Terug
Gepubliceerd op 29/06/2022

2022_MV_00424 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Gentse Feesten op en rond het water

vragenuurtje
ma 27/06/2022 - 18:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: di 28/06/2022 - 18:49
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Mathias De Clercq, burgemeester; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Tine Heyse, schepen; Bram Van Braeckevelt, schepen; Rudy Coddens, schepen; Johan Deckmyn; Annelies Storms; Zeneb Bensafia; Sara Matthieu; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Sven Taeldeman; Jef Van Pee; Carl De Decker; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Fourat Ben Chikha; Anita De Winter; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Stijn De Roo; Christiaan Van Bignoot; Caroline Persyn; Els Roegiers; Helga Stevens

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2022_MV_00424 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Gentse Feesten op en rond het water 2022_MV_00424 - Mondelinge vraag van raadslid Stijn De Roo: Gentse Feesten op en rond het water

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

Steden met water hebben iets extra en dat is in Gent niet anders, zeker ook tijdens de Gentse Feesten. De Gentse Feesten spelen zich niet alleen af in onze mooie binnenstad, maar ook op en rond het water. Denk maar aan het Polé Poléfestival langs de Koren- en Graslei. Er worden speciale rondvaarten voorzien in onze binnenstad, al dan niet met een versnapering erbij. Vele mensen zoeken ook via een plezierbootje of kano in onze binnenwateren de ambiance op van het feestgedruis. Reken daar ook nog eens de toeristenbootjes en de Hop on hop off watertram bij, waardoor het snel gezellig druk kan worden op het water.

Ik had van de burgemeester graag een antwoord gekregen op volgende vraag:

Indiener(s)

Stijn De Roo

Gericht aan

Mathias De Clercq

Tijdstip van indienen

do 23/06/2022 - 11:44

Toelichting

Hoe zal de burgemeester deze gezellige drukte op het water zo goed mogelijk managen en ervoor zorgen dat de veiligheid voor ieder is gegarandeerd?

Bespreking

Antwoord

De scheepvaartpolitie zal instaan voor gericht toezicht gedurende de gehele tijd van de Gentse Feesten. Zij doet dit in overleg met en ter ondersteuning van de PZ Gent. Er zal een voortdurende radiocommunicatie worden opgezet hieromtrent. 

Ook met de Vlaamse Waterweg is er tijdens de Gentse Feesten permanent overleg inzake het verloop van de pleziervaart. Dit gaat dan over bijvoorbeeld de netheid te water, de waterstanden, eventuele bijkomende noodzakelijke signalisatie.

Naast de dagelijkse inzet en preventieve controles zal de scheepvaartpolitie, net zoals bij eerdere edities van de Gentse Feesten, diverse acties ondernemen. Een aantal hiervan zijn reeds uitgevoerd. Dit gaat onder andere om:

- voorafgaandelijke afspraken maken met de sector van de verhuurbootjes zoals Minerva, Meandering, Leie Yachting, BOOOT en Vlot Gent om tijdens de Gentse Feesten de huurders niet binnen de perimeter van de Gentse Feesten te laten varen om incidenten met niet-ervaren schippers maximaal te vermijden;

- voorafgaandelijke contactname met alle yachtclubs binnen het ressort met de aandachtsvestiging op de afspraken tijdens de Gentse Feesten;

- aandachtsvestiging op de eigen sociale mediakanalen van de scheepvaartpolitie;

- het organiseren van een aantal gerichte acties naar de pleziervaartsector inzake het gebruik van alcohol. 

De politiediensten benadrukken dat de veiligheid te water aan boord van de vaartuigen ook een persoonlijke verantwoordelijkheid is. Het is aan de individuele waterweggebruiker om er voor te zorgen dat hij de nodige / verplichte reddingsmiddelen heeft en kan gebruiken. 

Daarnaast moeten zij de richtlijnen van de waterwegbeheerder strikt volgen o.a. de verkeersborden en de ‘berichten aan de waterweggebruikers’ door de Veiligheidsdiensten en de Vlaamse Waterweg.

Via deze gecoördineerde acties willen we met alle betrokken partners de veiligheid op en rond het water bewerkstelligen.

wo 29/06/2022 - 14:21