijdens het goede weer eind mei hebben al heel wat mensen de weg naar Blaarmeersen teruggevonden. Voor ons is het belangrijk dat ook voor minder vermogende mensen uit de Gentse rand de toegankelijkheid tot de Blaarmeersen gewaarborgd blijft. We hebben immers begrepen dat gebruik van de Uitpas voor bezoekers uit heel Vlaanderen juridisch niet mogelijk is.

Indiener(s)

Bert Misplon

Gericht aan

Sofie Bracke

Tijdstip van indienen

di 07/06/2022 - 15:38

Toelichting

Werd ondertussen al een regeling gevonden voor het gebruik van de Uitpas voor bezoekers uit de Gentse randgemeenten met wie de Stad een Uitpas-overeenkomst heeft?  

Zoniet, waar zitten de knelpunten? Zullen deze nog uitgeklaard geraken? 

Indien niet,  zijn er nog andere opties om de financiële toegankelijkheid voor deze bezoekers te garanderen? 

Bespreking

Antwoord

Het gratis tarief voor de Blaarmeersen kunnen we juridisch inderdaad enkel toepassen voor Gentenaars, jammer genoeg dus niet voor de hele regio. Wel benadruk ik graag dat alle kinderen onder de 12 jaar, ongeacht hun woonplaats, gratis toegang hebben. Bezoekers van de camping en scholieren en studenten aan Gentse onderwijsinstellingen krijgen ook steeds gratis toegang.

Via de UiTPAS is er inderdaad de mogelijkheid om voor een aantal randgemeenten toch een uitzondering te maken, voor wie aan de voorwaarden voldoet voor een geldig kansenstatuut.

De UiTPAS is een persoonlijke spaar- en voordeelkaart waarmee je UiTPAS-punten kan sparen of kortingen kan krijgen bij vrijetijdsactiviteiten. Voor wie het financieel moeilijk heeft, is er ook een UiTPAS met kansentarief. Op die manier kan een minder vermogende bezoeker makkelijk en discreet geïdentificeerd worden en een kansentarief aangeboden krijgen.

Gezien de Stad Gent een lokaal netwerk vormt met de gemeenten Destelbergen, Merelbeke, Melle en Lochristi kan via de UiTPAS alsnog een kansentarief mogelijk gemaakt worden specifiek voor deze randgemeenten.

Binnen het netwerk van de ‘UiTPAS-regio Gent’, is er ook voor sporttarieven een akkoord, waardoor voor de verschillende sportactiviteiten en -accommodaties kansentarieven worden toegepast voor bezoekers of organisaties uit deze randgemeenten.

Dit netwerk werkt solidair, waardoor ook omgekeerd Gentenaars met een geldig kansenstatuut genieten van verlaagde tarieven bij het sporten in Destelbergen, Merelbeke, Melle en Lochristi.

Farys zal daarom een kansentarief voorzien voor de Blaarmeersen, dat dan van toepassing is voor elke bezoeker die een geldige UiTPAS van de ‘UiTPAS-regio Gent’ kan tonen. Voor het kansentarief is er standaard een korting van 80%, de gebruiker betaalt dus slechts 20%. Een individuele bezoeker zou in dat geval dus slechts 80 eurocent toegang betalen. Uiteraard primeert voor Gentenaars met zo’n UiTPAS nog steeds het gratis tarief.

di 14/06/2022 - 08:33