Terug
Gepubliceerd op 29/06/2022

2022_MV_00427 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Bereikbaarheid Jan Breydelstraat

vragenuurtje
ma 27/06/2022 - 18:00 Gemeenteraadszaal
Datum beslissing: ma 27/06/2022 - 18:37
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Christophe Peeters, voorzitter; Filip Watteeuw, schepen; Sofie Bracke, schepen; Astrid De Bruycker, schepen; Tine Heyse, schepen; Johan Deckmyn; Zeneb Bensafia; Sara Matthieu; Stephanie D'Hose; Veli Yüksel; Carl De Decker; Anneleen Van Bossuyt; Bert Misplon; Joris Vandenbroucke; Manuel Mugica Gonzalez; Els Roegiers; Helga Stevens

Voorzitter

Christophe Peeters, voorzitter
2022_MV_00427 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Bereikbaarheid Jan Breydelstraat 2022_MV_00427 - Mondelinge vraag van raadslid Anneleen Van Bossuyt: Bereikbaarheid Jan Breydelstraat

Motivering

Toelichting/Motivering/Aanleiding

/

Indiener(s)

Anneleen Van Bossuyt

Gericht aan

Filip Watteeuw

Tijdstip van indienen

do 23/06/2022 - 13:06

Toelichting

Een paar weken geleden kregen enkele zaken in de Jan Breydelstraat een brief van VLAIO. Deze brief deelde hen mee dat zij door de geplande werken in hun straat van augustus tot oktober recht hebben op een hinderpremie van 2000 euro. Menig handelaar viel echter uit de lucht. Welke werken? Na wat opspeurwerk via geopunt bleek het om de heraanleg van Burgstraat te gaan en het pleintje tussen de Burgstraat en de Jan Breydelstraat. De impact van deze werken op de Jan Breydelstraat is echter niet duidelijk, Gentinfo kon hierover ook geen extra informatie verschaffen.

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

  • Kan u de impact van de werken in de Burgstraat op de Jan Breydelstraat toelichten? Zal de straat nog bereikbaar zijn voor leveranciers? Zal de straat nog toegankelijk zijn voor voetgangers langs de kant van de Burgstraat of gaat het over een volledige afsluiting?
  • Waarom waren de handelaars in de Jan Breydelstraat hierover nog niet ingelicht door de stad? 
  • Gentinfo kon geen info verschaffen over de bereikbaarheid van de straat, is er een aanspreekpunt bij de stadsdiensten waar men terecht kan voor concrete informatie over deze werken?
  • De werken staan gepland voor augustus tot oktober, midden in het toeristisch hoogseizoen voor deze toeristische buurt. Kan er overwogen worden om deze werken uit te stellen tot de winter? 

Bespreking

Antwoord

Het probleem dat u aankaart, is al eerder voorgekomen. VLAIO verstuurt automatisch brieven op basis van info in GIPOD. Zij sturen deze brieven zonder contactname met de stad Gent. We hebben reeds verschillende keren aangekaart, maar dit geraakt blijkbaar niet verholpen. Ik hoorde ondertussen  dat de handelaars in de Jan Breydelstraat ondertussen op 23 juni 2022 een tweede brief ontvangen hebben van VLAIO waarin stond dat de eerste brief een vergissing was. Het probleem lijkt me dus eerder een probleem bij de dienst VLAIO te liggen. 

Wij hebben vanuit de stad wel tijdig en correct gecommuniceerd.

De plannen voor de Burgstraat werden begin januari geduid aan alle buurtbewoners en handelaars in een bewonersbrief. Daarin werd ook aangekondigd dat de werken in de loop van 2022 zouden starten.

Momenteel is de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen bezig met de opmaak van een nieuwe bewonersbrief over de praktische zaken en uitvoering van de werken die in augustus starten. Binnenkort zal deze bewonersbrief ook in de buurt verspreid worden. In de bewonersbrief staan ook de contactgegevens van de projectleider die men kan contacteren met alle vragen.

De projectleider heeft ondertussen ook al mondelinge afspraken gemaakt met de bewoners en handelaars op het pleintje zelf die rechtstreeks geïmpacteerd zijn.

Tijdens de werken zal er geen doorgang mogelijk zijn op het pleintje zelf. Maar de handelszaken en bewoners in de Jan Breydelstraat zijn wel bereikbaar, vanaf de Drabstraat. 

De duur van de werken is beperkt: in augustus de uitbraak en de funderingswerken, in september de aanleg van de kasseien.

De werken worden nu georganiseerd omdat De Lijn ook in de maand augustus werken gepland heeft aan het Veerleplein.

wo 29/06/2022 - 10:43