Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 1.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, tweede lid, 4°.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 2, § 2, eerste lid.
In de beleidsnota Cultuur 2020 - 2025 is de ambitie opgenomen om vanuit de Stad Gent te kandideren voor de titel van Europese Culturele hoofdstad in 2030, als België aan de beurt is. De Stad ziet dit initiatief van Europa als een springplank om innovatie te brengen in de diversificatie van het cultuurbeleid, en om Gent als stad van creatie en innovatie klaar te stomen voor de tweede helft van dit millennium.
De kandidatuur houdt in dat de maatschappelijke en beleidsthema’s die op dit moment actueel zijn, kritisch geëvalueerd worden op hun relevantie over tien jaar. Nieuwe onderwerpen die zich aandienen, zullen in diezelfde context worden geëxploreerd, op een inclusieve en dynamische manier, een gebeuren voor en samen met alle Gentenaars.
Zoals voorzien in de beleidsnota is in 2021 een projectstructuur opgezet, er is een eerste en tweede inhoudelijke verkennende fase gelopen samen met de sector en de Gentenaars. De resultaten hiervan zijn gedeeld op 31 mei ll. onder de vorm van een Open Forum.
In de volgende, 3de fase worden deze resultaten opengetrokken naar alle aspecten van de kandidatuur onder de vorm van een bid book, dat in een eerste fase dient opgemaakt te worden tegen het najaar van 2024. De samenwerkingsvormen die met de huidige projectstructuur zijn ontwikkeld en opgezet, zullen uitgebreid worden in functie van deze volledige kandidatuur. In dit bid book zullen volgende aspecten aan bod komen:
Ter ondersteuning van deze kandidatuur in al haar aspecten, zal de Stad Gent samen met strategische partners Gent2030 vzw oprichten. Het indienen van de kandidatuur blijft een bevoegdheid van de Stad Gent.
In bijlage zijn de ontwerpstatuten terug te vinden voor deze vzw, op basis hiervan worden de gesprekken gevoerd met oprichtende partners. Deze gesprekken (zomer 2022) kunnen mogelijk nog leiden tot aanpassingen van de ontwerpstatuten. Het is belangrijk dat ook in deze voorbereidende fase de gemeenteraadsleden betrokken worden bij dit dossier. Daarom de expliciete keuze om ook een 'principebesluit' voor te leggen aan de gemeenteraad.
Met volgende oprichtende partners wordt momenteel gesproken:
Het definitieve dossier (oprichting en deelname) wordt later, inclusief definitieve ontwerpstatuten, voorgelegd aan de gemeenteraad van september 2022 ter goedkeuring.
Na oprichting van de vzw kunnen er nog strategische partners lid worden van Gent2030 vzw op basis van hun mogelijkheden om de kandidatuur te ondersteunen.
De vzw zal opgericht worden voor de duur van de kandidatuur en ophouden te bestaan op het moment dat de titel voor Europese Culturele Hoofdstad 2030 is toegekend. Bij het uitwerken van de kandidatuur wordt een geschikte organisatievorm ontworpen voor het geval de titel aan de Stad Gent wordt toegekend, die meteen na het toekennen van de titel zal worden geoperationaliseerd.
Gent2030 vzw wordt niet opgericht als zgn extern verzelfstandigd agentschap van de Stad en voldoet aan volgende randvoorwaarden, waardoor deze zgn. 'vermoedens van verzelfstandiging' uit het Decreet Lokaal Bestuur niet van toepassing zijn:
Het kan wel mogelijk zijn dat het laatste vermoeden (meerderheidsfinanciering ten laste van het gemeentebudget) zich stelt. Het is echter te verantwoorden hier gemotiveerd van af te wijken (zoals het Decreet Lokaal Bestuur ook toelaat) en dus bewust niet de keuze te maken voor een extern verzelfstandigd agentschap van de Stad in vzw vorm. De activiteiten zijn immers van verkennende aard voor een opstartend verhaal. Deze tijdelijke injectie vanuit de Stad is vanuit die optiek belangrijk en noodzakelijk.
Keurt principieel goed dat de Stad Gent zal overgaan tot oprichting van vzw Gent 2030 en erin zal deelnemen, met dien verstande dat de modaliteiten voor oprichting tijdens de zomerperiode 2022 worden onderhandeld met de stichtende leden en finaal opnieuw worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.